Politici obvinení z korupcie odchádzajú ako nevinní

Aj keď politici často rozprávajú o boji proti korupcii, spravodlivosť stále ťahá za kratší koniec. Žiadneho politika, ktorého vo veľkých kauzách obžalovali z podplácania či brania úplatku, sa zatiaľ nepodarilo poslať za mreže.

07.08.2011 15:00
Pavol Bielik Foto:
Bývalý starosta bratislavskej Rače Pavol Bielik si mal v roku 2004 vypýtať úplatok päť miliónov korún. Najvyšší súd Bielika spod obžaloby oslobodil.
debata (18)

Gabriela Karlina, Milana Mráza, Pavla Bielika, Eugena Čuňa či Józsefa Kvardu polícia síce obvinila, ale súdy ich nakoniec oslobodili. S podmienečným trestom a pokutou vyviazol pred dvoma dňami aj sprostredkovateľ v kauze Bielik Jaroslav Šuščák.

Jeho podmienečný trest je o to zvláštnejší, že Najvyšší súd, ktorý o ňom rozhodol, vlastne uznal, že v Bielikovom prípade išlo o korupciu. Samotného Bielika pritom spod obžaloby oslobodil. Bývalý starosta bratislavskej Rače a funkcionár KDH si mal v roku 2004 vypýtať úplatok päť miliónov korún. Súdy ho dvakrát odsúdili, mal si odsedieť päť rokov, no po odvolacom kolotoči napokon vyhral. Údajne pre nedostatok dôkazov.

S takým zdôvodnením zamietajú súdy väčšinu podobných žalôb. V prípade Kvardu mali ako dôkaz slúžiť nahrávky telefonických rozhovorov, kde sa hovorí o „dvadsiatich piatich drevách“, čo prokuratúra vyložila ako 25-tisíc korún. Súdu to nestačilo a súhlas na odpočúvanie polícia údajne získala nezákonne. V kauze Čuňo odvolací súd dokonca zapochyboval, či sa skutok naozaj stal.

Pri zadržaní Karlina policajti zase našli obálku s peniazmi v jeho kufríku. Obhajobe sa však podarilo spochybniť výpoveď korunného svedka, ktorý ako policajný agent obálku odovzdal. Poslanec za HZDS tvrdil, že mu tie peniaze do kufríka podhodili. Na peniazoch ani na obálke sa nenašli odtlačky obžalovaných, z odpočutých telefonátov sa podľa súdu nedalo zistiť, či sa bavia o úplatku. Podľa súdu zlyhala polícia, ktorá sa mala postarať o obrazový záznam z odovzdávania peňazí.

Politici obvinení z korupcie tak rad radom opúšťajú súdy ako nevinní ľudia. Potrestať za branie úplatku sa podarilo iba niektoré malé ryby. Napríklad primátora Veľkého Medera a Čadce, ktorých súdy poslali do väzenia. Obaja však nemali politické krytie, kandidovali ako nezávislí. Odsúdený za korupciu bol aj nominant SMK Ladislav Gál, bývalý prednosta Krajského pozemkového úradu v Trnave. Sú všetci ostatní bezúhonní alebo zlyhala polícia či súdy?

Bývalý policajný prezident Anton Kulich je presvedčený, že treba zlepšiť prvotné úkony, teda prácu s policajným agentom už pri odovzdávaní úplatku. Ak totiž vtedy polícia zlyhá, korupciu sa obvineným nepodarí preukázať. „Sú to solventní ľudia. Zaplatia si dobrých právnikov, ktorým sa na súde podarí spochybniť dôkazy. Využívajú pravidlo, že pri pochybnostiach musí súd rozhodnúť v prospech obžalovaného. Na tom to celé padá. Preto treba rukolapný dôkaz, aby to bolo nespochybniteľné,“ tvrdí Kulich s tým, že polícia by mala byť vždy o krok dopredu. Mala by pracovať s dôveryhodnými informáciami, využívať agentov a kvalitnú techniku.

