Extrémisti počúvali prejavy Tisa a Kotlebu, polícia bola v presile

Do sto nacionalistov sa krátko po 14. h zišlo pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave, aby si pripomenuli 72. výročie vzniku slovenského štátu.

12.03.2011 16:28 , aktualizované: 18:45
Kotleba, nacionalisti, slovenská pospolitosť Foto:
Marián Kotleba počas príhovoru pri príležitosti spomienkového pochodu na vznik vojnového slovenského štátu.
debata (76)

Na zhromaždení sa zúčastnila väčšia skupina ľudí so symbolikou zakázanej Slovenskej pospolitosti, ktorým spoločnosť robila menšia hŕstka prívržencov z Nemecka a z českej Dělnickej strany. Pôvodne sa očakávalo, že by sa na akcii mohlo zúčastniť niekoľko stoviek ľudí.

Polícia začala na námestí zhromažďovať svoje sily krátko po 12. h. Na námestí situáciu strážilo do 40 členov štátnej a mestskej polície. Celkovo bolo v sú­vislosti s touto akciou v uliciach hlavného mesta viac ako 100 policajtov, medzi nimi aj jazdecká polícia, kynologické zložky a ťažkoodenci.

Polícia zadržala dvoch nacionalistov

Dvojhodinový pochod nacionalistov cez Bratislavu sa však zaobišiel bez potýčok. „Doposiaľ boli v súvislosti s verejným zhromaždením predvedené dve osoby, obe za účelom podania vysvetlenia. Po vykonaní potrebných úkonov boli obidve prepustené,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková. V prvom prípade dôvodom na zadržanie bola symbolika na oblečení jedného z účastníkov a v druhom mal zadržaný pri sebe chladnú zbraň.

Stretnutie radikálnych pravičiarov odštartoval zvukový záznam prezidenta prvej Slovenskej republiky Jozefa Tisa, po ktorom nasledoval prejav volebného lídra Ľudovej strany Naše Slovensko Mariána Kotlebu. Ten varoval účastníkov pred správaním, ktoré by mohlo políciu vyprovokovať k zásahu. „Prosím, neberte to ako strach, berte to ako posúdenie taktickej situácie, v ktorej stále ťaháme za kratší koniec,“ vyzýval svojich prívržencov Kotleba.

Míting pred Prezidentským palácom trval približne hodinu. Po príhovoroch sa nacionalisti sprevádzaní políciou pohli smerom k hrobu Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne, kde plánujú položiť vence.

V priebehu približne päťkilometrového pochodu mestom demonštranti hlasne vykrikovali nacionalistické heslá ako „Slovensko Slovákom“, „Sláva Tisovi“ či „Za Boha, za národ“. Kým niektorí okoloidúci Bratislavčania sa pochodujúcemu zástupu vyhli, iní mu nevenovali väčšiu pozornosť. „Ja si myslím, že hlavne by mal niekto týmto ľuďom vysvetliť, o čo ide a čo robil ten človek, ktorého meno tu vykrikujú,“ uviedla jedna z okoloidúcich.

Kotleba: Tiso nezradil ani v poslednej chvíli 

Na Martinskom cintoríne sa účastníkom prihovoril Kotleba. Tisovu popravu označil za hrdinský čin, ktorého sa mal údajne dopustiť, keď odmietol „zaprieť slovenský národ a slovenskú štátnosť“. „Jozef Tiso neváhal a nezradil ani v tej poslednej chvíli, keď v podstate buď by zradil, alebo bol by odvisol. On si radšej vybral tú šibenicu ako zradu, a to je ten príklad, ktorý my musíme všetci nasledovať,“ nabádal účastníkov Kotleba.

Na bezpečnosť na cintoríne dohliadalo niekoľko desiatok policajtov, ktorí prívržencov prezidenta vojnového štátu sprevádzali počas celej cesty z bratislavského Starého Mesta. Na úsekoch trasy pochodu museli na istý čas odkloniť dopravu.

Akcia sa konala pri príležitosti 72. výročia vzniku slovenského štátu, ku ktorému došlo 14. marca 1939. Pôvodne si nacionalisti podali žiadosť o zhromaždenie na pondelok 14. marca, tú však nakoniec stiahli a rozhodli sa pre sobotu.

Aktivisti pripravili kultúrny protest proti fašizmu

S akciou prívržencov Slovenskej pospolitosti nesúhlasí iniciatíva Dosť bolo ticha. Tá zorganizovala v hlavnom meste od piatka 11. marca do utorka 15. marca kultúrny protest proti fašizmu.

„Pravidelné neonacistické pochody k 14. marcu, ktoré tento rok presunuli na sobotu 12. marca, sú stále rovnakou manifestáciou fašizmu, nenávisti a sympatiám k zločinnému vojnovému režimu pod taktovkou Hitlera a prezidentovaním Jozefa Tisa,“ povedal spisovateľ a publicista Peter Getting, spoluorganizátor akcie Dosť bolo ticha.

Getting ďalej uviedol, že v súvislosti s vojnovým režimom sa väčšinou hovorí o židovskej otázke. Okrem toho tam však napríklad nikdy neboli žiadne voľby, politická opozícia šla do koncentračného tábora v Ilave, zakázaná bola Darwinova teória, povinne sa oslavovali narodeniny Adolfa Hitlera.

„Hŕstka fanatikov, ktorí to ospevujú, sa snaží o návrat totality a zničenie demokracie. Na jej deštrukciu využívajú práve prostriedky demokracie, ktorá im umožňuje a povoľuje špiniť naše ulice ich hanebnými heslami,“ zdôraznil.

Podľa neho sa na podujatí Dosť bolo ticha podieľa celá škála združení a organizácií, zaujímavých hostí a umelcov, nejde o čierno-biele videnie. „Ponúkame diskusie, koncerty aj filmový maratón. Každý je na našich podujatiach vítaný a už svojou účasťou vyjadruje protest proti fašizmu v akejkoľvek forme a v akomkoľvek čase,“ uzavrel Getting.

76 debata chyba