Sulík si rozkázal, aby mu OLO pri odchode vyplatilo 17-tisíc eur

Predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico zverejnil interný list zo spoločnosti OLO - Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., v ktorom niekdajší riaditeľ Richard Sulík prikazuje vedúcej personálneho a mzdového oddelenia spoločnosti, aby mu vyplatili k danému dátumu odmenu vo výške päťnásobku jeho zmluvného platu.

07.02.2011 16:51
SaS, Sulík, parlament Foto:
Predseda parlamentu Richard Sulík počas rokovania schôdze Národnej Rady.
debata (387)

Podľa Fica mal Sulík v tom čase plat 100-tisíc korún, čiže odmena by dosiahla pol milióna korún. „Ide o verejný majetok, pretože spoločnosť OLO a.s. je stopercentnou akciovou spoločnosťou Bratislavy, hlavného mesta SR. Čiže zobral peniaze daňovým poplatníkom. A tento istý pán bude poučovať o tom, že treba zobrať poslancom a je nehorázne, ak nominant pán Zich za SaS si zobral odstupné z košickej teplárne,“ povedal Fico.

Sulík, ktorý je predsedom koaličnej strany Sloboda a solidarita a šéfom parlamentu, v pon­delok kritizo­val výšku odstupného nominantov SaS v košickej teplárni. Fico niekoľkokrát upozornil novinárov, aby sa pozreli na príbuzenský vzťah Sulíka a Ivana Zicha, ktorého do teplární dosadila SaS. „Pán Zich si asi iba bral príklad od pána Sulíka,“ komentoval podpredseda Smeru Robert Kaliňák.

Nevôľu vyvolali medializované informácie, podľa ktorých stranícki nominanti na poste šéfa košickej teplárne majú po niekoľkých týždňoch či mesiacoch pôsobenia nárok na odstupné vo výške 90-tisíc eur. Prvým bol nominant SDKÚ Ján Podhorský, nasledoval ho Ivan Zich. Okrem Zicha má na odmenu nárok aj bývalý riaditeľ finančného úseku Martin Borovský (nominant SaS). Kým Zich s Borovským odmenu podľa Sulíka zatiaľ nedostali, Podhorskému ju už tepláreň vyplatila.

Sulík priznal 17-tisíc eur

Sulík sa po vyjadreniach Fica priznal, že pri odchode z bratislavskej spoločnosti OLO dostal približne 17-tisíc eur. Podľa neho však nešlo o odstupné, ale o odmenu vo výške päťnásobku mesačnej mzdy.

Upozornil tiež, že vo firme pôsobil v manažérskej funkcii približne dva roky. Interný list z firmy OLO je datovaný k 31. marcu 2006. Sulík v ňom uvádza, že odmenu má prisľúbenú od primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského. K tomu, ako sa dostal list do strany Smer jej šéf uviedol, že Sulík svojím správaním sa získava čoraz viac nepriateľov. „Tak nepriatelia nám píšu a posielajú listy,“ povedal Fico.

Dodal, že „mnohí ľudia veľmi ťažko vnímajú, keď sa niekto správa ako Ježiš Kristus a pritom vedia o jeho pôsobení v minulosti.“ Podľa lídra Smeru vraj podobných listov prichádza viac. „My si ich musíme overovať. V tomto prípade sme si to overili a bolo nám povedané, že tento interný list je originálny,“ povedal Fico.

Podľa neho nejde o citlivý list a dodal, že Sulík asi nechcel, aby sa o liste vedelo, tak ho označil ako interný. „To nie je ministerstvo obrany,“ komentoval Kaliňák citlivosť listu z firmy OLO. „Neporušili sme žiadne pravidlá hry, žiadne právne predpisy. To je normálna korešpondencia v rámci podniku,“ dodal Fico.

387 debata chyba