Prokuratúra preveruje 'Radičovej kód'

Neúspešnú tajnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája, v ktorej kandidoval Dobroslav Trnka a jeho protikandidát Jozef Čentéš odstúpil, riešia orgány činné v trestnom konaní. Trestný odbor Generálnej prokuratúry preveruje, či poslanci dostali pokyn, ako majú vyplniť hlasovací lístok, alebo či hlasovali naozaj podľa svojho svedomia.

26.10.2011 20:00 , aktualizované: 27.10.2011 10:50
poslanci, parlament, nr sr Foto:
Všetci poslanci, ktorí sa 17. mája na tajnej voľbe generálneho prokurátora zúčastnili, musia teraz vyšetrovateľom vysvetľovať, ako vyplňovali hlasovací lístok.
debata

Všetci politici, ktorí sa na voľbe zúčastnili, musia teraz vyšetrovateľom vysvetľovať, ako vypĺňali hlasovací lístok. V prípade vypovedalo asi 25 poslancov z rôznych klubov vrátane nezávislých. Ďalších to ešte čaká.

Podľa informácií Pravdy jeden zo štvorice nezávislých poslancov vypovedal, že dostal od vtedajšieho podpredsedu parlamentu inštrukcie, ako má vyplniť hlasovací lístok. V parlamente pôsobia ako nezávislí poslanci Andrej Ďurkovský, Igor Matovič, Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Poslanci Belousovová a Pučík pre Pravdu potvrdili, že v tejto veci ešte na prokuratúre nevypovedali.

Igor Matovič uviedol, že v tejto veci už vypovedal. Poprel, že by dostal inštrukcie, ako má vyplniť lístok. „Žiadne inštrukcie od nikoho som nedostal, ani som nijako neznačil hlasovací lístok,“ reagoval Matovič. S Andrejom Ďurkovským ani jeho asistentom Viktorom Vlasákom sa redakcii nepodarilo skontaktovať. Ďurkovský nereagoval ani na otázky zaslané mailom.

Generálna prokuratúra zatiaľ vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu sabotáže a marenia úlohy verejným činiteľom. „Prokuratúra koná v tejto veci na základe anonymného podnetu od septembra,“ potvrdila včera Pravde hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

KDH tvrdí, že o vyšetrovaní nevie. „Nemáme informácie o spomínanom podnete,“ odkázal hovorca Matej Kováč. Zo Sulíkovej SaS už vypovedalo na prokuratúre viacero poslancov. „Jana Kiššová, Jaroslav Suja či Natália Blahová. Pán Sulík ešte predvolanie nedostal,“ uviedla hovorkyňa strany Tatiana Tóthová.

Podobne reagoval aj predseda poslaneckého klubu Mostu – Híd László Solymos. „Neviem, koľkí poslanci už vypovedali, ale viem, že na prokuratúre už bol skrutátor Péter Vörös,“ povedal Solymos. Hovorca SDKÚ na zaslané otázky nereagoval.

Parlament sa neúspešne pokúšal zvoliť generálneho prokurátora niekoľkokrát. V súvislosti s decembrovou tajnou voľbou sa začalo hovoriť o odpočúvaní politikov, prokuratúra preverovala aj informácie o podplácaní poslancov. Premiérka Iveta Radičová vtedy pohrozila demisiou, ak bude Trnka zvolený. Trnka napadol decembrovú voľbu, pri ktorej si poslanci fotili lístky.

Po rozhodnutí Ústavného súdu musel parlament voľbu 17. mája zopakovať. Jozef Čentéš sa v nej vzdal kandidatúry, za Dobroslava Trnku, ktorý tak bol jediným kandidátom, hlasovalo 70 poslancov zo 150 zúčastnených, 17 bolo proti, 29 sa zdržalo a 34 hlasov bolo neplatných.

Smer vtedy vyhlásil, že vládni poslanci dostali inštrukcie, ako majú vypĺňať lístky, aby sa dali odkontrolovať. Predseda Smeru Robert Fico obvinil vládnych poslancov z toho, že použili kontrolný mechanizmus tzv. Radičovej kód, čím mali opätovne porušiť princíp tajnej voľby.

Kontrolný mechanizmus mal podľa Smeru spočívať v tom, že každý z poslaneckých klubov vládnej koalície mal vopred vyžrebovaný postup, akým spôsobom jeho poslanci vyplnia hlasovací lístok. Aby sa počty nedali úplne spojiť s počtom poslancov konkrétnej strany, koalícia údajne pripočítala alebo odpočítala od každého klubu jedného poslanca.

Hlasovacie lístky, ktoré by mohli slúžiť ako dôkaz týchto tvrdení, však už boli v zmysle volebného poriadku vzápätí skartované.

Májovú tajnú voľbu napadol na Ústavnom súde ešte v auguste Trnka. Hlasovanie podľa neho parlament vyhodnotil zle a nedodržal ani uznesenie, ktoré o tajnej voľbe vydal Ústavný súd. Neskôr namietal, že o jeho sťažnosti má rozhodovať senát v zložení Ladislav Orosz, Ľudmila Gajdošíková a Ján Luby. Námietkou sa zaoberá Ústavný súd.

O mesiac Národná rada zvolila na čelo prokuratúry Jozefa Čentéša, vtedy zas nekandidoval Trnka. Prezident Ivan Gašparovič nového generálneho prokurátora do funkcie doteraz nevymenoval, Čentéš ho preto požiadal o stretnutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba