Ponuky Žitňanskej Budajovi vyšetruje špeciálny prokurátor

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a bývalá kandidátka na primátorské kreslo poslankyňa Magda Vášaryová z SDKÚ budú musieť orgánom činným v trestnom konaní vysvetľovať ponuky Jánovi Budajovi, ktorými ho chceli presvedčiť, aby odstúpil z boja o primátora Bratislavy.

16.12.2010 06:00
Vášaryová, žitňanská Foto:
Špeciálna prokuratúra bude preverovať, či sa Lucia Žitňanská (vpravo) a Magda Vášaryová nedopustili marenia volieb a korupcie.
debata (130)

Prípad má už na stole Špeciálna prokuratúra, ktorá prešetruje, či nedošlo k mareniu volieb a korupcii.

Budaj sa pred voľbami netajil tým, že mu Vášáryovej ľudia pod vedením ministerky Žitňanskej, ktorá je bratislavskou krajskou šéfkou SDKÚ, navrhli, aby sa vzdal kandidatúry. „Rokovali sme. Ponúkli mi, že uhradia náklady za moju kampaň a funkcie na magistráte, ak sa vzdám kandidatúry,“ potvrdil včera Budaj. Dodal, že s ním rokovala bratislavská krajská šéfka SDKÚ Žitňanská. Budaj je presvedčený, že o „špinavej kampani“ od začiatku vedela aj Magda Vášáryová, ktorá neúspešne kandidovala na primátorku za koalíciu vládnych strán.

Podľa našich informácií sa jedno stretnutie uskutočnilo aj na Úrade vlády s premiérkou Ivetou Radičovou. Budaj to nepoprel, tvrdí však, že sa to týkalo súkromnej záležitosti. "Pani premiérka ma vo veci vzdania sa kandidatúry nepresviedčala, " tvrdí Budaj.

Hovorca SDKÚ Michal Lukáč chcel najprv vedieť, kto dal podanie na generálnu prokuratúru. Neskôr reagoval, že strana sa tým nebude zaoberať. „SDKÚ sa podaním nezaoberá a nakoľko sa nie je čím zaoberať, ani sa tým zaoberať nemienime,“ reagoval Lukáč.

Budaj tvrdí, že on o podaní na prokuratúru nič nevie. To dal na prokuratúru krajský predseda Smeru v Bratislave Martin Glváč. Ten hovorí, že čakal, či sa vyjadreniami o ponukách a peniazoch za kampaň zo strany SDKÚ nezávislému kandidátovi Budajovi nezačnú na základe medializovaných informácií zaoberať samotné orgány činné v trestnom konaní. „Nestalo sa. Tak som podal podnet na prešetrenie,“ povedal.

Žitňanská po svojom hovorcovi odkázala, že „nevidí dôvod, aby sa vyjadrovala k podaniu pána Glváča“.

Volebná kampaň v Bratislave patrila medzi najtvrdšie v histórii mesta. Pár dní pred voľbami sa v meste objavili bilbordy, ktoré kandidáta na primátora Jána Budaja znázorňovali ako trójskeho koňa. Na ceste k Hradu ho na nich tlačil ďalší kandidát Milan Ftáčnik a predseda Smeru Robert Fico. Ftáčnik aj Budaj tvrdia, že za všetkým stála SDKÚ, tá obvinenia poprela.

130 debata chyba