Fico nechápe kritiku jeho účasti na otvorení R1

Fico nerozumie, ako niekto môže kritizovať jeho účasť na otváraní rýchlostnej cesty R1, teda projektu, za ktorý ako bývalý premiér zožal množstvo kritiky a útokov.

30.10.2011 14:15
R1, otvorenie Foto:
Zľava podpredseda parlamentu a šéf Smeru Róbert Fico, župan Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, predseda parlamentu Pavol Hrušovský a minister dopravy a šéf KDH Ján Figeľ prestrihávajú pásku pri otváraní súkromnej cesty R1.
debata

Premiérka Iveta Radičová kritizovala toto piatkové podujatie, kde pásku strihali politici za KDH spoločne s predstaviteľmi Smeru. Minister dopravy Ján Figeľ a predseda parlamentu Pavol Hrušovský si tam podávali ruky s predsedom Smeru Robertom Ficom a bývalým ministrom dopravy za Smer Ľubomírom Vážnym. „Tak som sa pozerala na to prestrihávania pásky, chvíľu som tomu ani neverila. Kládla som si otázku: to je čo za cesta politických odpustkov? To vedie akým smerom? Smerom,“ povedala Radičová.

Fico hovorí, že jeho zámer, prečo sa zúčastnil na otváraní novej cesty, bol iný. „Cieľom mojej návštevy na R1 a otvorení tohto významného projektu, nebolo si podávať ruky a ukazovať nejakú politickú blízkosť. To je pre mňa a pre mojich ľudí z vlády, obrovské zadosťučinenie a to, že je to úspešný projekt, o tom nikto nepochybuje,“ vyhlásil v relácii STV O päť minút dvanásť. Dodal, že ak niekomu už prekáža aj to, že sa hlásia k odvážnym rozhodnutiam, ktoré prijali v pomerne ťažkých rokoch a tieto rozhodnutia za dva roky priniesli 51 kilometrov diaľnic, tak sa mu to zdá čudné.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda vyzýval, aby sa premiérke nezazlievalo, keď sa rozhodne povedať nejaký výrok. „Ja som v sobotu prešiel po tej ceste – je super- a treba dať, ako sa ľudovo hovorí kalap dole pred našimi projektantmi, technikmi, robotníkmi, inžiniermi. Ale problém je v tom – koľko je tých kilometrov? 51 si tuším hovoril – tak problém je v tom, že nám vychádza, že za tie peniaze malo byť postavených 102 nie 51 kilometrov – to je problém,“ vyhlásil Dzurinda.

Problém je podľa neho v tom, že ich čísla hovoria, že sa to bude 30 rokov udržiavať za strašné peniaze. Nechcel sa vyjadrovať k tomu, že tam boli aj predstavitelia KDH, tu by však podľa vlastných slov možno nemal ďaleko k tomu, že by sa nad tým veľmi nepozastavoval. Dzurinda mal tiež pozvánku. „Urobil som si na to svoj názor, koniec koncov, veď to nie je ani povinnosť, ani nevyhnutnosť,“ dodal Dzurinda.

**Fico: Radičovej vláda vyzerá, chodí a kváka ako zlepenec **

Fico si nemyslí, že by mali strany pred voľbami hovoriť s kým pôjdu po voľbách a s kým nie. Nazdáva sa, že marcové predčasné parlamentné voľby vyhrá buď Smer, alebo spojenie SDKÚ – KDH – Most-Híd. Je však presvedčený, že Slovensko potrebuje stabilitu a nie zlepenec, ktorý prinesie opäť len chaos. „Po voľbách musí prísť taká vláda, ktorá nebude verejnosť otravovať svojimi spormi,“ zdôraznil.

Fico preferuje vládnu koalíciu s čo najmenším počtom strán, ktorá bude proeurópsky orientovaná, chránila ľudí pred krízou, podporovala hospodársky rast. „Doterajšia vláda toto nevedela robiť, tak musí prísť nová vláda, čo to robiť bude,“ vyhlásil. Fico si nemyslí si, že niektorá strana vo voľbách získa toľko hlasov, aby mohla vládnuť sama.

„Keď pán predseda hovorí o stabilnej vláde, zdá sa mi to, akoby chcel vládu jednej strany alebo kleptokoalíciu, aká tu už bola. Keď hovorí o silnej vláde, mám dojem, že si zase chce robiť čo chce,“ reagoval Dzurinda. Dodal, že Fico by možno do svojej prípadnej vlády chcel pravicovú stranu, lebo všetko pravicové považuje za zlé a mal by tak na koho zvaliť prípadné prijímanie nepopulárnych opatrení.

Dzurinda sa zároveň ohradil voči označeniu Radičovej vlády za zlepenec. Fico na tomto pomenovaní trvá. „Keď to vyzerá ako zlepenec, chodí to ako zlepenec, kváka to ako zlepenec, no tak je to zlepenec a netreba sa toho obávať,“ povedal Fico.

debata chyba