Slovenskí kalvíni sú už v maďarskej cirkvi

Asi 28-tisíc slovenských kalvínov sa stalo rukojemníkmi veľkomaďarskej politiky. Bez toho, aby s tým súhlasili, ich spolu s 80-tisíc maďarskými kalvínmi zo Slovenska začlenili do Maďarskej reformovanej cirkvi. Sporné rozhodnutie pred vyše dvoma týždňami napriek protestom schválil generálny konvent v Temešvári.

05.07.2011 20:00 , aktualizované: 06.07.2011 12:00
kostol, cirkev, námestie SNP Foto:
Kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi na námestí SNP v Bratislave.
debata (57)

Slovenskí kalvíni to chcú riešiť, pričom nevylučujú ani rozdelenie cirkvi. Vzniknúť však môže aj právny problém, keďže Reformovaná kresťanská cirkev je u nás zaregistrovaná a dostáva peniaze od štátu.

Začlenenie kalvínov zo Slovenska pod maďarskú cirkev presadilo jej vedenie zložené z veriacich maďarskej národnosti. Nikto zo slovenských zástupcov sa na konvente nezúčastnil, ich protesty cirkevní hodnostári ignorovali. „Informáciu, že predstavitelia Reformovanej kresťanskej cirkvi súhlasili so začlenením do Maďarskej reformovanej cirkvi, sme prijali s ľútosťou. Výhrady, ktoré sme mali, stále platia,“ povedal Pravde Marián Hamari, zástupca biskupa za slovenskú časť cirkvi.

Nespokojní veriaci teraz vyhodnocujú situáciu. Objavujú sa aj úvahy o odtrhnutí z materskej organizácie. „Nejde ani tak o slovenskú a maďarskú časť cirkvi, skôr o to, či súhlasia s tým začlenením, alebo nie. Zhoda totiž nepanuje ani medzi viacerými maďarskými veriacimi,“ vysvetlil Hamari. Podľa neho to nie je iba národnostný problém, ale aj otázka toho, či je zlúčenie pre kalvínov na Slovensku prospešné. O ďalšom postupe budú teraz rokovať tí zástupcovia cirkvi, ktorí boli proti, potom o tom budú vyjednávať s ostatnými cirkevnými hodnostármi. Závery by mali byť známe o pár dní.

Otázne je, ako sa k veci postaví ministerstvo kultúry, ktoré má na starosti financovanie cirkvi. Šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS) sa so zástupcami kalvínov stretol už v máji po tom, čo ich začlenenie schválila synoda Reformovanej kresťanskej cirkvi. Jej rozhodnutie rešpektuje, no vzhľadom na to, že aj medzi jej členmi panujú odlišné názory, požiadalo ministerstvo o viaceré religionistické posudky u nás i v zahraničí.

„Najdôležitejšie je posúdenie otázky, či pripojením nenastane zmena podstaty Reformovanej kresťanskej cirkvi,“ upozornila hovorkyňa rezortu Eva Chudinová s tým, že doručenie posudkov očakávajú v najbližších dňoch. Potom si dajú vypracovať nezávislé právne analýzy.

Ako už Pravda informovala, Maďarská reformovaná cirkev vznikla pred troma rokmi s cieľom pospájať kalvínov z územia bývalého Uhorska. Medzitým sa do nej začlenili reformovaní kresťania z Maďarska, Srbska, Slovinska, Rumunska a Podkarpatska. Kalvíni zo Slovenska to pred dvoma rokmi odmietli, teraz s tým ich vedenie súhlasilo, a to navzdory protestom veriacich slovenskej národnosti. Z takmer 110-tisíc kalvínov na Slovensku tvoria takmer štvrtinu.

Slovenskí kalvíni upozorňujú, že po potvrdení ratifikačnej listiny prídu o nezávislosť svojej cirkvi, ktorú im zaručuje vlastná ústava. Údajne sa tým stanú len „čiastkovou cirkvou“, prípadne pobočkou maďarskej. Ústava Maďarskej reformovanej cirkvi pritom hovorí o „trianonskom mierovom diktáte“ a násilnom rozdelení maďarských veriacich v Karpatskej kotline, čo Slováci pokladajú za návrat pred rok 1918.

Možné následky si uvedomuje aj vedenie Reformovanej kresťanskej cirkvi. V Temešvári to priznal jej biskup László Fazekas. „Po májovom stretnutí, keď sme vyjadrili zámer pripojenia sa k maďarskému reformovanému spoločenstvu, sa rozprúdila negatívna diskusia v tlači. Z ministerstva zaznel názor, že podstúpi právne kroky a preskúma, aké dôsledky by to mohlo mať na našu registráciu a financovanie. Nevieme, čo nás čaká po návrate domov,“ vyhlásil.

Kalvíni na Slovensku

* v roku 2001 sa k nej prihlásilo 109 735 obyva­teľov, z toho 27 970 slovenskej národnosti, zvyšok maďarskej

* na čele je biskup (maďarskej národnosti), ktorý má dvoch zástupcov – jedného pre slovenskú časť cirkvi, druhého pre maďarskú

* cirkev sa člení na cirkevné zbory, tie tvoria senioráty

* na území Slovenska je 9 seniorátov, z toho sú dva čisto slovenské – michalovský a ondavsko-hornádsky, slovenskí veriaci však spadajú aj pod iné senioráty

* cirkev sa riadi vlastnou ústavou, ktorú schválili v decembri 2002

* najvyšším zákonodarným a riadiacim orgánom cirkvi je synoda, ktorá má 36 zvolených zástupcov

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba