Nelegálne parkovisko nemá kto zrušiť

Firmám, ktoré vyberajú poplatky na nelegálnych parkoviskách v okolí bratislavského zimného štadióna, v tom nemá kto zabrániť.

11.05.2011 12:00
parkovisko, parkovné, autá Foto:
Bratislavský magistrát parkovisko neďaleko zimného štadióna nepovolil. Napriek tomu tam vyberajú parkovné. A zrušiť ho nemôže ani štátna polícia.
debata

Magistrát firmu Arios, ktorá má plochu v okolí bratislavskej športovej haly Pasienky v blízkosti futbalového štadióna Inter v prenájme, už viackrát upozornil, že parkovisko je nepovolené. Zbytočne. Konať však vraj magistrát nemôže, rovnako ani štátna polícia.

Arios plochu dokonca na obdobie hokejových majstrovstiev sveta prenajal firme MBJ Group. Tá za parkovanie osobných áut vyberá 2 eurá na hodinu a za parkovanie autobusov 10 eur. Hoci tabule pôvodne uvádzali sumu 1 euro, v deň začatia šampionátu tu inkasovali až 3 eurá za hodinu parkovania. Veľký biznis sa však nekoná, parkovisko je väčšinu dňa takmer prázdne.

O tom, že magistrát parkovisko nepovolil, sa MBJ Group dozvedela až po tom, čo si parkovaciu plochu prenajala. Vzápätí dopravné značky označujúce parkovisko zakryla čiernymi igelitovými vrecami, peniaze však vyberá ďalej. Konateľ firmy Branislav Lenoch si je vedomý toho, že parkovisko nie je schválené, tvrdí však, že peniaze vyberajú za vstup na súkromný pozemok.

Navyše, ako hovorí odborná referentka živnostenského odboru Obvodného úradu Bratislava III Elena Nagyová, MBJ Group nemá prevádzkovanie parkoviska ani v predmete podnikania, a preto parkovisko prevádzkovať nemôže. Okrem iných aktivít je predmetom činnosti firmy „prenájom nehnuteľností spojený s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom“, to však podľa Nagyovej na prevádzkovanie parkoviska nestačí.

Hovorca magistrátu Ľubomír Andrassy trvá na tom, že MBJ Group nemá na parkovisko povolenie, no podľa neho dnes niet toho, kto by nelegálne podnikanie zakázal. „To mesto nemôže,“ tvrdí. „Už viackrát sme ich vyzvali, aby prestali vykonávať aktivity, na ktoré nemajú povolenie, ale nie sme orgán, ktorý by mohol konať,“ tvrdí Andrassy. Magistrát proti nim začal aj správne konanie. „Absolútne našu výzvu ignorujú,“ hovorí.

Podľa hovorcu krajskej polície Františka Peczára oprávnená konať nie je v tomto prípade ani štátna polícia. Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vydáva len súhlas na použitie dopravných značiek a dopravných zariadení na komunikáciách, pričom určenie ich použitia je v kompetencii magistrátu. Ak teda mesto nesúhlasí s použitím schváleného dopravného značenia pre parkovisko, je podľa Peczára kompetentné konať vo veci neoprávneného vyberania parkovného. Prípadne by mala konať príslušná mestská časť, teda Nové Mesto.

Napriek tomu však bola polícia nútená zaoberať sa prípadom. S podnetom preveriť legálnosť parkoviska sa na ňu obrátil občan. „Na základe podozrenia z neoprávneného podnikania alebo porušenia predpisov spojených s podnikaním policajná hliadka predviedla dve osoby a jedna osoba prišla podať vysvetlenie,“ potvrdil Peczár. Polícia preveruje, či ide o protiprávne konanie, no vo veci ešte nerozhodla.

„Na tabuľu sme nalepili, že sa to vyberá formou súkromného pozemku a je to poplatok za vstup na súkromný pozemok,“ trvá na svojom konateľ MBJ Group Branislav Lenoch. Netají sa tým, že nájomnú zmluvu podpísal 1. apríla a iba na mesiac, zhruba na obdobie majstrovstiev. Právnik mu vraj povedal, že je to „kóšer“. „Žijeme na Slovensku, viete, ako je paragraf otočený, z jednej strany, z druhej strany,“ vraví konateľ firmy, ktorá sa rozhodla počas majstrovstiev zarobiť, no zámer jej zatiaľ veľmi nevyšiel. Hoci bol Lenoch najprv ochotný nájomnú zmluvu ihneď ukázať, napokon tak neurobil. S Ariosom vraj rokujú o odstúpení od zmluvy. Linda Berger z Ariosu to však poprela. Na žiadne otázky týkajúce sa prenájmu pozemku a prevádzkovania parkoviska neodpovedala. Okrem toho firma Arios začala sama vyberať peniaze na neďalekej ploche pri Trnavskej ceste, podľa magistrátu však ani toto parkovisko nie je povolené.

„Akákoľvek podnikateľská činnosť sa môže uskutočňovať len v súlade so zákonom,“ hovorí advokát Ľubomír Fogaš. Na druhej strane, ak ide o súkromný pozemok a ľudia sú ochotní za vstup na pozemok zaplatiť, nemusí v tom byť problém. Firma by podľa neho mala mať v predmete činnosti výkon aktivít, ktoré ju oprávňujú prevádzkovať parkovisko, inak by mohlo ísť o nelegálne podnikanie. „Ak to je v rozpore s príslušnými právnymi normami a je to na území mesta Bratislavy, môže tam prísť zakročiť Mestská polícia,“ tvrdí Fogaš.

Asfaltovú plochu s parkovacou kapacitou niekoľko sto áut vlastní akciová spoločnosť Tesako, sídliaca na tej istej adrese ako finančná skupina J&T. Od nej si ju prenajíma Arios a od Ariosu si ju prenajala MBJ Group.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba