Uhliarik rokuje s lekármi, viac ako 300 eur im nedá

Uhliarik začal vo večerných hodinách ďalšie rokovanie s lekármi. Či sa mu na ňom podarí dosiahnuť dohodu a odvrátiť tak hrozbu odchodu asi tretiny lekárov zo slovenských nemocníc, zatiaľ nie je jasné.

21.11.2011 13:44 , aktualizované: 19:11
Marián Kollár, predseda Lekárskeho odborového... Foto:
Predseda LOZ Marián Kollár
debata (27)

Šéf rezortu však na stretnutie prišiel aj so svojím návrhom memoranda, ktoré ma reflektovať lekárske požiadavky, ako aj s pečiatkou. „Môžeme ho podpísať ešte dnes,“ vyhlásil s tým, že pokiaľ lekári nebudú súhlasiť, bude za zdravie pacientov po 1. decembri zodpovedať šéf odborárov Marian Kollár.

Uhliarik chce v pondelok le­károm ponúknuť zvýšenie základných miezd o 300 eur, viac si podľa jeho slov Slovensko nemôže dovoliť. Aj takéto zvýšenie označil ako na hrane. V tejto súvislosti apeloval na lekárov, ktorí výpovede nepodali, aby „otvorili oči svojom kolegom a povedali, že táto požiadavka je nereálna“. Minister verí, že sa mu k dohode podarí dospieť.

Uhliarik sa snaží obrátiť verejnosť proti nám, tvrdia odborári

Lekárske odbory v pondelok opätovne kritizovali Uhliarika za to, že krízovú situáciu v zdravotníctve nerieši s nimi za rokovacím stolom, ale odkazmi cez médiá.

Ako poznamenal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár, ministra musia už tri týždne naháňať ako líšku v nore. K pozvaniu šéfa rezortu na rokovanie si preto odbory prizvali aj médiá. Uhliarik odborárov prijal a dohodol sa s nimi na večernom rokovaní, čo Kollár označil za vydupanie si termínu.

Podľa Kollára je alarmujúce, že najvyšší predstaviteľ rezortu, ktorý ma zodpovednosť za zdravie ľudí, demonštruje „absolútny nezáujem“. Tvrdí, že tým, že sa snaží vinu za krízovú situáciu presunúť na lekárov, sleduje minister jediný cieľ, a to obrátiť verejnú mienku proti lekárom. Ako však podotkol, ani to Uhliarika nezbavuje zodpovednosti za zdravie a životy.

Lekári deklarovali, že sa chcú dohodnúť a sú ochotní pristúpiť na kompromisy, najprv však treba podľa nich rokovať. Ako poznamenal Kollár, ak minister Uhliarik chce, aby došlo k podpisu memoranda, ktoré by malo reflektovať požiadavky lekárov a ukončiť akciu hromadných výpovedí, musí sa tak stať na základe vzájomnej dohody a nie ultimáta. Návrh memoranda predložili obe strany.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

27 debata chyba