Učitelia zdvihli varovný prst, ak sa nič nezmení, vyprázdnia kabinety

Tisícky učiteľov zdvihli výstražný prst a vláde odkazujú, že takto to už ďalej nejde. Ak sa nič nezmení, pedagógovia vyhlásia ostrý štrajk.

13.09.2011 15:27 , aktualizované: 17:42
Protest učiteľov Foto:
Tisícky učiteľov protestovali v Bratislave pred Úradom vlády.
debata (54)

Učiteľská hrozba však nesúvisí iba s ich mizernými platmi, pedagógov tiež trápi zlý stav budov, slabé materiálne zabezpečenie, ale hlavne čoraz dehonestujúcejšie postavenie učiteľov na školách a v spoločnosti.

Eva Pavelková učí na základnej škole v Nitrianskej Blatnici už 39 rokov. „Naše mzdy sa už roky nehýbu. Tento míting má byť výstrahou pre túto vládu,“ povedala pre Pravda.sk. Nasledovať by mal ostrý štrajk.

„A verte mi, že učitelia sú už pripravení. A nielen tí. Nepedagógovia dokonca žijú na hranici biedy. Dve kuchárky varia 150 obedov, na tretiu už nie sú peniaze,“ dodala.

Päťdesiatosemročná učiteľka dnes zarába 479 eur v čistom. „Myslíte si, že toto je normálne? Môj mladý kolega si preto ani nemôže dovoliť rodinu,“ poznamenala. A aký plat by mal podľa nej dostať začínajúci učiteľ? „Aspoň 700 eur čistých. Možno mám vysoké nároky, ale mladý človek by si mal v pohode zariadiť byt a rodinu,“ uviedla.

Ak by dnes ukončila pedagogickú fakultu, v školstve by určite neskončila. „V žiadnom prípade. A keď mi dnes mladí povedia, že idú študovať učiteľstvo, vravím im, že sa zbláznili,“ dodala.

Helena Nagyová učí na prvom stupni na škole pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave. Slovensko je podľa nej na chvoste krajín EÚ v investíciách do školstva. „Do vzdelávania potrebujeme naliať toľko peňazí, ako v ostatných civilizovaných krajinách. Priznajme si už konečne, že všetko sa odvíja od financií. Nie sú to len platy, ale aj opravy budov, učebnice, digitálne prostriedky atď,“ skonštatovala.

Po 28 rokoch v školstve zarába v čistom 685 eur. Má druhú atestáciu a dvanásťpercentný kreditový príplatok, čo je podľa nej maximum, ktoré sa dá dosiahnuť. „Nástupný plat by mal byť 1,2 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve,“ dodala.

Zo školy, v ktorej učí, sa na protestnom mítingu zúčastnili všetci učitelia. Priznala, že medzi učiteľmi sa už nahlas hovorí aj o ostrom štrajku. „Viem však aj o tom, že na niektorých iných školách sa ľudia boja a riaditelia vyvíjajú na svojich zamestnancov nátlak,“ potvrdila Nagyová.

Podľa nej mnohí mladí učitelia plánujú zo školstva odísť. „Veľmi ľahko si nájdu uplatnenie inde,“ myslí si. Protestný míting chápe iba ako generálku pred ostrým štrajkom. „Je to len výstražný prst pre vládu a ministra. Neverím totiž, že sa po tomto proteste hneď niečo zmení,“ ukončila.

Roman Šulko učí päť rokov matematiku a informatiku na základnej škole v Skalici. Do Bratislavy neprišiel protestovať pre nízke platy. „Nemám rodinu a preto mi financie až tak neprekážajú. Oveľa viac ma trápi neúcta. Žiaci nás šikanujú, robia si čo chcú a my nemáme na to žiadne páky,“ poznamenal.

„Chcete vedieť koľko zarábam?“, opýtal sa. „Je to 595 v hrubom. S týmto platom sa nedá robiť naozaj nič. Začínajúca učiteľ by mal mať aspoň 700 eur čistého,“ dodal. Tridsaťročný učiteľ sa priznal, že uvažuje nad odchodom zo školstva.

Tisícky zamestnancov škôl pred Úradom vlády vypískali politikov, ktorí po roku 1989 sedeli v úrade. Školstvo totiž už viac ako dvadsať rokov stagnuje. Utorkový protest bol podľa nich iba varovaním. Nasledovať vraj budú prázdne učiteľské kabinety.

Podľa ministerstva školstva však odborári trojnásobne nafúkli počet protestujúcich. Zatiaľ čo odborári hovoria o deviatich tisícoch účastníkov, podľa ministerstva ich bolo maximálne tritisíc. "Nebudeme to bližšie komentovať. Chceme len, aby odborári uvádzali reálne číslo a aby občania neboli zavádzaní,” povedala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

Ministerstvo opiera svoje tvrdenie o fotografie, ktoré urobilo z budovy rezortu dopravy o 11:03 na začiatku protestu a tiež o 11:32, pol hodiny po začatí.

54 debata chyba