Sulík sa poistil aj pečiatkou

To sa v našom parlamente často nevidí: na voľbe generálneho prokurátora sa na štvrtý raz zúčastnilo všetkých 150 poslancov. Predseda parlamentu Richard Sulík si povedal, že "istota je guľomet" a dal vyrobiť špeciálnu pečiatku.

08.12.2010 10:34
Sulík Foto:
Pečiatku nepustil Richard Sulík ani na chvíľu z rúk a opečiatkoval ňou 150 hlasovacích lístkov a tri náhradné.
debata (18)

Bolo na nej napísané – tajná voľba generálneho prokurátora, Národná rada 7. 12. 2010. Pečiatku ani na chvíľu nepustil z rúk a opečiatkoval ňou 150 hlasovacích lístkov a tri náhradné. Odmietol však, tak ako aj iní vládni poslanci, ukázať svoj hlasovací lístok, ktorý nevhodil do urny.

Vládna koalícia sa ešte v pondelok dohodla, že poslanci si vyzdvihnú hlasovacie lístky, ale neodovzdajú ich, aby sa nestalo, že za opozičného kandidáta Dobroslava Trnku hlasovali aj vládni poslanci. Nenašiel sa ani jeden poslanec vládnych strán, ktorý by vhodil lístok do urny s menom koaličného kandidáta Jozefa Čentéša a ignoroval tak rozhodnutie lídrov koalície. Igor Matovič z Obyčajných ľudí tvrdí, že tri minúty pred voľbou o tom uvažoval, ale potom si to rozmyslel, lebo na tele demokracie sa objavil nádor korupcie a adekvátnym liekom bola obštrukcia a následná verejná voľba.

Líder národniarov Ján Slota označil obštrukciu koalície a budúcu verejnú voľbu šéfa prokuratúry za návrat do tvrdej komunistickej diktatúry. „Je veľmi smutné, keď pani premiérka sa tu naparuje, aká je veľká demokratka a týmto činom sa priblížila k boľševicko-fašistickým manierom,“ vyhlásil. Podľa neho ide o výsmech demokracii, „to hádam nezažili ani v Papui-Novej Guinei“.

18 debata chyba