Dokazovanie v podobných prípadoch pokladá za problematické aj ministerstvo spravodlivosti. Podľa neho je preto dôležité, aby ľudia korupciu nahlasovali, no záleží aj na svedkoch, práci polície, prokuratúry a súdov. „Zároveň treba zdôrazniť, že na celkovú zmenu situácie je potrebné aj znižovanie tolerancie verejnosti ku korupcii a jej silnejšie odsúdenie, ktoré sa môže premietnuť napríklad do častejšieho ohlasovania korupčného správania verejných činiteľov,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Lenka Škorpilová.

Ministerstvo podľa nej už prijalo viacero zmien, ktoré by mali priaznivo ovplyvniť priebeh korupčných káuz – novelu Trestného poriadku, ktorá prináša opatrenia na zrýchlenie trestného konania a boj s obštrukciami obvinených, zmeny v súdnictve a na prokuratúre, ako napríklad zverejňovanie ich rozhodnutí, zákaz negatívnych pokynov na prokuratúre či zavedenie pravidelného hodnotenia sudcov, ktorí by v prípade trikrát opakovaného zlého ohodnotenia mohli prísť o talár.

Peter Kunder z Aliancie Fair-play však pripomína, že súčasná situácia odzrkadľuje stav spoločnosti. „Kým bude fungovať s presvedčením, že je prirodzené zneužívať moc a kradnúť, že je to pochopiteľné a akceptovateľné, ťažko môžeme očakávať zlepšenie,“ hovorí. Nositeľmi zmeny by podľa neho mali byť politici. Mali by mať sebareflexiu, presadzovať etické hodnoty a verejné blaho. „Zmeny v spoločnosti prichádzajú až vtedy, keď si ich spoločnosť vyžaduje. Keby ľuďom na tom viac záležalo, zmenili by sa i politici.“

Koho súdy oslobodili

*** Gabriel Karlin a Milan Mráz (HZDS) -** poslanca parlamentu Karlina a riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Mráza zadržali v novembri 2003 v regionálnej straníckej centrále v Banskej Bystrici, keď im podľa obžaloby policajný agent odovzdával úplatok pol milióna korún. Mali zaň ovplyvniť výberové konanie na dostavbu telocvične pre strednú školu v Žiari nad Hronom. Okresný súd Mráza oslobodil, Karlina odsúdil na rok väzenia a pokutu 100-tisíc korún. Krajský súd oboch oslobodil pre nedostatok dôkazov.

*** Pavol Bielik (KDH) -** bývalý starosta mestskej časti Bratislava-Rača čelil obvineniu, že v januári 2004 požiadal o úplatok 5 miliónov korún. Súkromnej firme mal za to sprostredkovať lukratívnu zákazku v Rači. Špeciálny súd v Pezinku ho dvakrát odsúdil, no Najvyšší súd rozsudok zakaždým zrušil a kauzu vrátil na opätovné konanie. Vlani napokon oba spomenuté súdy Bielika oslobodili. Sprostredkovateľ korupcie dostal podmienečný trest.

*** Eugen Čuňo -** bývalého košického viceprimátora a nominanta SDKÚ spolu s právnikom zatkla polícia v marci 2004 pri preberaní sumy v prepočte vyše 33-tisíc eur. Malo ísť o úplatok za zabezpečenie dotácie zo Štátneho fondu rozvoja bývania pre výstavbu nájomných bytov na košickom sídlisku pre súkromného dodávateľa. Ten im mal už v roku 2002 odovzdať takmer 300-tisíc korún, neskôr pracoval ako policajný agent. V januári 2009 Čuňa špecializovaný súd v Pezinku odsúdil na šesť rokov väzenia a peňažný trest 20-tisíc eur, rovnako i jeho dvoch údajných komplicov. Najvyšší súd rozsudok zrušil a vrátil na prerokovanie. V máji tohto roka špecializovaný súd všetkých oslobodil pre nedostatok dôkazov. Prokurátor sa odvolal, takže o prípade opäť rozhodne Najvyšší súd.

*** József Kvarda (SMK) -** dlhoročný starosta Čenkoviec a podpredseda Trnavského samosprávneho kraja mal podľa obžaloby spolu s ďalšími mužmi z obce v roku 2007 podplatiť futbalového rozhodcu. Špecializovaný trestný súd ho v máji 2010 oslobodil. Nahrávky telefonátov odmietol uznať ako dôkazy, lebo ich vraj polícia získala nezákonne.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba