Procházka: Plnil som len vládny program

Chcel som sa ísť opýtať Bélu Bugára na strihanie stromčekov, ale asi to odložím, hovorí po ďalšom hlasovaní s opozíciou v citlivej veci občianstva predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka. Je presvedčený, že neurobil nič zlé, naopak, plnil vládny program.

25.03.2011 12:00
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (6)

Prečo ste hlasovali za návrh Smeru?

Bol som inšpirovaný aj tým, že v stredu takmer všetci koaliční poslanci hlasovali za poslanecký návrh Smeru (novela zákona o štátnych vyznamenaniach). Druhý dôvod je vecný. Prípadné prijatie návrhu Smeru nijako nebráni koalícii v hľadaní trvalého riešenia, ale zároveň v medzičase pomáha konkrétnym ľuďom. Ja som si zatiaľ nezvykol vnímať politiku ako nejakú abstraktnú hru, ale vnímam ju ako službu ľuďom, ktorí potrebujú pomoc. A nie som ochotný ich na desať mesiacov nechať visieť vo vzduchu, keď nemusím.

V KDH sa objavujú hlasy, že keby ste si boli istý, že novela Smeru prejde, tak by ste za ňu nehlasovali. Takto ste ju len využili na to, aby ste sa opäť zviditeľnili.

Ja by som mal oveľa radšej pokoj a oveľa radšej by som bol, keby koalícia bola schopná vlastnými silami vyriešiť tento problém. Mňa to neteší.

Predseda Mostu hovorí, že teraz už nebude môcť zaručiť, že všetci poslanci Mostu nezahlasujú s opozíciou proti vládnym návrhom od KDH.

Ale oni vo štvrtok všetci hlasovali za poslanecký návrh Smeru. Tak nech Béla Bugár povie, kde je rozdiel z hľadiska dodržiavania koaličnej zmluvy medzi podporou jedného poslaneckého návrhu a podporou iného poslaneckého návrhu Smeru. Ja tam rozdiel nevidím. Možno jeden, že keby vo štvrtok nepodporili návrh o štátnych vyznamenaniach, tak sa žiadnemu slovenskému občanovi nestane krivda, a zároveň to nijako nesúvisí s vládnym programom. Zatiaľ čo moje terajšie hlasovanie bolo hlasovaním za plnenie vládneho programu a pomáha sa tým konkrétnym slovenským občanom. Čiže ak tam nejaký rozdiel je, tak v môj prospech.

Nie je problém v tom, že ste hlasovali s opozíciou pri priorite koalície z vládneho programu?

Priorita, ktorá sa odkladá o trištvrte roka. To neznamená, že sa nebudem usilovať o nachádzanie koaličného riešenia, ale v medzičase je tu kvantum ľudí, ktorým treba pomôcť. A ja som tu na to, aby som im pomáhal, nie na to, aby som realizoval niečie predstavy o politickom zápase ako o abstraktnom súboji nejakých princípov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba