Prietrž mračien zničila obec Častá-Píla, voda strhla všetky mosty

Mohutná prívalová vlna zaliala večer horskú dolinu v pohorí Malých Karpát v úseku Častá - Píla. Spôsobila ju silná prietrž mračien, ktorá rozvodnila malý potok pretekajúci dolinou. Voda strhla takmer všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu.

07.06.2011 21:51 , aktualizované: 08.06.2011 10:04
povoden Foto:
Podmytý most cez potok Gidra na ceste z Modry do Častej.
debata (18)

Minister obrany Ľubomír Galko pre záplavy na západe Slovenska náhle zrušil plánovanú cestu na summit NATO v Bruseli. „Dôvodom je vážna situácia na západe Slovenska, po prietrži mračien, následných ničivých záplavách a mohutnej prívalovej vlne,“ informoval hovorca ministerstva obrany Ivan Rudolf.

Na pomoc už prišli voj

Najviac postihnutú obec Píla v okrese Pezinok navštívila premiérka Iveta Radičová a minister obrany Ľubomír Galko okolo jednej hodiny v noci.  Spolu s premiérkou Ivetou Radičovou sa nadránom v obci Častá zúčastnil aj zasadnutia krízového štábu. Galko rozhodol, že do obce pošle 20 vojakov aj s technikou, ktorí pomôžu s odpratávaním kameňov, sutín a nánosov bahna. Vojaci sú už v obci, čakajú na ťažkú techniku.

Pretrhnutý most medzi obcami Častá a Dubová

Premiérka Radičová obciam sľúbila finančnú pomoc na zvládnutie následkov záplav. Ako uviedla predsedníčka vlády, v stredu bude situáciu v regióne riešiť aj minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý pre záplavy skrátil svoju zahraničnú pracovnú cestu.

Návšteva premiérky a ministra obrany v zaplavenej obci Píla prebiehala v bojových podmienkach. Dedina je totiž po prívalovej vlne bez elektriny, verejné osvetlenie nefunguje. Voda tiež spôsobila, že v obci nemajú pitnú vodu ani plyn. Starosta Píly Radoslav Mičunek súčasnú situáciu opísal ako pokojnejšiu, voda v obci opadla. Prívalová vlna zasiahla aj ďalšie obce ako Častá, Doľany, Budmerice, Horné Orešany. Najhoršia situácia však bola práve v obci Píla.

V obci Píla prerušili dodávky plynu i pitnej vody

V obci Píla sú prerušené dodávky plynu a pitnej vody. Na mieste sú vodári i plynári. Ako uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle, dažďový príval strhol vodojem na Pílou. Ten je v súčasnosti prázdny. Vodárenská spoločnosť sa snaží zabezpečiť dodávku pitnej vody cisternami, avšak cesta do Píly stále nie je prejazdná a horský úsek je pre cisterny mimoriadne náročný.

Prítomná je aj polícia a zdravotníci. "Vznikol aj krízový štáb, ktorý záchranárske práce koordinuje. Zasahuje aj ťažká technika. Do zaplavenej oblasti bezprostredne prišiel aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Podľa jeho slov sa v prvom rade pracuje na tom, aby sa zabránilo väčším škodám. Za najhoršiu označil situáciu v obci Píla, kde miestny potok strhol breh aj s desiatkami metrov cesty. Niektorým ľuďom, ktorých voda odrezala od okolitého sveta, museli pomáhať hasiči.

Prívalová vlna zaliala obec Píla. Foto: TASR
povoden Prívalová vlna zaliala obec Píla.

Platí upozornenie pre vodičov, že cesta medzi Častou a Dubovou je neprejazdná pre strhnutý most a veľký vymletý kráter na vozovke. Ohrozený má byť aj most pred obcou Štefanová.

„Tá situácia je veľmi vážna. Išlo to smer Dubová, Píla, Častá, Doľany. Vynaložíme všetky možné sily, aby sme postihnutým občanom v zložitej krízovej situácii pomohli v čo najvyššej miere,“ povedal Frešo. Ozrejmil, že kraj komunikuje okrem starostov aj s ministerstvom obrany, ktoré by v prípade potreby poskytlo pomoc.

Ako priblížila obyvateľka Píly, po hodinovej prietrži mračien zostala časť dediny úplne zničená. „Potok Gidra dosahoval výšku troch metrov a voda pretekala cez domy v dedine. Prerušili sa dodávky elektrického prúdu aj plynu. Hasiči a polícia museli obyvateľov evakuovať. Premávka je ochromená,“ zhrnula.

V Doľanoch a Budmericiach voda opadáva

Prívalová voda sa v utorok nevyhla ani obciam Doľany a Budmerice v okrese Pezinok. Momentálne hladina v oboch obciach klesá, situácia sa upokojuje. Nánosy bahna a konárov v Doľanoch upchali vpuste v miestnom toku, ktorý sa vybrežil. Voda strhla časť vozovky, zatopila domy, strhla mostíky vedúce k domom, odnášala autá. Na mieste zasahujú hasiči, ktorí momentálne odčerpávajú vodu z pivníc. V obci tiež nastupuje ťažká technika. Pomocou nej odpratávajú nánosy bahna na cestách a v koryte.

Situácia v Budmericiach je tiež o niečo pokojnejšia, voda začala klesať. Ako uviedol ich starosta Jozef Savkuliak, ohrozené sú momentálne ešte tri domy a jedna bytovka. Pri moste v obci hliadkuje polícia pre prípad, že by voda strhla most. Starosta však takúto situáciu v tejto chvíli neočakáva. „Už by to malo byť zažehnané,“ uviedol Savkuliak.

Priehrada ohrozuje Horné Orešany

Situácia v Horných Orešanoch pri Trnave, kde je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, sa od polnoci upokojila. Do vodnej nádrže nad obcou, ktorá hrozila vyliatím, už z kopcov Malých Karpát nevteká taký objem vody ako vo večerných hodinách v utorok a je možné ju postupne vypúšťať. Povedal to starosta obce Ján Kormúth. Voda je však ešte stále niekoľko centimetrov nad prepadom nádrže.

V najnižšie položených domoch ľudia pokračujú s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc. „Škody sú na zariadeniach i na úrode zo záhrad,“ uviedol starosta. Na Majdane, miestnej časti obce, pretrváva problém s dostupnosťou. Voda strhla lávku a ľudia musia využívať iba poľnú cestu pod horou. Kormúth povedal, že sa chcú obrátiť na ministerstvo obrany o pomoc. „Bojíme sa ďalších dažďov,“ povedal starosta Horných Orešian.

Po intenzívnej búrke plná priehrada ohrozovala obec. Podľa riadiaceho dôstojníka trnavských hasičov Juraja Puškela do priehrady pritekalo po búrke najmenej 12 až 14 kubických metrov vody za sekundu, odtekalo najviac osem metrov za sekundu. Voda odrezala od obce obyvateľov miestnej časti Majdán.

Puškel nevylúčil, že ak sa situácia na vodnej nádrži nezlepší, bude potrebné časť ohrozenej obce evakuovať.

Voda a bahno zaplavili Terany, jednu rodinu evakuovali

Voda a bahno z viničného kopca zaplavili po večernej búrke a následnom prudkom daždi obec Terany v okrese Krupina. Jednu rodinu z najviac postihnutého domu museli evakuovať.

„Búrka prišla veľmi rýchlo asi o devätnástej hodine. Voda s bahnom sa liali cez tri ulice a záhrady rodinných domov v dĺžke asi jeden kilometer,“ povedala starostka Iveta Gajdošová.

Okrem mohutného dažďa bičovali zem aj veľké krúpy. Foto: TASR
povoden Okrem mohutného dažďa bičovali zem aj veľké krúpy.

Momentálne sa obci podarilo zmobilizovať niekoľko desiatok obyvateľov na odstraňovanie bahna z hlavnej cesty a na čistenie priepustov. „Chceli sme prostredníctvom rozhlasu vyzvať na účasť všetkých občanov, pre výpadok elektriny to ale nešlo,“ uviedla ďalej starostka.

Na mieste sú už aj hasiči, ktorí odstraňujú z cesty spadnutý strom.

Prietrž mračien spôsobila škody aj na Žitnom ostrove

Prietrž mračien spôsobila nepríjemnosti večer aj na Žitnom ostrove, v okolí Vodného diela Gabčíkovo. Najviac bola postihnutá obec Trstená na Ostrove v okrese Dunajská Streda, informoval šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby (KCZS) v Gabčíkove Ján Culka.

„Prečerpávali sme vodu z ulíc, aby sa voda nedostala do pivníc. Príslušníci KCZS pracovali s viacerými čerpadlami. Hodnotím prácu veľmi pozitívne, lebo domy ostali suché a nikoho sme nemuseli evakuovať, nikto sa nezranil a materiálne hodnoty neboli vodou poškodené,“ konštatoval Culka s tým, že ľad zničil vo viacerých záhradách úrodu.

Podľa veliteľa záchranárov je pozoruhodné, že v okolitých obciach dážď bol pokojnejší a nepadali ani kúsky ľadu. „Pri záchranných prácach zasahovalo 10 záchranárov a osem dobrovoľných hasičov. Počas piatich hodín sme prečerpávali vodu ale hladina klesala veľmi pomaly. Prívalový dážď poskytoval počas niekoľkých hodín prísun dostatočného množstva vody,“ uviedol Culka.

Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
+7Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
18 debata chyba