Odborárov zákonník pobúril, podľa Bugára ho 'milovaný prezident' vráti

Prezident Ivan Gašparovič podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára vráti parlamentu na opätovné prerokovanie novelu Zákonníka práce.

13.07.2011 14:25 , aktualizované: 14:47
Bugár, Mihál Foto:
Podpredseda parlamentu Béla Bugár s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefom Mihálom pred hlasovaním o novele Zákonníka práce.
debata (7)

„Poznajúc nášho milovaného prezidenta, ten to vráti. Budeme musieť nájsť 76 poslancov. Takže koalícia dostala čas na to, aby rokovala, aby sa naučila spolupracovať, aby poslanci, ktorí individuálne vystupujú, sa naučili robiť a dodržať kompromisy. Bude ťažké nájsť 76 poslancov, ale som presvedčený, že sa nám to podarí,“ povedal Bugár pred novinármi.

To, že prezident zákonník vráti parlamentu, si myslí aj nezaradený poslanec Igor Matovič. „Prezident nás nesklame a zákonník vráti. Pred koalíciou bude otázka, kde nájde 76 hlasov. Má dve možnosti, buď sa prihlási k svojmu sľubu z Koaličnej rady, alebo si bude hľadať cestičky ako kedysi s poslancami Džupom a Kolesárom,“ vyhlásil Matovič pred novinármi. Poslanci Karol Džupa a Eduard Kolesár vo volebnom období 2002 až 2006 cez noc prešli z opozičnej HZDS k podpore druhej vláde Mikuláša Dzurindu.

Gazdík: Niektoré pasáže sú poburujúce

Schválená novela výrazne zhorší kvalitu života zamestnancov. Potvrdilo sa, že víziou tejto vlády je podporiť kapitál na úkor ochrany práv zamestnancov. Uviedol to prezident Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík.

Niektoré schválené pasáže sú podľa Gazdíka nielen protizákonné a protiústavné, ale doslova poburujúce. „Napríklad, odborová organizácia bude musieť preukázať 30-percentnú členskú základňu, ak ju má zamestnávateľ brať vážne pri kolektívnom vyjednávaní. To hrubo a protiústavne porušuje právo občanov na ochranu osobných údajov. Paradoxne, 30-percentné kvórum odborárom nariaďuje vládna koalícia, ktorá v parlamentných voľbách získala len 27 percent hlasov oprávnených voličov,“ povedal Gazdík.

Pri hlasovaní o novele zlyhali podľa Gazdíka Obyčajní ľudia okolo Igora Matoviča, ktorí využili parlamentnú obštrukciu a nezúčastnili sa na hlasovaní. S ich zamietavými hlasmi by novela neprešla. „Požiadame prezidenta, aby novelu vetoval. Potom by už Obyčajní ľudia museli hlasovať a uvidíme, či ich predošlé odmietavé vyhlásenia k novele neboli iba obyčajným populizmom a vytĺkaním politického kapitálu pri zakladaní vlastnej politickej strany. Odbory sa určite obrátia so sťažnosťou aj na Ústavný súd a protestné stanoviská prednesú aj na pôde Medzinárodnej organizácie práce,“ dodal Gazdík.

Fico: Obyčajní ľudia si s obyčajnými ľuďmi vytreli zadok

Zákonník práce, ktorý podľa Smeru poškodzuje zamestnancov, nemusel byť schválený nebyť štyroch poslancov z hnutia Obyčajní ľudia. „Nikto nepochybuje o tom, čo urobili Obyčajní ľudia s obyčajnými ľuďmi. Vytreli si s nimi zadok, s prepáčením. Zákonník práce nemusel prejsť, keby niektorí ľudia splnili to, čo hovorili,“ povedal na tlačovej konferencii sociálnych demokratov ich predseda Robert Fico.

„To tu ešte nebolo, aby pri takom dôležitom zákone sa znížilo kvórum a prijal sa menšou ako nadpolovičnou väčšinou. Hanbil by som sa ako pes,“ vyhlásil Fico. Dodal, že nie je normálne, aby vládni poslanci odchádzali z pléna, aby znížili kvórum a umožnili schválenie právnej normy. „Toto som ešte nevidel,“ povedal expremiér, ktorý odporúča predsedníčke vlády Ivete Radičovej (SDKÚ), aby si urobila vo vládnej koalícii poriadok.

„Vládna koalícia je v strašnom stave. Nadávajú si navzájom do svíň, obviňujú sa z toho, že niekto za niečo dostane províziu, vydierajú sa navzájom. A tomu sa prizerá jedna neschopná premiérka, ktorá ani netuší, čo sa deje,“ priblížil Fico. „Keby súčasná schôdza pokračovala ešte dva týždne, nevylučujem, že sa predstavitelia vládnej koalície pobijú, také je tam napätie. Je to hanba,“ povedal.

Dodal, že jeho strana je oproti vládnej koalícii disciplinovaná a stabilná. Jednotne podľa jeho slov vyslovili aj nesúhlas so zákonníkom. Je presvedčený, že ak sa Smer dobre pripraví na parlamentné voľby, má šancu presadiť aj zámery, ktoré prezentuje. Okrem iného plánuje vrátiť Zákonník práce do podoby, v akej bol pred schválením novelizácie.

7 debata chyba