Štát nedá peniaze na Národný futbalový štadión

Štát neprefinancuje výstavbu Národného futbalového štadióna. Vláda Ivety Radičovej totiž zrušila uznesenie predchádzajúceho kabinetu Roberta Fica, ktorý na tento účel pre hlavné mesto vyčlenil 69,12 milióna eur.

13.10.2010 12:21
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (52)

Ako v návrhu odôvodnilo ministerstvo školstva, ďalšie požiadavky mesta v súvislosti s financovaním menia podmienky poskytnutia dotácie a predstavujú ďalšie nároky na štátny rozpočet, čo je v rozpore so znižovaním výdavkovej časti štátneho rozpočtu v nasledujúcich rokoch.

Projekt výstavby Národného futbalového štadióna mal byť podľa expremiéra Fica odštartovaním širšieho procesu „skultúrnenia“ futbalových stánkov na Slovensku. Súčasne mal byť aj odpoveďou na širšiu spoločenskú objednávku a opatrením v boji proti účinkom hospodárskej krízy. Nová šéfka kabinetu Iveta Radičová už v auguste avizovala, že vláda peniaze na štadión nedá, pripustila však, že ho Slovensko potrebuje. Poukázala, že finančné zdroje na tento účel sa ale musia hľadať mimo štátneho rozpočtu.

Ministerstvo ozrejmilo, že poskytnutie dotácie bolo podmienené tým, že Bratislava získa právo zbúrať starý slovanistický štadión. „Táto podmienka doteraz nebola preukázaná a z uvedeného dôvodu nebola uzavretá zmluva medzi ministerstvom a mestom Bratislava o poskytnutí dotácie na výstavbu futbalového štadióna,“ píše sa v materiáli. Podľa rezortu tiež hlavné mesto požiadalo o navýšenie dotácie o úhradu DPH, keďže tá prekračovala jeho rozpočtové možnosti.

Okrem toho mesto požadovalo aj zvýšenie dotácie na odkúpenie stavby futbalového štadióna na Tehelnom poli a s ňou súvisiacich práv. Mesto zároveň žiadalo vypustiť svoj záväzok financovať ďalšie vyvolané a nepredvídané náklady spojené s výstavbou futbalového štadióna zo svojho rozpočtu a záväzok, že v tejto súvislosti nebude požadovať ďalšie finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu.

52 debata chyba