Ako spravodajská služba odôvodnila odpočúvanie, pozrite si fotokópiu

Žiadosť o nasadenie informačných technických prostriedkov (ITP) na odpočúvanie novinárov podpísal riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva. Odpočúvanie, ktoré malo za cieľ zistiť "stykovú bázu" troch novinárov, odobril aj sudca. V právnom štáte je nemysliteľné, aby boli novinári odpočúvaní. O to viac, že právnici a bezpečnostní analytici upozorňujú, že neexistujú dostatočné kontrolné mechanizmy.

22.11.2011 12:05
debata (55)

Podľa odborníkov je pravdepodobné, že vojenské tajné služby nedávajú sudcom dostatok informácií na posúdenie opodstatnenosti príkazu, čím dochádza k zneužívaniu odpočúvania.

V zdôvodnení žiadosti o nasadenie ITP (na fotokópii) sa uvádza, že „osoba  komunikuje s … príslušníkmi alebo zamestnancami VOS, od ktorých získava predmetné informácie, ktoré podliehajú stupňu utajenia v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností. Týmto konaním dochádza k úniku citlivých infomácií utajovaného charakteru a porušovaniou povinnosti zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedeli v súvislosti s činnosťou VOS“.

V prípade odpočúvania novinárov je škandalózne , že použitím ITP vojenská tajná služba zisťovala ich zdroje, čo je v priamom rozpore s tlačovým zákonom. Ten novinárom ukladá povinnosť zachovávať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, „aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja“. Novinári sú tiež povinní s písomnosťami alebo inými nosičmi údajov (napríklad zvukovými), ktoré im poskytol zdroj, zaobchádzať tak, „aby nemohlo dôjsť k odhaleniu totožnosti zdroja informácií“. Je teda neprípustné, aby orgány štátnej moci odpočúvali redaktorov v súvislosti s ich novinárskou činnosťou a týmto spôsobom zabezpečovali informácie o novinárskych zdrojoch redaktorov, ktoré sú chránené paragrafom 4 zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve.

Spájať prácu novinárov Pravdy s trestnou činnosťou je absurdné

„Je úplne absurdné spájať redaktorov denníka Pravda a ich novinársku prácu s nejakou trestnou činnosťou,“ uviedla  šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková. „Ak považujú riaditeľ VOS a minister obrany za citlivé informácie správy o rezorte obrany, je to ich problém. Neviem si v právnom štáte predstaviť dôvod na odpočúvanie novinárov. Denník Pravda v tejto súvislosti podal trestné oznámenie,“ dodala šéfredaktorka Pravdy.

55 debata chyba