Z olympiády sú zatiaľ len sľuby

Slovensku hrozí medzinárodná blamáž a hanba. Aj napriek ubezpečeniam organizátorov už len málokto verí, že deaflympijské hry pre nepočujúcich športovcov vôbec budú.

10.02.2011 08:38
Levoča, štadión, deaflympiáda Foto:
V Levoči mali mať na deaflympiádu postavený zakrytý štadión. Ostal však len skelet.
debata (8)

Tie sa pôvodne mali konať v Levoči a Kežmarku od 18. do 26. februára, mestá však pripravené vôbec nie sú. A hoci sa niektoré disciplíny snažili organizátori presunúť z Levoče a Kežmarku do Popradu, Liptovského Mikuláša a Ružomberka, k dohode zatiaľ nedošlo.

Mestá sú síce za, požadujú však peniaze vopred, čo nie je jednoduché. „V utorok kontaktovali našich ľudí od hokeja, že by na štadióne chceli hokejový turnaj. Môže tam byť, ale najprv musia zložiť peniaze v hotovosti, a to sa zatiaľ nestalo,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský. Neodmietajú to ani v Ružomberku, kde však zatiaľ nič nevedia o tom, že by na ich zimnom štadióne mali byť niektoré disciplíny.

Primátor Popradu Anton Danko má podobný postoj. Požaduje od organizátorov, aby mestu preplatili 4,5 milióna eur za rekonštrukciu štadióna, ktorú napokon muselo zaplatiť mesto. Okrem podtatranskej metropoly sa mal deaflympijský hokejový turnaj hrať v Kežmarku. Tam zatiaľ stojí zo zimného štadióna len skelet. „Zvažujeme situáciu, organizátori s nami komunikujú, no všetko je zatiaľ v rovine sľubov. S prípravou na deaflympiádu som už dlhšie nespokojný, ďalší postup mesta bude jasný po predpokladanom termíne deaflympiády,“ vysvetlil kežmarský primátor Igor Šajtlava. Podľa neho je niekoľko možností, mesto si na dostavbu zoberie úver, do úvahy pripadá aj PPP projekt.

V neďalekej Levoči je už každému jasné, že okrem sľubov a rozostavaného zimného štadióna v meste nebude z deaflympiády nič. Pôvodne sa mal na hlavnej križovatke stavať aj kruhový objazd, čo je však dnes utópia. Radnica chce všetko ďalej riešiť súdnou cestou. „Trestné oznámenie je už pripravené. Je pravda, že na štadióne sa už niečo spravilo a prekrytie je pripravené. Levoča predtým nemala krytý zimný štadión, tak sme najprv túto možnosť privítali. To, čo bolo prestavané doteraz, je medzi deaflympijským výborom a dodávateľom prác. Budeme však hľadať ďalšie možnosti, ako dokončenie štadióna financovať. Do úvahy pripadá verejno-súkromné partnerstvo,“ povedal primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Keďže je konštrukcia na zakrytie štadióna hotová, bolo by škoda nechať štadión len tak.

Vilkovského však zarazil postoj medzinárodného deaflympijského výboru. „Ešte na jeseň som poslal oficiálny list prezidentovi výboru, kde som vyjadril obavy z toho, že sa práce nestihnú. Ale odozva žiadna. Pritom doručenka dokazuje, že list si prevzal,“ dodal primátor. Je to zaujímavé, keďže v máji minulého roka už Medzinárodný deaflympijský výbor hry zrušil. Dôvodom bol nedostatok peňazí. Presnejšie, dva milióny eur, ktoré mali mať organizátori na účte. Je záhadou, ako sa nakoniec podarilo zástupcom slovenského deaflympijského výboru dosiahnuť, aby hry opäť povolili.

Pravda sa pokúšala so slovenskými organizátormi skontaktovať, tí však na otázky zaslané e-mailom neodpovedali. Šéfom prípravného výboru je Jaromír Ruda, ktorý je obvinený zo sprenevery 1,7 milióna eur. A to práve pre sponzorské peniaze na deaflympiádu. Kauza vypukla ešte v septembri 2008.

Organizátori deaflympiády sa mestám podľa primátorov raz za čas e-mailom ozvú, no zatiaľ je všetko len v rovine sľubov. Sľubujú, že poskytnú peniaze na dostavbu zimných štadiónov v Levoči a Kežmarku. Na mestských úradoch však už nevedia, či majú vôbec tieto e-maily brať vážne. Aj na oficiálnej webovej stránke deaflympiády to vyzerá, akoby sa nič nedialo a hry sa začnú.

Pôvodne malo prísť z 25 krajín 438 športovcov. Účasť však definitívne potvrdilo 18 krajín a 252 športovcov. Napríklad ruská výprava už v sladkej nevedomosti trénuje na Štrbskom Plese. Majú šťastie v tom, že pobyt im platí ruské ministerstvo športu. Zatiaľ im však nikto nevie povedať bližšie informácie, kde presne a kedy sa hry začnú.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba