Šéfa piťovcov chce vypočuť polícia

V prípade vraždy prominentného právnika Ernesta Valka bude vypovedať Juraj Ondrejčák, prezývaný Piťo, ktorého označujú za bossa bratislavského podsvetia. Ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) totiž požiadal o stretnutie, lebo má údajne informácie o vražde.

19.04.2011 16:00
Ernest Valko Foto: ,
Ernest Valko.
debata

„Ernest Valko bol môj priateľ. Išiel som za Lipšicom, lebo bol tiež jeho priateľ,“ odôvodnil údajný mafiánsky boss. Lipšic žiadosť o rozhovor odmietol, no Piťa predvolala na výsluch polícia.

Ondrejčákovo tvrdenie, že bol Valkovým priateľom, opäť otvára špekulácie o jeho možných kontaktoch s podsvetím.

Lipšic v pondelok nechcel komentovať úvahy, či informácie, ktoré má Piťo k dispozícii, môžu pomôcť vo vyšetrovaní Valkovej vraždy. „Neviem, o aké informácie ide,“ uviedol minister s tým, že stoja na opačnej strane barikády. Policajný prezident Jaroslav Spišiak informoval, že vyšetrovateľ už Ondrejčáka predvolal ako svedka. Ak sa nedostaví, polícia využije všetky zákonné možnosti, aby zabezpečila jeho výsluch. Kedy ho vypočujú, policajti neuviedli. „Informácie o konkrétnych procesných úkonoch v trestnom konaní neposkytujeme,“ vyhlásila hovorkyňa policajného prezídia Jana Pôbišová.

Ondrejčák sa podľa medializovaných informácií s policajtmi rozprávať nechce, tvrdí, že im nedôveruje a sú skorumpovaní. Aké informácie chcel Lipšicovi poskytnúť, pritom odmietol prezradiť.

O tom, že Valko poznal postavy slovenského podsvetia, ako Petra Steinhübela, prezývaného Žaluď, či ľudí zo skupiny piťovcov a diničovcov, sa v zasvätených kruhoch vedelo už počas jeho života. Údajne s nimi trénoval karate. Vo februári 2000 zadržali policajti na slovensko-českých hraniciach hľadaného Karola Patasyho, ktorý mal patriť k piťovcom. Polícia ho vyšetrovala v súvislosti s mafiánskou vraždou v bratislavskom Irish Pube, kde zastrelili dvoch ľudí. Auto, na ktorom chcel Patasy ujsť do Česka, patrilo Valkovi. „Patasyho som v živote nevidel,“ bránil sa vtedy známy právnik. Tvrdil, že auto iba na dva dni požičal istej SBS, ktorá ho mala chrániť.

Valko, ktorého vlani v novembri neznámy páchateľ zastrelil v jeho dome v Limbachu, sa s piťovcami údajne stýkal aj potom. Podľa informácií Pravdy chránili aj jeho dcéru Janu. „Neviem o tom, že by mal blízko k piťovcom. Rozprával som sa s ním často, no nikdy mi o nich nehovoril. Ako právnik sa však poznal s mnohými ľuďmi,“ povedal Pravde predseda OKS Peter Zajac. „Predo mnou sa Valko o ničom takom nezmieňoval,“ potvrdil aj bývalý premiér a minister spravodlivosti Ján Čarnogurský. Podľa neho by sa však v tomto prípade mali využiť všetky informácie, ktoré prichádzajú od hocikoho. „Až potom ich treba vyhodnotiť. Vrátane toho, či bol Valko Piťov priateľ, alebo nie.“

debata chyba