Od septembra pribudnú nové trestné činy

Od septembra pribudnú trestné činy, za ktoré môže byť páchateľ odsúdený na trest odňatia slobody. Účinnosť totiž nadobudne nový Trestný zákon.

02.09.2011 06:00
Zákon, súd, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Kým doteraz bolo trestným činom len neplatenie dane, ak niekto neplatil odvody, žiadneho trestného činu sa nedopúšťal. Zamestnávatelia, ktorí za svojich zamestnancov neplatili odvody, sa tak nemuseli báť väzenia. Od septembra sa však na nezaplatenie odvodov na sociálne a dôchodkové poistenie bude hľadieť rovnako ako na nezaplatenie dane.

Podľa predkladateľov novely zákona totiž mnoho zamestnávateľov doteraz síce zamestnancom strhávalo zo mzdy odvody, ale neplatili odvody nad rámec hrubej mzdy, ktoré mali platiť ako zamestnávatelia. Týmto spôsobom chce ministerstvo spravodlivosti docieliť, aby sa firmy plateniu odvodov nevyhýbali.

Nový Trestný zákon si posvieti aj na tých, ktorí stavajú bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním. Namiesto toho, aby stavebník požiadal o stavebné povolenie, často staval načierno a až keď dostaval, dal si túto stavbu zlegalizovať. Veľa ráz pritom čierne stavby vyrastali na cudzích pozemkoch, ktorých majitelia s výstavbou nesúhlasili.

Trestnoprávnemu postihu sa vyhnú stavebníci len vtedy, ak na čierno postavia jednoduchú a drobnú stavbu. Trest bude hroziť stavebníkom vtedy, ak ich protiprávne konanie spôsobí vážnu ujmu na právach alebo záujmoch vlastníka pozemku či viacerých ľudí. Na tri až päť rokov bude môcť ísť do väzenia ten, kto bude za uskutočňovanie čiernej stavby odsúdený a zároveň bol za rovnaký skutok už odsúdený alebo inak postihnutý v posledných 24 mesiacoch.

Novela Trestného zákona rieši aj kupovanie voličských hlasov. Takmer pri každých voľbách, či už do parlamentu alebo do obecných zastupiteľstiev, sa totiž objavujú podozrenia, že niekto podpláca voličov, aby za neho hlasovali. Ak bude po účinnosti tejto novely niekto platiť voličom, alebo im len sľúbi úplatok za to, že budú hlasovať tak, ako on chce, bude mu hroziť väzenie na dva roky. Takisto však človek, ktorý si úplatok zoberie, bude môcť byť odsúdený až na jeden rok odňatia slobody.

Čo sa zmení v Trestnom zákone

  • Trestným činom už nebude len nezaplatenie dane, ale aj nezaplatenie poistného na sociálne poistenie.
  • Majetok bude môcť prepadnúť v prospech štátu za viac trestných činov ako doteraz aj bez toho, aby bol páchateľ odsúdený na trest odňatia slobody. Majetok bude môcť prepadnúť pri týchto trestných činoch: prijímanie úplatku, nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi, legalizácia príjmu z trestnej činnosti, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, založenie a zosnovanie a podporovanie teroristickej skupiny.
  • Za marenie exekučného konania sa po novom bude považovať aj ak niekto uvedie nepravdivé údaje o svojom majetku alebo ak odstráni, zničí či poškodí vec, ktorá mala byť predmetom exekúcie.
  • Ak bude niekto neoprávnene sledovať druhého človeka, môže ísť do väzenia na jeden až štyri roky.
  • Novým trestným činom bude poškodzovanie a znehodnocovanie kultúrnej pamiatky. V prípade, že ju niekto poškodí z nedbanlivosti, bude mu hroziť väzenie až na jeden rok. Na maximálne tri roky môže ísť do väzenia ten, kto kultúrnu pamiatku poškodí závažnejším spôsobom konania, z osobitného motívu alebo týmto spôsobom získa pre seba alebo pre niekoho iného väčší prospech.
  • Novým trestným činom bude aj falšovanie predmetov kultúrnej hodnoty. Kto neoprávnene vyrobí, napodobní alebo pozmení predmet kultúrnej hodnoty tak, aby bol považovaný za pravý, alebo kto taký predmet sebe alebo inému zadováži alebo prechováva, potrestá sa odňatím slobody maximálne na desať rokov v závislosti od závažnosti konania a od spôsobenej škody.
  • Za neoprávnené zamestnávanie bude hroziť trest odňatia slobody maximálne na tri roky. Tento trestný čin spácha ten, kto neoprávnene zamestná osobu, ktorá sa na Slovensku zdržiava protizákonne.
  • Trestným činom bude aj neoprávnené uskutočňovanie stavby. Tohto činu sa dopustí ten, kto bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním postaví stavbu alebo jej časť, pričom nejde o jednoduchú stavbu alebo drobnú stavbu, a spôsobí tým vážnu ujmu na právach alebo oprávnených záujmoch vlastníka pozemku alebo viacerých ľudí. Za tento trestný čin bude hroziť až dvojročné väzenie a pri opakovanom porušení tri až päť rokov.
  • Kto bude napriek rozhodnutiu stavebného úradu o zákaze stavebných prác v týchto prácach pokračovať, dopustí sa marenia výkonu úradného rozhodnutia.
  • Ak niekto bude pri voľbách alebo referende podplácať ľudí alebo im sľúbi úplatok za to, aby volili alebo hlasovali podľa jeho inštrukcií, dopustí sa trestného činu volebnej korupcie, za ktorý bude hroziť trest odňatia slobody až na dva roky. Ak niekto, naopak, úplatok prijme, žiada ho, alebo si ho dá sľúbiť, bude mu hroziť väzenie na jeden rok.
  • Novým trestným činom bude aj nebezpečné prenasledovanie, ktorého sa dopustí ten, kto dlhodobo prenasleduje inú osobu takým spôsobom, že to môže vzbudiť obavy o jej život či zdravie.
  • Za trestný čin týrania zvierat bude namiesto doterajších maximálnych troch rokov väzenia hroziť odňatie slobody až na päť rokov.
7 debata chyba