Za podvod na deafolympionikoch dostal Ruda trinásť rokov

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal šéfa deaflympionikov Jaromíra Rudu a košického notára Stanislava Furdu za vinných z obzvlášť závažného zločinu sprenevery 1,6 milióna eur, určených pre olympiádu sluchovo postihnutých. Šéfovi slovenských deaflympionikov vymeral trinásť rokov väzenia, košickému notárovi štrnásť a na desať rokov mu zakázal vykonávať notársku činnosť.

01.06.2011 16:57 , aktualizované: 17:46
Ruda, sprenevera, súd, deaflympiáda Foto:
Šéf slovenských deaflympionikov Jaromír Ruda
debata (18)

Obom obžalovaným súd uložil aj ochranný dohľad a trest prepadnutia majetku. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obžalovaní sa voči nemu odvolali a prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Peniaze pochádzali od sponzorskej slovenskej firmy so sídlom v Bratislave a mali byť použité v rámci príprav na zorganizovanie olympiády pre sluchovo postihnutých športovcov v roku 2011 vo Vysokých Tatrách. Notár dostal do úschovy v apríli 2008 čiastku 52 miliónov korún, ktoré mali slúžiť na prezentáciu solventnosti Jaromíra Rudu a slovenského deaflympijského výboru. Notár po dohode s Rudom však 48,5 milióna previedol na rôzne účty a uskutočnil výbery v hotovosti. V dohodnutej lehote sa uložiteľskej firme vrátilo iba 3,5 milióna korún.

Predstavitelia bratislavskej spoločnosti zápisnicu o notárskej úschove peňazí podpísali a 52 miliónov previedli na notárov účet v apríli 2008. V zápisnici bol i termín vrátenia „pôžičky“, ale to notár nedodržal. Ruda reprezentantom firmy urgujúcim vrátenie „pôžičky“ povedal, že má problémy a peniaze použil aj na svoju ochranu. Časť požičal i svojmu známemu. Čestným vyhlásením sa šéf deaflympionikov následne zaviazal, že peniaze vráti. Doteraz sa tak nestalo a spoločnosť si náhradu škody uplatňuje v občianskom súdnom konaní.
Notár tvrdí, že spreneveru nespáchal, pretože „peniaze poslal na účty podľa pokynov pána Rudu.“ On ani jeho príbuzní z tejto sumy nemali nič.

Od februára tohto roku Jaromíra Rudu stíha vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii za 11-miliónový podvod. Na zabezpečenie zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách si údajne Jaromír R. podvodne požičal desať miliónov eur najmenej od štyroch spoločností. Peniaze nevrátil, ani riadne nezdokladoval ich použitie. Najmenej milión eur mal vylákať od zástupcov medzinárodných deaflympijských výborov a nepoužil ich na sľúbený účel.

18 debata chyba