Maďari jazdia na slovenských ŠPZ, polícia si teraz na nich posvieti

Maďarskí vodiči v snahe vyhnúť sa vysokej dani za registráciu áut vo svojej krajine húfne prihlasujú vozidlá na Slovensku. Takto môžu ušetriť až tisíce eur.

09.08.2011 11:31
auto, autá, doprava, benzín, ropa, parkovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Maďarská polícia podľa denníka Sme chystá kontroly na odhalenie špekulantov, ktorí žijú v Maďarsku a snažia sa registračným poplatkom vo svojej krajine vyhnúť.

Kým na Slovensku sa za prihlásenie auta do evidencie platí 66 eur, v Maďarsku poplatok závisí od hodnoty auta. Daň za prepis alebo registráciu najluxusnejších vozidiel tak môže presiahnuť 10 000 eur. Z registrácie áut v zahraničí, najmä na Slovensku, sa v Maďarsku stal vraj veľký biznis, v ktorom podnikajú desiatky firiem.

Maďari registrujú autá na Slovensku napríklad na firmy, ktoré založili na juhu krajiny. „V okrese Komárno sú informácie o právnických osobách so sídlom na Slovensku, ktorých konatelia sú občanmi Maďarska a na tieto firmy sú evidované motorové vozidlá,“ uviedla policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Maďarské úrady však chystajú kontroly vodičov, ktorí jazdia s autom so slovenskou poznávacou značkou. Budú musieť preukázať, že na Slovensku skutočne žijú. V opačnom prípade im policajti poznávacie značky zabavia. Šéf maďarského celoštátneho veliteľstva colnej a finančnej stráže János Nagy uviedol, že ten, kto z maďarských vodičov so slovenskými značkami na vozidle nežije na Slovensku väčšinu roka, je daňový podvodník.

6 debata chyba