Penta kúpila nemocnice, chystá sa prepúšťať

Investičná spoločnosť Penta len pár dní po tom, čo ohlásila rozšírenie svojho pôsobenia v slovenskom zdravotníctve, začala s prvými krokmi. Po lekárňach a zdravotnej poisťovni najnovšie odkúpila desať regionálnych nemocníc. Koľko za ne zaplatila, tají.

12.10.2011 09:19
Trebišov, nemocnica, Penta, zdravotníctvo Foto:
Spoločnosť Penta kúpila desať regionálnych nemocníc. Pridala ich k lekárňam, zdravotnej poisťovni a ďalším nemocniciam, ktoré už vlastní. Na snímke nemocnica v Trebišove.
debata

Do nemocničnej oblasti sa Penta dostala kúpou podielu vo firme Estate Consult, ktorá je stopercentným vlastníkom spoločnosti Svet zdravia. Tá v súčasnosti prevádzkuje nemocnice v Humennom, vo Svidníku, v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trebišove, Michalovciach, Partizánskom a vo Vranove nad Topľou s detašovanými pracoviskami v Medzilaborciach a v Stropkove. „Výška transakcie nebude zverejnená a jej ukončenie podlieha súhlasu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky,“ informoval partner Penty, ktorý zastrešuje všetky jej investície v zdravotníctve, Eduard Maták.

Podľa odborníka Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza môže vstup Penty do týchto nemocníc viesť k prepúšťaniu zamestnancov a k obmedzeniu dostupnosti starostlivosti pre niektorých pacientov. „Môže to znamenať komercionalizáciu a reštrukturalizáciu nemocníc. Ak sú tieto neefektívne, môžu v nich začať prepúšťať a zoštíhľovať tak, aby z toho Penta mala zisk. Pre pacientov to môže znamenať zdraženie a tým aj obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, pre solventnejších Slovákov však možno aj skvalitnenie niektorých služieb,“ povedal Kárász.

Prepúšťanie pripúšťa aj samotná Penta. Nemocnice totiž začnú centrálne nakupovať, rovnako aj centrálne zabezpečovať obslužné činnosti ako napríklad upratovanie, pranie, stravovanie. Práve tam sa zrejme ľudia musia pripraviť, že prídu o miesta.

„Na základe predbežných analýz predpokladáme, že uskutočnením potrebných reštrukturali­začných opatrení dôjde najmä k nadbytku zamestnancov v podporných a obslužných činnostiach,“ povedala pre Pravdu PR špecialistka spoločnosti Lea Krčmáriková.

Dlhy spomínaných desiatich nemocníc sa k 30. júnu tohto roka vyšplhali na dokopy 18,5 milióna eur. Tržby za prvý polrok dosiahli vo výške 42,1 milióna eur.

Penta už niekoľko rokov pôsobí na slovenskom trhu s liekmi prostredníctvom siete lekárni Dr. Max, je aj vlastníkom poisťovne Dôvera. Zopár bývalých zamestnancov dokonca v súčasnosti pôsobí na ministerstve zdravotníctva. Medzi nimi riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky Michaela Gajdošová či Matúš Tekel, šéf odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky, ale aj riaditeľ odboru informatiky na ministerstve Peter Kažík. Z Dôvery vyšiel aj súčasný predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš či generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba