Nezvolení primátori a starostovia opúšťajú úrady s tisícmi eur

Vybrakovanú mestskú kasu, nezaplatené miliónové faktúry, rúcajúci sa Starý most či kauzy okolo predajov nehnuteľností.

07.12.2010 10:00
bratislava, hrad Foto:
Najvyššie odstupné dostane bývalý bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.
debata (17)

To zanecháva odchádzajúci primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský (KDH). Napriek tomu si pred Vianocami popri plate poslanca Národnej rady prilepší aj odstupným z primátorskej stoličky.

Opätovne nezvoleným primátorom a starostom totiž podľa zákona patrí päť priemerných mesačných platov, čo je v prípade Ďurkovského takmer 30-tisíc eur. „Pán primátor však už dávnejšie vyhlásil, že časť venuje na dobročinné účely,“ zdôraznila tlačová tajomníčka magistrátu Mária Račková. Koľko, však nespresnila.

Tisíce dostanú aj lúčiaci sa starostovia bratislavských mestských častí, ktoré tiež nemajú peňazí nazvyš. Milan Ftáčnik (nezávislý) odíde z Petržalky na magistrát s odstupným do 15-tisíc eur, Andrej Petrek (nezávislý) zo Starého Mesta s asi 20 tisícmi, Oľga Keltošová (nezávislá) z Lamača s vyše 7-tisíc eurami.

Prázdne sú však aj účty menších miest a obcí. V mnohých sa v noci nesvieti, na uliciach sú výmole, školám padajú strechy. Radní, ktorým to voliči spočítali, tu však okrem odstupného nezriedka odchádzajú aj so štedrými koncoročnými odmenami.

Napríklad Alexander Mézeš (nezávislý) odíde z primátorskej stoličky v Galante s odmenou 6 828 eur. „Dokonca si myslím, že si zaslúžim viac. Pozrite sa, koľko sa v meste spravilo,“ obhajuje „darček“, ktorý si chce celý ponechať. „Nie som milionár, pracujem poctivo a žijem z platu,“ dodáva. Keďže poslanci mu vlani priznali v hrubom 2 845 eur mesačne, dostane zároveň odstupné 14 225 eur.

Ivan Harman (SDKÚ) po jedinom funkčnom období primátorovania v Žiline odíde s 15-tisíc eurami vo vrecku, keďže mesačne zarábal 2 987 eur. Odmenu však naposledy dostal v auguste 2007, teda len pol roka po nástupe, keď mu poslanci schválili v prepočte 9-tisíc eur. Harman čoskoro zasadne do Národnej rady ako náhradník za Alexandra Slafkovského, ktorý sa chce venovať len riadeniu Liptovského Mikuláša.

Dosluhujúci šéf radnice v Banskej Bystrici Ivan Saktor (Smer) končí s odstupným 19-tisíc eur. „Odmenu mu poslanci tento rok nenavrhli. Pre finančnú krízu by ju aj tak neprijal,“ tvrdí Saktorova hovorkyňa Monika Pastuchová. Podľa nej aj z odmeny asi 12,3 tisíca eur, získanej v júli 2008, venoval vyše 3 300 eur na sociálne účely. Či však podobne naložil aj v novembri 2008 s polročnou odmenou 10,7 tisíca eur, povedať nevedela.

Primátorovi Lučenca Milanovi Markovi (Smer) na mimoriadnom zastupiteľstve tri dni pred komunálnymi voľbami schváli odmenu 8 600 eur. On sa zase každému z nich odvďačil 500 eurami. Rovnako ako nezvolený primátor susednej Rimavskej Soboty Štefan Cifruš (nezávislý) má však aj Marko nárok na odstupné 11 900 eur.

Už tento týždeň bude Národná rada rokovať o návrhu skupiny poslancov SaS na obmedzenie odstupného na tri platy. ZMOS sa vyjadruje opatrne. „Nie že by sme nesúhlasili, najprv však musíme prediskutovať dopady na samosprávu,“ zdôvodnil hovorca Michal Kaliňák. Naopak, konkurenčná organizácia ZOMOS, ktorá vznikla z iniciatívy miestnych poslancov, je proti akémukoľvek odstupnému.

Odstupné pre odchádzajúcich primátorov krajských miest
Mesto primátor doterajší mesačný plat (€) výška odstupného (€) poznámka
Bratislava Andrej Ďurkovský (KDH) 5 927 29 635 ako poslanec NR SR zarába okolo 3 400 eur mesačne
Košice František Knapík (KDH) 4 500 22 500 nie je známe, čo bude robiť
Trnava Štefan Bošnák (KDH) 4 311 21 555 asi 900 eur mesačne poberá ako mestský a župný poslanec
Trenčín Branislav Celler (SDKÚ) 3 954 19 770 nie je známe, čo bude robiť
Banská Bystrica Ivan Saktor (Smer) 3 791 18 955 mieni sa venovať podnikaniu v stavebníctve
Žilina Ivan Harman (SDKÚ) 2 987 14 935 ako mimobratislavský poslanec NR SR (nastúpi ako náhradník) bude brať asi 3 600 eur mesačne
17 debata chyba