Na čiernom trhu sa lístky na hokej predávajú až za 500 eur

Dva týždne pred začiatkom hokejových majstrovstiev sveta je v plnom prúde čierny obchod so vstupenkami. Ceny na oficiálne vypredané zápasy sa na čiernom trhu vyšplhali do závratných výšok.

13.04.2011 06:00 , aktualizované: 12:03
lístky, majstrovstvá sveta v hokeji Foto:
Predaj lístkov na majstrovstvá sa začal vlani koncom septembra. Odvtedy ich cena na čiernom trhnu neustále rastie.
debata (6)

Niektoré stoja až päťsto eur. A je pravdepodobné, že ako sa majstrovstvá budú blížiť, ceny na čiernom trhu budú ešte stúpať.

Podľa organizátorov sa doteraz predalo 242-tisíc lístkov, čo je približne 62 percent ponúkaného balíka. V riadnom predaji sú zatiaľ beznádejne vypredané všetky zápasy slovenskej reprezentácie v základnej skupine a finálový zápas. Na semifinálové a niektoré štvrťfinálové podujatia sa lístky dočasne oficiálne nepredávajú. „Znamená to, že lístky na ne sú už vypredané a tento status len majú pre prípad, že by sa nejaké vstupenky vrátili od sponzorov či iných partnerov,“ vysvetľuje riaditeľka pre komunikáciu organizačného tímu majstrovstiev Michaela Grendelová.

K lístkom sa však poľahky dá dostať aj inak, internetové stránky sú rôznymi inzerátmi doslova zaplavené. Špekulanti si za niektoré zápasy pýtajú aj šesťnásobok pôvodnej sumy. „Hala je malá, no ošiaľ je veľký,“ charakterizuje situáciu na trhu jeden z podnikavcov, ktorý si prilepšil obchodovaním so vstupenkami o niekoľko stoviek eur. „Lístky na zápasy Slovenska so Slovinskom a Nemeckom sa v súčasnosti pohybujú na úrovni 150 až 200 eur, zohnať lístok na duel s Ruskom je však problém aj za 300 eur,“ pokračuje.

Pravda tiež zistila, že napriek obmedzeniam oficiálneho predajcu, ktorý umožňuje kúpiť jednotlivcovi maximálne šesť lístkov, problémom nie je ani dostať sa k väčšiemu počtu vstupeniek. „Viem vám ponúknuť 30 až 35 lístkov na zápas Slovenska s Nemeckom v sektore B2 vedľa seba. Pevná cena jedného je 200 eur,“ reagoval na záujem Pravdy ďalší zo kšeftárov, ktorý svoju ponuku zverejnil na internete. Cena rovnakých vstupeniek v oficiálnom predaji sa pohybovala podľa kategórie od 40 do 55 eur.

Lístky na finále, ktoré má byť v polovici mája, sa dajú zohnať tiež. Oficiálne stáli 250 eur, dnes cena poskočila na približne 500 eur, a to ešte s poznámkou inzerenta, že „vyššia ponuka rozhoduje“.

Podľa odborníkov ide o prirodzený jav, ktorý spôsobuje nedostatok voľne predajných vstupeniek, ale aj ziskuchtivosť priekupníkov. „Je možné očakávať, že pri niektorých zápasoch, ktoré sú vysoko atraktívne, ceny vstupeniek ešte porastú. Naopak, pri predaji vstupeniek na niektoré zápasy v základnej časti ceny vstupeniek na čiernom trhu môžu klesnúť aj pod hranicu ich oficiálnej ceny, keď sa vstupeniek budú potrebovať zbaviť tí, ktorí sa na zápase zúčastniť nemôžu,“ vysvetľuje Peter Drábik, prodekan Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Lístok získaný načierno sa nemusí oplatiť nielen z finančného hľadiska. Organizátori šampionátu sa už totiž obrátili aj na políciu. Tá im odkázala, že „činnosť nenapĺňa skutok trestného činu alebo priestupku, preto sa ním ďalej nebude zaoberať“. Grendelová teda avizuje, že budú nasledovať právne kroky. „Ak niekto nahlási krádež svojho lístka a doloží to policajným potvrdením, lístky s príslušnými číslami sú automaticky vyradené a nahradené novými. Tí, ktorí sa pôvodnými lístkami preukážu, ostanú nielen stáť pred štadiónom, ale bude ich aj vyšetrovať polícia,“ hovorí Grendelová.

Dekan obchodnej fakulty Štefan Žák však dodáva, že zabrániť neoficiálnemu úniku vstupeniek je prakticky nemožné. „Dá sa čiastočne obmedziť predajom vstupeniek určitého množstva na osobu, vytvorením dostatočnej kapacity a dostatočnou ponukou vstupeniek, čo je v prípade majstrovstiev v ľadovom hokeji nereálne. Rezervovanie vstupeniek pre oficiálne pozvaných hostí, reprezentácie a partnerov je taktiež tradičný protokol, aj to však redukuje počet voľných vstupeniek,“ konštatuje.

Právny postup sa môže týkať aj firiem, ktoré vyhlásili súťaže o lístky, hoci nie sú oficiálnym partnerom podujatia, napríklad niektoré obchodné reťazce.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba