Odpočúvací systém kúpi vláda dvojmo

Nie jeden, ale dva odpočúvacie systémy sa chystá kúpiť vláda, ktorá pred niekoľkými mesiacmi rozhodla o výmene súčasnej techniky. Nové zariadenia by mala dostať samostatne polícia a samostatne SIS. Tie napokon prepoja, aby v konečnom dôsledku mohlo dôjsť ku kontrole polície druhou stranou. Teoreticky je možné, že by štát kúpil zariadenia aj od dvoch rozličných dodávateľov, okolnosti celého nákupu však zostávajú tajné. Rovnako aj cena, ktorá sa odhaduje na milióny eur.

26.08.2011 13:51
Daniel Lipšic Foto:
Podľa Daniela Lipšica si oddelený nákup systému pre políciu a SIS vyžiadali rôzne požiadavky na jeho kvality.
debata (13)

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tvrdí, že oddelený nákup systému si vyžiadali rôzne požiadavky na jeho kvality. „Slovenská informačná služba robí vlastné výberové konanie, ktoré kopíruje výberové konanie ministerstva vnútra. Je možné, že vyhrajú rôzne firmy, lebo aj špecifikácia služby a záber činnosti oboch strán je trochu iný. Ide o to, aby boli kompatibilné a aby bola možná vzájomná kontrola na module,“ uviedol.

Keďže nákup systému podlieha režimu utajovania, na medzinárodný tender nebolo vypísané výberové konanie. Namiesto toho ministerstvo oslovilo najväčších výrobcov, ktorí podľa Lipšica predstavujú približne osemdesiat percent trhu s týmito prostriedkami. Ako dodal, zastúpení sú všetci hlavní celosvetoví dodávatelia, a teda by nemal chýbať ani súčasný dodávateľ, izraelská firma Verint.

Vyberať z jednotlivých ponúk bude sedemčlenná komisia zostavená ministerstvom, ktoré zároveň za celý nákup preberie aj zodpovednosť. Podľa informácií Pravdy v nej má byť Lipšicov predchodca Robert Kaliňák (Smer), vedúci služobného úradu Marcel Klimek či Lipšicov poradca pre rómsku kriminalitu Milan Krajniak. Koalíciu mal pôvodne zastupovať šéf parlamentu Richard Sulík (SaS), neskôr ho však nahradil iný poslanec.

Lipšic mená členov zverejniť odmietol. „Piati sú zamestnancami ministerstva vnútra a dvaja sú poslanci,“ komentoval.
Nový systém si podľa vedenia rezortu vyžiadala zastaranosť súčasného, ktorý je z roku 1996. Vláda si od nákupu sľubuje napríklad to, že bude môcť kontrolovať hovory cez Skype, ale aj esemesky či MMS. Podľa pôvodného plánu mal uľahčiť prácu polícii najmä po rozšírení jej právomocí na základe novely Trestného poriadku. Tá obsahovala napríklad ustanovenie, že záznam z odpočúvania možno použiť aj v inej trestnej veci, ako bolo vedené trestné konanie, čo však napokon neprešlo.

Lipšic pôvodne uprednostňoval modernizáciu dnes fungujúceho systému, na ktorú dokonca podpísal zmluvu s firmou Orga Trade za šesť miliónov eur. Tú však napokon pre nesúhlas koaličných partnerov musel rozviazať. Výhrady mali poslanci predovšetkým k cene, ale aj tomu, že polícia by mala samostatný vstup aj výstup, a teda by ostala bez kontroly, ktorú dnes zabezpečuje tajná služba. Dodnes pritom nie je jasné, za akých okolností k jej zrušeniu došlo, hoci podľa Lipšica sa tak malo stať bez sankcií.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba