Deaflympiádu zrušili, Slovensko má svetovú hanbu

Americkí, japonskí, ale aj ruskí či ukrajinskí nepočujúci športovci zostali po príchode na Slovensko v šoku. Deaflympiáda, na ktorej sa chystali súťažiť, sa nekoná.

14.02.2011 12:00
Kežmarok, štadión, deaflympiáda Foto:
Na tomto nedostavanom štadióne v Kežmarku sa mala konať olympiáda pre sluchovo postihnutých.
debata (167)

Akcia, ktorá mohla krajinu spropagovať, sa skončila fiaskom. Američania na deaflympiáde zarobili, v Taiwane pripravili športovcom úžasný ceremoniál a na Slovensku zistili, že nijaká deaflympiáda nebude.

Hoci o tom, že v roku 2011 budú hry u nás, sa rozhodlo už pred šiestimi rokmi, dnes dávajú od blamáže všetci ruky preč. Za všetko má byť zodpovedný len jeden človek. Šéf deaflympijského výboru Jaromír Ruda. Ten sa médiám vyhýba, na oficiálnej stránke deaflympiády zverejnil vyhlásenie, v ktorom prijal zodpovednosť za jej zrušenie.

Hoci to urobil v piatok, deaflympionici sa o tom včas nedozvedeli a pricestovali. Teraz budú zrejme požadovať vrátenie peňazí za cestu a ubytovanie.

Nikto ich nekontroloval

Od problémov týkajúcich sa deaflympiády sa dištancovali viaceré inštitúcie, či už olympijský výbor, vláda alebo ministerstvo školstva. Rovnako aj Slovenský paralympijský výbor, od ktorého sa pred niekoľkými rokmi deaflympijský výbor odčlenil.

Aktivity Slovenského deaflympijského výboru týkajúce sa deaflympiády prakticky nikto nekontroloval. Ministerstvo školstva síce napríklad odmietlo prideliť deaflympijskému výboru dotáciu 690-tisíc eur, o ktorú žiadal, ale inak nepodniklo nič. „Organizácia s oneskorením vyúčtovala náklady na reprezentáciu na podobnej súťaži v Taipei. Neskôr rezort nemohol v organizácii vykonať ani žiadnu kontrolu nakladania s finančnými prostriedkami, a preto sme im pri podaní žiadosti o dotáciu nevyhoveli,“ povedala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

Nekonalo ani ministerstvo vnútra napriek tomu, že občianske združenia, medzi ktoré patrí deaflympijský výbor, patria do jeho pôsobnosti a Jaromír Ruda ako jeho šéf je spolu s istým košickým advokátom obvinený zo sprenevery 1,7 milióna eur. Údajne má ísť o sponzorské peniaze určené práve na usporiadanie deaflympiády. Preto strávil aj niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe. Súd zatiaľ prípad nevyriešil, pre absenciu obžalovaného nebolo možné ani predbežne prerokovať obžalobu. Ruda sa vždy ospravedlnil pre dočasnú práceneschopnosť. Ak ho uznajú vinným, hrozí mu trest 10 až 15 rokov.

Občianske združenia môžu dostávať od ľudí dve percentá z daní. Hovorca ministerstva vnútra na otázku Pravdy priznal, že prípad by mal byť komplexne vyšetrený aj z tohto dôvodu. „Ak sa počas preverovania ukáže, že pravidlá v tejto oblasti sú veľkorysé, sme za otvorenie diskusie o ich sprísnení,“ povedal hovorca rezortu Gábor Grendel.

Otázny je aj postoj Medzinárodného deaflympijského výboru, ktorý v apríli minulého roka Slovensku hry odňal. No o pár týždňov po kontrole zase nepochopiteľne vrátil. A to aj napriek viacerým varovaniam zo Slovenska, že to zrejme nedopadne dobre. Zrejme zavážilo aj to, že nenašli náhradnú krajinu či stredisko, ktoré by bolo schopné za pár mesiacov dokonale všetko pripraviť. Podľa posledných vyhlásení boli podvedení aj oni, keďže im vraj Ruda ukázal falošné dokumenty. Otázne však je, ako mohla situácia dôjsť až tak ďaleko a či predsa len nemohla nejaká inštitúcia zasiahnuť

Inšpektorka medzinárodného deaflympijského výboru Tiffany Granforsová povedala, že v prvom rade myslia na športovcov, ktorí na Slovensko prišli, a potom budú riešiť vzniknutú situáciu. Výkonná rada Medzinárodného výboru športu nepočujúcich požiadala o stretnutie s Jaromírom Rudom, aby s ním prediskutovali všetky dôležité otázky. Práve na Slovensku sa malo slávnostne zvoliť dejisko deaflympijských hier v roku 2017.

Nádej zhasla v piatok

Posledná nádej, že by sa deaflympijské hry mohli konať aspoň v minimálnom rozsahu, padla v piatok, keď prevádzkovatelia stredísk, kde mali športovci bývať a súťažiť, napriek prísľubom nedostali žiadne peniaze. Medzinárodný výbor športu nepočujúcich už agóniu nepredlžoval a ešte ten deň hry zrušil. Slovensko tak utŕžilo medzinárodnú hanbu, ktorá je o to väčšia, že niečo podobné sa nestalo od roku 1949, keď sa hry konali prvý raz.

Problémom však podľa prevádzkovateľov zimných stredísk neboli len peniaze. Zorganizovanie pretekov v lyžovaní či snoubordingu chce totiž aj plán a čas na prípravu. A v tomto prípade neboli splnené ani tieto predpoklady. „Výstavba U-rampy sa nedá urobiť za štyri dni,“ hovorí riaditeľ strediska Štrbské Pleso Peter Tomko.

Situácia mrzí aj tatranských starostov a na nezodpovednosť organizátora doplatili aj v Kežmarku či Levoči. Tam začali rekonštruovať štadióny pre deaflympiádu s tým, že výbor im prispeje. „Mrzí nás to o to viac, že za situáciu nemôžeme. Päť rokov to boli len sľuby,“ komentoval situáciu starosta Štrby Michal Sýkora. Aj podľa riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého je to hanba pre Slovensko, nevrhá to dobré svetlo na krajinu ani región.

Ruda tvrdí, že dostavba zimných štadiónov v Levoči a Kežmarku má byť dofinancovaná a nemá byť spájaná so zrušením hier. Investičné akcie majú byť podľa neho realizované. V oboch mestách však už neveria, že k tomu niekedy dôjde. Hľadajú ďalšie možnosti, ako doriešiť dostavbu štadiónov.

© Autorské práva vyhradené

167 debata chyba