ZOMOS: Odstupné treba celkom zrušiť

Združenie občanov miest a obcí vyzvalo pred komunálnymi voľbami poslancov Národnej rady, aby zrušili päťmesačné odstupné pre primátorov a starostov, ktorí nebudú opätovne zvolení. Dôvody vysvetľuje jeho členka Vanda Rybanská.

07.12.2010 10:00
debata (2)

Prečo nežiadate odstupné znížiť, ale rovno úplne zrušiť?

Pretože vyplácanie takých nehoráznych súm považujeme za nemorálne. Odstupné má predsa finančne prekryť zamestnancovi obdobie po tom, čo nečakane dostal výpoveď. Primátori a starostovia však presne vedia, kedy sa im funkčné obdobie skončí. V zmysle Zákonníka práce sa potom môžu kedykoľvek vrátiť na predchádzajúce miesto. Nehovoriac o tých, čo idú priamo do dôchodku, ktorý z ich tisícových platov určite nie je malý.

Poslanci parlamentu si minulý týždeň sami znížili odstupné na dva platy. Tento týždeň sa bude rokovať o návrhu skupiny poslancov SaS, aby sa podobne na tri mesiace obmedzilo odstupné pre primátorov a starostov. Nie je to tiež krok vpred?

Je to skôr falošný krok. Návrh zároveň obsahuje aj ustanovenie, aby sa primátorom a starostom zrušili aj odmeny. Kým však teraz majú základný plat v deväťstupňovej úrovni, podľa počtu obyvateľov, a miestni poslanci im ho môžu zvýšiť najviac na dvojnásobok, po novom by horná hranica nemala jestvovať.

Koľko by mohli mestá a obce ušetriť, keby sa odstupné nevyplácalo?

Určite aspoň 10 miliónov eur, ktoré im dnes nesmierne chýbajú. Takto však akurát nových pánov radníc čakajú na úradoch časované bomby v podobe obrovských nárokov na obecné kasy. Zásadne tiež nesúhlasíme s poslancami parlamentu, ktorí sú zároveň primátormi či starostami. Ako môžu stihnúť dve také zodpovedné funkcie?

2 debata chyba