Výhodná poľovačka v štátnych lesoch

Desiatky prominentov namierili svoju zbraň na zver v štátnych lesoch pod malofatranským Kľakom bez toho, aby z toho štát mal patričný zisk. Trvá to už druhý rok a podľa všetkého sa to tak rýchlo neskončí.

16.11.2010 09:54
poľovník, puška, poľovačka, príroda, zver Foto:
Ilustračné foto. Lesy SR za šéfovania Jozefa Minďáša podpísali nevýhodnú zmluvu so spoločnosťou Hubert & Diana. Štátny podnik tak za umožnenie poľovačky v revíri Tužina–Kľačno prišiel o desaťtisíce eur.
debata (86)

Presne 47 jeleňov, 39 jeleníc, 26 jelenčiat, ale aj 10 srncov a 121 kusov diviakov, diviačic, lanštiakov a diviačat. To je zoznam zveri, ktorú ulovili do konca januára členovia bratislavskej poľovníckej spoločnosti Hubert & Diana na základe zmluvy podpísanej vlani dnes už bývalým generálnym riaditeľom štátnych lesov Jozefom Minďášom.

Minďáš predal na päť rokov poľovačku v revíri Tužina-Kľačno za paušálnych 15-tisíc eur ročne s tým, že členovia združenia si ulovenú divinu môžu ponechať. Pri štandardnom poplatkovom odstrele sa divina platí zvlášť.

Iba za odstrel jeleňov by Lesy SR (pri priemernej odstreľovej taxe 1 500 eur za kus) pritom mohli zinkasovať 70-tisíc eur.

Lesy navyše podľa zmluvy musia zabezpečovať starostlivosť o zver a poľovný revír na vlastné náklady. Hubert a Diana má aj takú výsadu, že jeho poľovníkov nemusí pri poľovačke sprevádzať sprievodca, čo je inak pri poplatkovom love povinné.

Pravda požiadala štátny podnik o zoznam osôb, ktoré na základe zmluvy poľovali. Obsahuje 86 mien, medzi nimi je napríklad Miroslav Kotian (exposlanec Národnej rady za HZDS), profesor Ján Slezák (niekdajší podpredseda Slovenskej akadémie vied) či Milan Jonis (poverený vedením inšpekcie ministerstva vnútra).

Naposledy menovaný tvrdí, že nie je členom poľovníckej spoločnosti. „Šlo o spoločnú poľovačku, na ktorú som dostal pozvanie,“ uviedol. Vysoký ministerský úradník si nepamätá, či niečo platil. Vlani vraj bol totiž na viacerých poľovačkách.

Iba za polovicu

Nový generálny riaditeľ Lesov SR Igor Viszlai zdedenú zmluvu najprv nechcel hodnotiť. Po naliehaní Pravdy skonštatoval, že je nevýhodná najmä z ekonomických dôvodov.

„Ročné výnosy z hospodárenia v poľovnom revíri Tužina-Kľačno boli v uplynulom období zhruba 50-tisíc eur, podľa zmluvy je cena za ročný odstrel len 15-tisíc eur, čo je necelá tretina. Tento fakt bol zrejmý už pri podpise zmluvy,“ uviedol Viszlai.

Predseda poľovníckeho združenia Martin Ranuša konštatovanie o nevýhodnosti zmluvy označil za prekvapujúce. „Cena nie je konečná, nakoľko naša spoločnosť má s lesmi uzavretú ďalšiu zmluvu, ktorou sa cena ešte zvyšuje,“ bráni kontrakt.

O akú zmluvu ide, ale odmietol prezradiť. Lesy SR informovali, že im platí aj 9-tisíc eur ročne za prenájom troch chát. Viszlai odkázal, že to na jeho stanovisku nič nemení.

Špička ľadovca

S Minďášom, ktorého odvolal vlani v júli minister pôdohospodárstva Stanislav Becík (HZDS), sa Pravde skontaktovať nepodarilo. O jeho koniec vo funkcii sa postarali zamestnanci štátneho podniku, ktorí upozornili na prešľapy v hospodárení.

Trestné oznámenie, ktoré následne podali, naznačuje, že predaj poplatkového lovu v revíri Tužina-Kľačno je iba špičkou ľadovca. V podaní na Minďáša sa tvrdí, že mal podpísať 16 podobne nevýhodných zmlúv v 14 poľovných revíroch, čím podľa oznámenia podniku spôsobil ročnú stratu na tržbách 365-tisíc eur.

Lesy SR predčasne skončili prenájom 61 režijných poľovných revírov, ktoré následne bez výberového konania prenajali tak, že podniku poklesnú ročné tržby o pol milióna eur, konštatuje sa v oznámení.

Ani viac ako rok trvajúce vyšetrovanie polície zatiaľ nevedie k výsledku. Zástupca krajského prokurátora v Banskej Bystrici Peter Odaloš informoval, že dosiaľ nebolo vznesené žiadne obvinenie ani rozhodnuté o zastavení trestného stíhania.

Ticho

Jeden z „rebelov“, ktorí následne prišli o miesto, Ján Mičovský vraví, že k upozorneniam sa nevyjadrilo staré ani nové vedenie lesov či ministerstvo. „Keby aspoň povedali: Chlapi, trochu ste to prepálili, budete si musieť dať druhý raz pozor, lebo ste si dačo povymýšľali, ale odpoveďou je slovíčko ticho. Ticho bolo a ticho aj je,“ netají sklamanie Mičovský.

„Všetky zmluvy týkajúce sa poľovníctva (prenájmy revírov, odpredaje a prenájmy chát, predaj odstrelu v revíroch) boli na pokyn nového vedenia podrobené právnej analýze. Vypovedanie týchto zmlúv je veľmi umne blokované zmluvnými pokutami alebo inými ,trikmi´,“ zdôvodňuje, prečo dosiaľ nebola žiadna vypovedaná, hovorca štátnych lesov Peter Gogola.

Všetky zmluvy týkajúce sa poľovníctva boli na pokyn nového vedenia podrobené právnej analýze. Vypovedanie týchto zmlúv je veľmi umne blokované zmluvnými pokutami alebo inými „trikmi“, zdôvodňuje, prečo dosiaľ nebola žiadna vypovedaná, hovorca štátnych lesov Peter Gogola.

86 debata chyba