Sulíkovi poslanci si fotili svoju tajnú voľbu

V histórii slovenského parlamentarizmu došlo k nevídanej udalosti. Poslanci SaS si zachytili výsledok svojho tajného hlasovania na mobil.

03.11.2010 19:35
sas, mobil, hlasovanie Foto:
Poslanci SaS ochotne ukazovali na mobile, ako hlasovali.
debata (110)

Fotografovali si upravený hlasovací lístok s priloženým poslaneckým preukazom. Chceli tak predložiť dôkaz, že dodržia dohodu troch koaličných klubov SaS, Most-Híd a KDH o podpore spoločnej kandidátky Evy Mišíkovej.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico hovorí, že také niečo tu ešte nebolo. Podľa neho ide o porušenie ústavného pravidla o slobodnom výkone poslaneckého mandátu. Fico citoval nedávne Sulíkovo vyjadrenie, že zabezpečí tajnosť hlasovania pri voľbe generálneho prokurátora a že možnosť, ako skontrolovať hlasovanie poslancov, by bola ošemetná.

Je správne fotiť hlasovacie lístky pri tajnej voľbe?

Sulík odmietol, že by si poslanci SaS fotili hlasovacie lístky na jeho pokyn. „Vždy ma teší, keď starí harcovníci ako Robert Fico povedia, že toto sa tu ešte nikdy nestalo. Toto mi dáva pocit, že sa to s tým naším parlamentom celkom dobre vyvíja,“ povedal Sulík.

Hlasovací lístok Jozefa Viskupiča z SaS.  Autor: Z profilu J. Viskupiča na Facebooku.

Viacerí poslanci SaS ochotne ukazovali na mobile, ako hlasovali. „Slobodne sme sa dohodli, že každý si individuálne zaznamená výsledok svojej voľby,“ povedal šéf klubu SaS Jozef Kollár. Tvrdí, že tak vyslali signál trom stranám koalície, že sa nechcú podieľať na hrách okolo voľby generálneho prokurátora. Kollár predpokladá, že poslanci SaS si svoje hlasovanie zaznamenajú v opakovanej voľbe aj vo štvrtok. Nepokladá to za porušenie princípu tajnej voľby.

Tajné voľby podľa Kollára nezakazujú poslancovi zverejniť, ako hlasoval. „Aj po parlamentných voľbách sa médiá pýtajú politikov či iných osobností, ako hlasovali. Kto uzná za vhodné, voľbu zverejní,“ dodal. Naopak, ak by sa podľa Kollára preukázalo, že ktokoľvek fotografoval poslanca pri výkone aktu tajnej voľby, tak práve to je porušenie princípu tajnej voľby. Ďalší poslanec SaS Juraj Droba podotkol, že chcel mať zdokumentovanú svoju voľbu, aby mal pred voličmi čisté svedomie.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka (KDH) povedal, že poslanec, ktorý zverejní fotografiu, ako volil, tak porušil tajnosť vlastnej voľby. „Problém by to bol vtedy, keby ukázal fotku s hlasovaním niekoho iného,“ myslí si Procházka. Napríklad, keby predseda klubu ukázal odfotografované, ako hlasovali iní poslanci.

Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý si podľa vlastných slov fotografuje pekné ženy. „Každý má právo využiť mobil v súlade so zákonom. Pokiaľ si to budú pozerať doma pod perinou, tak je to v poriadku. Zostane to v rodine,“ zažartoval Galbavý.

110 debata chyba