Hlina chcel presťahovať kontajner pred dom primátora Malaciek

Kauza neprispôsobivej rómskej rodiny na Družstevnej ulici v Malackách mala svoje ďalšie dramatické pokračovanie. Podnikateľ Alojz Hlina sa pokúsil kontajner spred domu rómskej rodiny premiestniť pred rodinný dom primátora Malaciek Jozefa Ondrejku. Keďže by išlo o nelegálne zabratie verejného priestranstva, zabránila mu v tom polícia.

01.10.2011 17:51
Alojz Hlina Foto:
Podnikateľ Alojz Hlina sa pokúsil kontajner spred domu rómskej rodiny premiestniť pred rodinný dom primátora Malaciek Jozefa Ondrejku.
debata

Rómska rodina sa na Družstevnú ulicu prisťahovala asi pred dvoma rokmi. K pôvodnej stavbe si pristavala dve chatrče na cudzom pozemku. V obydliach bez akýchkoľvek hygienických zariadení žilo okolo 40 ľudí, vrátane malých detí. Zápach, potkany a hlučné správanie sa členov rómskej rodiny iritovalo ich susedov, osobitne rodinu Dobrovodských.

Z oboch strán sa množili slovné potýčky i vyhrážky fyzickým napadnutím. Situáciu v narušených medziľudských vzťahoch takmer denne riešila polícia, začiatkom tohto roka asistoval dokonca aj minister vnútra Daniel Lipšic, postupne sa pridávali rôzni politici, ba aj zmocnenec vlády pre rómske otázky. Situácia sa však nezlepšila, ani po zbúraní dvoch nelegálnych stavieb.

Alojz Hlina na seba upozornil tým, že pred chatrče rómskej rodiny dal pristaviť dva kontajnery. Jeden slúžil ako dočasná škôlka a druhý ako sociálne zariadenie. Mesto Malacky súhlasilo s umiestnením kontajnerov na jeden mesiac. Tento termín vypršal v auguste a mestská samospráva nesúhlasila s predĺžením termínu. Vyzvala Hlinu, aby kontajnery odstránil. Jeden odviezli, druhý tam zostal. Do kontajneru sa nasťahovali Rómovia zo zbúraných chatrčí a problém susedských vzťahov opäť gradoval.

Návrh na presťahovanie rómskej rodiny do inej lokality Malaciek mestskí poslanci odmietli. Ako uviedol primátor Ondrejka, „problém by sa nevyriešil, len by sa presunul na iné miesto“.

Kauza bude mať zrejme ďalšie pokračovanie, lebo Hlina údajne odovzdal kontajner rómskej rodine a tá ho chce postaviť na mieste zbúraných chatrčí.

debata chyba