Lipšicovo ucho bude bez kontroly

Ministerstvo vnútra v týchto dňoch podpísalo zmluvu, ktorá umožní, že políciu už pri odpočúvaní nebude kontrolovať nikto. Od januára bude mať polícia v odpočúvacom systéme samostatný vstup aj výstup, úplne oddelené od ostatných spravodajských služieb. To vyvolalo nesúhlas časti koalície, ktorá mala k tomuto zámeru ministra vnútra Daniela Lipšica z KDH výhrady už od začiatku.

25.05.2011 08:52 , aktualizované: 12:00
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic nespresnil, prečo odpočúvací systém napriek nesúhlasu koaličných partnerov zmenil.
debata (5)

„Keď sme sa o tom rozprávali na Koaličnej rade, nikto nebol za tento návrh okrem pána ministra Lipšica a ešte niekoho z SDKÚ, no ešte aj v tom prípade sa hovorilo aspoň o krížovej kontrole. Jednoznačne to však nebolo odsúhlasené a ak pán minister toto urobí, bude mať z toho problémy,“ reagoval predseda Mostu Béla Bugár. Akým spôsobom plánuje za tieto zmeny vyvodzovať zodpovednosť, spresniť nechcel.

Nespokojnosť tlmočil aj poslanec a poradca premiérky pre vnútornú bezpečnosť Martin Pado (SDKÚ). „Aj ja mám problémy s kontrolou a odpočúvaním, ale nech to vysvetľuje niekto iný,“ povedal stručne.

Ministerstvo vnútra nespresnilo dôvody, prečo odpočúvací systém od izraelskej firmy Verint napriek nesúhlasu koaličných partnerov zmenilo. „Zmluva už bola podpísaná,“ uviedol bez ďalších podrobností hovorca ministra vnútra Gábor Grendel.

Od budúceho roka tajná služba prestane byť správcom odpočúvacieho systému Lion King, ktorý funguje na Slovensku od roku 1995. Nebude už môcť kontrolovať, tak ako dnes, koho odpočúva polícia, vojenské spravodajské služby či colníci.

Od modernizácie systému si rezort vnútra sľubuje, že bude môcť monitorovať už aj Skype či zastarané ememesky, ako aj dotykové telefóny s viacerými zabudovanými komunikačnými systémami značky Blackberry.

Tender na obnovu odpočúvacieho systému rezort nevypísal, keďže ide o rámcovú zmluvu a firma dodáva do systému modernizované verzie. Zmluva nefiguruje ani na webe rezortu, keďže ide o zmluvu v utajenom režime.
Za obnovu systému len pre rezort vnútra zaplatí štát šesť miliónov eur. Koľko dostane od rezortu vnútra firma, ktorá zabezpečí zapojenie a servis systému, nie je známe.

Po zmene Trestného poriadku, ktorý by už v júni mal schváliť parlament, získa polícia aj silnejšie právomoci pri využívaní odpočúvania. Pred súdom už ako dôkaz bude môcť byť použitý aj záznam z odpočúvania získaný v inom trestnom konaní. V praxi by to znamenalo, že ak dá sudca súhlas na odpočúvanie pre podozrenie napríklad z korupcie a polícia zistí iný trestný čin, súd aj v tomto prípade musí uznať záznam ako dôkazový materiál. Podľa navrhovaných zmien by polícia mala získať väčšie právomoci aj pri sledovaní mobilov pomocou lokalizačných zariadení. Tie by jej umožňovali zisťovať údaje o aktívne zapnutom mobile či identifikačné údaje o mobiloch alebo SIM kartách tretích osôb pri vyšetrovaní trestných činov, ako je korupcia, zneužitie právomoci verejného činiteľa, legalizácia príjmov z trestnej činnosti či iných úmyselných trestných činoch.

Hoci na Slovensku vypuklo už viacero odpočúvacích káuz za nelegálne odpočúvanie alebo manipuláciu s informáciami z odpočúvania, dosiaľ nebol súdne potrestaný nikto. Obvinení z manipulácie s odpočúvaniami boli pritom už viacerí policajti alebo príslušníci tajných služieb. V médiách sa opakovane objavili správy, že s informáciami z odpočúvania sa výhodne kšeftuje.

Informačno-technické prostriedky môže podľa platného zákona používať Policajný zbor, Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo, Železničná polícia, Zbor väzenskej a justičnej stráže a Colná správa. Odpočúvať môžu len na základe súhlasu zákonného sudcu a len na nevyhnutný čas.

Servis a inštaláciu nového systému mala pôvodne podľa kuloárnych informácií zabezpečovať firma Atemsec, kde je predsedom predstavenstva bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš (KDH). Toho dal v súvislosti s kauzou skupinka odvolať z funkcie v roku 2003 premiér Mikuláš Dzurinda. Na čelo NBÚ prišiel z postu šéfa analytického oddelenia tajnej služby.

Ministerstvo tvrdí, že sprostredkova­teľskou firmou, ktorá bude zaisťovať polícii servis, nie je firma Atemsec. „Rezort s ňou nie je v zmluvnom vzťahu,“ reagoval hovorca. Podľa informácií Pravdy odpočúvací systém a jeho „upgrade“ bude pre tajnú službu aj naďalej zabezpečovať Sigin, ktorá bola v minulosti výhradným partnerom izraelskej firmy.
Ministerstvo sa k tomu odmietlo vyjadriť, rovnako ako SIS. „K systémom zabezpečujúcim používanie informačno-technických prostriedkov sa Slovenská informačná služba nebude vyjadrovať,“ reagoval hovorca tajnej služby.

Sigin tvrdí, že aj naďalej zastupuje firmu Verint na Slovensku. „Spoločnosť Sigin má platné výhradné zastúpenie firmy Verint na Slovensku,“ potvrdil pre Pravdu šéf jej predstavenstva Ondrej Kamas. V dozornej rade spoločnosti sedí podľa výpisu z obchodného registra od januára tohto roku aj Ľuboš Lietava, ktorý šéfoval útvaru odpočúvania v SIS v čase, keď riadil tajnú službu Vladimír Mitro. Patril k trom príslušníkom SIS, ktorých vojenská prokuratúra obvinila z manipulácie s odpočúvaniami v kauze nelegálneho odpočúvania v roku 2003.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba