Koalícia odmietla zmeniť vlastenecký zákon

Štátne symboly v každej triede budú naďalej povinné, rovnako ako výchova k vlastenectvu v školských osnovách. Časti koalície sa nepodarilo dostať zrušenie vlasteneckého zákona, prijatého Ficovou vládou, ani do druhého čítania. Šesť poslancov z SDKÚ a KDH zahlasovalo za návrh Branislava Ondruša (Smer), aby sa o novele nerokovalo.

05.11.2010 08:51
rafael rafaj, vlastenectvo, symbol, hymna Foto:
S návrhom vychovávať deti k vlastenectvu prišla ešte v marci SNS, ktorá predložila tzv. vlastenecký zákon. Neskôr navrhla jeho miernejšiu verziu strana Smer v rámci novely zákona o štátnych symboloch. Parlament ju schválil v apríli, na školách začala platiť v septembri.
debata (1)

Premiérka Iveta Radičová považuje zmenu Ficovho vlastenectva za potrebnú. Mohol by ju podľa nej navrhnúť príslušný minister. „Otvoríme určite túto tému na vláde,“ povedala po tom, čo vo štvrtok poslanci zastavili novelu OKS (klub Mostu), ku ktorej sa pripojil Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí (klub SaS) a Miroslav Beblavý z SDKÚ.

„Viem, že mnohé školy majú ešte dodnes elementárne finančné problémy zakúpiť tieto symboly. Pokiaľ by prišlo k novele tohto zákona, aby na jednom dôstojnom mieste v dôstojnom vyjadrení boli tieto symboly umiestnené, nemyslím si, že je to niečo, čo ohrozuje budovanie a pestovanie vlasteneckého citu,“ uviedla Radičová.

Klub SDKÚ však s názorom premiérky nesúhlasí. Na hlasovanie dostal voľnú ruku. Predseda klubu Jozef Mikuš tvrdí, že so zákonom o štátnych symboloch, cez ktorý bývalá vládna koalícia pred voľbami uzákonila povinné vlastenectvo, problém nemajú. Ako opozícia vraj kritizovali len vlastenecký zákon pripravený v SNS. Ten prezident po mohutných protestoch verejnosti nepodpísal, premiér Fico potom predložil miernejšiu verziu.

SDKÚ ani KDH však vtedy na hlasovaní o Ficovej novele neboli, čím dali podľa Ondreja Dostála z OKS najavo, že sa na takom niečom nemienia podieľať. Koaličným partnerom pripomenul, že povinné vlastenectvo, zákaz dvojakého občianstva, jazykový zákon s pokutami či právo na odpoveď v tlačovom zákone, ktoré zaviedla Ficova vláda, pred voľbami kritizovali a sľubovali, že to napravia.

„Som sklamaný z tohto postoja vládnej koalície. Dnešné hlasovanie je iba jedným z jeho prejavov… Po tomto hlasovaní sa ja cítim o niečo slobodnejší ako predtým,“ dodal Dostál. Jeho OKS nedávno uviedla, že ak Dobroslav Trnka zostane vďaka SDKÚ generálnym prokurátorom, štyria poslanci v klube Mostu sa nebudú cítiť viazaní koaličnými dohodami, iba programom vlády. K „slobode“ rozhodovania ich však posúva aj prekvapujúce konanie koalície v rozpore s tým, čo avizovala pred voľbami.

Otázna zostáva aj podpora pre novelu zákona o občianstve, o ktorej sa bude rozhodovať dnes. KDH má s touto novelou problém, pôvodnú verziu Roberta Fica totiž v bývalom parlamente podporilo. Akceptovalo, že zákaz druhého občianstva pod hrozbou straty slovenského je nutnou odpoveďou na maďarské dvojaké občianstvo pre slovenských Maďarov. „Ak neprejde novela zákona o občianstve, tak to bude problém,“ povedal predseda klubu Mostu László Solymos. Novelu môže ohroziť aj chýbajúca podpora časti SaS.

Štvrtkový neúspech vlasteneckej novely si Solymos nevedel vysvetliť. „Viac vecí si neviem vysvetliť, ani to si neviem vysvetliť, že prečo. V každom prípade, keď takto budeme postupovať, tak budú stále problémy,“ dodal Solymos.

Jeden z predkladateľov Miroslav Beblavý až taký prekvapený neúspechom vlasteneckej novely nebol. „Viem, že viacero koaličných poslancov nechcelo podporiť tento návrh,“ povedal. On sám podľa oficiálneho výpisu hlasoval za návrh ďalej o zákone nerokovať. „Neviem, čo sa stalo. Či som ja v akomsi skrate stlačil iné tlačidlo, alebo zlyhalo technické zariadenie,“ vysvetľoval. Rovnako sa vraj pomýlil aj jeho kolega z SDKÚ Ivan Chaban.

Naopak, Kamil Homoľa, nováčik v klube SDKÚ, sa netajil podporou súčasnej právnej úpravy. Pri hlasovaní sa zdržal. Podľa neho by nebolo správne ponechať nakladanie so štátnymi symbolmi v školách či úradoch „na slobodnej vôli“. Podobný názor má aj Peter Muránsky z KDH. Vo štvrtok hlasoval proti rokovaniu o zmene vlasteneckého zákona spolu s ďalšími dvoma kolegami z klubu. Viacerí nehlasovali alebo sa zdržali.

1 debata chyba