Jaromír Ruda začínal s údržbou ciest

Jaromír Ruda bol v Košiciach známy už pred zhruba pätnástimi rokmi ako jeden zo šéfov firmy Ekothermal 99. Za primátorovania Rudolfa Schustera získala lukratívnu zákazku na čistenie, zimnú údržbu komunikácií a prevádzku mestskej spaľovne.

15.02.2011 13:00
Jaromír Ruda Foto:
Jaromír Ruda vprewdu počas prijatia členov výpravy u prezidenta pred letnými deaflympijskými hrami v roku 2009.
debata (24)

Zmluva bola uzavretá s mestom v roku 1996 na 15 rokov. V roku 1998 podpísali obe strany dodatok, že Ekothermal si môže sám určovať rozsah vykonaných prác a mesto musí za ne zaplatiť. Schusterov nástupca Zdenko Trebuľa sa však dohodol na zrušení zmluvy s novým vlastníkom Ekothermalu.

Potom sa z povedomia verejnosti stratil do roku 2005, keď sa Slovensko stalo organizátorom deaflympiády. O tri roky nato bol spolu s istým košickým notárom (nie advokátom, ako sme mylne uviedli včera, pozn. red.) obvinený zo sprenevery 1,7 milióna eur, malo ísť o sponzorské peniaze určené na deaflympiádu. Strávil niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe a odvolali ho z vedenia Slovenského deaflympijského výboru. Po návrate z väzby ho však znovu zvolili za šéfa.

Podľa Petra Chudého, ktorý od februára do mája 2010 na žiadosť Medzinárodného deaflympijského výboru pôsobil ako najvyšší výkonný úradník pre styk so slovenskými organizátormi, je výsledná blamáž nielen o Rudovi, ale aj o deaflympijskom výbore. Slovenskom aj medzinárodnom. „Je prvou chybou, že ho opäť zvolili do vedenia aj za šéfa organizačného výboru,“ myslí si Chudý. „Navyše sa medzinárodný defalympijský výbor nepresvedčil o skutočnom stave napriek tomu, že tu bol na kontrole dvakrát. Bolo chybou získavať informácie od jedného človeka, prípadne úzkeho okruhu ľudí. Stačilo sa opýtať primátorov či prevádzkovateľov stredísk, aká je skutočnosť,“ povedal Chudý.

Ruda má podľa neho presviedčacie schopnosti, ktorými si dokáže ľudí získať. „Levoči a Kežmarku sľúbil prestavbu štadiónov a mestá na to nemali dať ani cent. Protihodnotou malo byť, že nepočujúci športovci tam mohli hrať a trénovať niekoľko rokov. To bola lákavá ponuka,“ hovorí Chudý. Po viacerých sľuboch mu však predstavitelia samospráv a stredísk prestali dôverovať. Pre nepočujúcich však bol takmer spasiteľom. „Dokázal im sľúbiť to, čo nikto iný,“ mieni Chudý.

Svojho syna sa zastávajú aj rodičia. Podľa nich je v Tatrách a stále pracuje. Správy a články z médií považujú za ohováranie.

Rudove predstavy o zháňaní peňazí na deaflympiádu však boli utopické. Počas deaflympijských dní v Bratislave v roku 2008 čakalo na účastníkov niekoľko desiatok limuzín značky Audi. Keď boli členovia deaflympijského výboru na kontrole v Tatrách, bývali v päťhviezdičkovom hoteli Kempinski.

24 debata chyba