Vybudovanie elektrárne na mieste havárie je možné

Šéfka slovenského Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková si myslí, že postavenie elektrárne v japonskej Fukušime na mieste, kde nedávno vybuchla stará atómka, je reálne.

17.03.2011 19:00
Marta Žiaková Foto:
Šéfka slovenského Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.
debata

Havarované reaktory vo fukušimskej elektrárni sa Japonci snažia chladiť morskou vodu. Je to najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako zastaviť šírenie radiácie?
Chladenie morskou vodou, ktorú zmiešali s kyselinou boritou, je veľmi rýchle a účinné. Bór primiešaný do vody totiž pohlcuje neutróny a obmedzuje tak zahrievanie rádioaktívneho paliva. Morská voda palivo potom chladí.

Niektorí japonskí predstavitelia tvrdia, že na mieste zničenej elektrárne chcú neskôr postaviť novú elektráreň. Je to možné?
Závisí to od toho, akým spôsobom ju chcú postaviť a ako sa vysporiadajú s tým, aká situácia bude po zvládnutí havárie na mieste súčasnej elektrárne. Tiež, samozrejme, musia zvážiť, či sa to oplatí. Ale v podstate sa to dá realizovať.

Dá sa havarovaná elektráreň odstrániť tak, aby pozemky pod ňou a v okolí ostali bez radiácie?
Určite áno. V prvom kroku musia zlikvidovať najviac kontaminované zariadenia, aby sa rádioaktívne látky nemohli premiestňovať napríklad pomocou vetra či dažďovej vody. Potom sa dá pokračovať v rozoberaní jednotlivých častí elektrárne. Podľa toho, akej radiácii boli jednotlivé časti vystavené, ich uložia do špeciálnych ochranných obalov a rozhodnú sa, či ich uložia na úložiskách, počkajú na vyvinutie technológie, ktorá zabezpečí zneškodnenie, alebo ich odošlú do hlbinného úložiska. Takisto môžu niektoré súčasti zbaviť radiácie a zaobchádzať s nimi úplne bežným spôsobom.

V utorok sa v Bruseli rozhodlo o vykonaní záťažových testov na európskych atómkach. Ako by mali prebiehať testy a aké parametre budú sledovať?
Zatiaľ nie sú špecifikované. Takže nie je jasné, ako a v akom rozsahu sa budú testy robiť, alebo či to bude predstavovať overenie projektových hodnôt. To sa uvidí v nasledujúcich týždňoch.

Očakávate, že niektoré elektrárne neuspejú v záťažových testoch a prevádzkovateľ ich bude musieť odstaviť?
V tejto chvíli sa to nedá povedať. Zatiaľ nevieme, ako budú testy prebiehať a aké parametre budú hodnotiť. Každý z úradov jadrového dozoru v jednotlivých štátoch však hodnotí elektrárne, ktoré spadajú do jeho kompetencií. My sa budeme pozerať na elektrárne na Slovensku a budeme hodnotiť, ako zvládajú tieto testy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba