Pravda terčom útoku vojenskej tajnej služby

Škandál s odpočúvaním novinárov, ktorý zverejnil v pondelkovom vydaní denník Pravda, odhalil, že sa to dialo aj v minulosti. Bývalý minister obrany za Smer Jaroslav Baška potvrdil, že dnešná vedúca oddelenia domáceho spravodajstva denníka Pravda Patrícia Poprocká bola Vojenským obranným spravodajstvom odpočúvaná už v roku 2007 za vlády Roberta Fica.

23.11.2011 21:58
Telefón, mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (79)

V tom čase bola redaktorkou týždenníka Žurnál. Baška priznal, že v čase, keď bol ministrom obrany František Kašický, boli na ňu nasadené informačné technické prostriedky. Podľa Bašku to súviselo so zverejnením časti dokumentov, ktoré obsahovali informácie o pôsobení cudzích spravodajských služieb na Slovensku.

„Podklady o úniku utajovaných informácií zdokumentované vtedajším VOS boli následne v zmysle zákona odstúpené orgánom činným v trestnom konaní, ktoré začali trestné stíhanie za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a za ktoré Národný bezpečnostný úrad uložil pokutu 15-tisíc korún,“ povedal Baška.

Šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková, ktorá v roku 2007 viedla časopis Žurnál, to považuje za škandalózne. „To sú brutálne útoky na slobodu médií a ich novinársku činnosť. Je neprípustné, aby bol na novinárov nasadzovaný represívny aparát za to, že tajné služby sú v chaose a že im unikajú dokumenty. Týždenník Žurnál v roku 2007 upozornil na takýto únik. Konali sme vo verejnom záujme, bolo našou povinnosťou o tom informovať. Z našej strany nebolo čo riešiť, inak by sme išli proti podstate svojho povolania. Proti pokute NBÚ sme podali opravný prostriedok, momentálne o tom rozhoduje Najvyšší súd,“ povedala Slišková, ktorá sa o odpočúvaní dozvedela z anonymného mailu. Ten prišiel do redakcie denníka v utorok večer a podpísaný bol „Priateľ Skutočnej Pravdy“.

Denník Pravda chcel v stredu o od­počúvaní zistiť aj podrobnosti, ale ďalšie informácie nedostal ani od exministra Bašku, ani od poslancov, ktorí sú členmi osobitného výboru parlamentu na kontrolu Vojenského spravodajstva. Tí sa na kauzu ani nepýtali.

„Ako hlboko pôjdeme do minulosti, budeme sa pýtať, čo bolo za Fedora, za Lišku, za Kanisa alebo pokiaľ,“ skonštatoval predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ) s tým, že je tu aktuálna kauza, ktorú si Slovensko nepamätá.

Obludnosť škandálu s odpočúvaním je však ešte väčšia, ako sme si mysleli. Z denníka Sme v stredu Pravda dostala aj prepisy odpočúvaných rozhovorov redaktorky Vandy Vavrovej s poslancom Smeru Robertom Kaliňákom z júla tohto roka.

V rozhovoroch Kaliňák Vavrovej väčšinou vyčíta, že Pravda nerobí niektoré kauzy a tvrdí, že v Sme mu vychádzajú v ústrety viac. Hovorí, že ak o ne redakcia Pravdy nestojí, už jej nebude dávať žiadne informácie. Vavrová mu vysvetľuje, že ona tému ponúkala, ale vedúca oddelenia Patricia Ďurišková o ňu nemala záujem. Okrem iného ju v ňom Kaliňák žiada, aby teda išla za šéfredaktorkou, keďže on jej telefonovať na rozdiel od šéfredaktorov ostatných médií nemôže.

„Z týchto prepisov je evidentné, čo Vojenské obranné spravodajstvo v skutočnosti robilo. Že si v žiadnom prípade neplnilo svoje úlohy vyplývajúce zo zákona, ale nechutne odpočúvalo a nahrávalo denník Pravda. Toto je totálne zneužitie moci. Nás nikto nezastraší. Nijaký politik a ani spravodajskí dôstojníci. Dávam do pozornosti, že pán Galko v priamom prenose z branno-bezpečnostného výboru hovoril, o takýchto prepisoch. Už je úplne jasné, že vojenská tajná služba pripravovala útok na denník Pravda a rovnako začína byť jasné, kto stojí za únikom utajovaných skutočností. Dúfam, že trestné oznámenie, ktoré podal pán Galko bude rýchlejšie vyriešené,“ povedala Slišková.

Vo štvrtok doplní denník Pravda na Generálnej prokuratúre svoje trestné oznámenie z pondelka o prepisy, ktoré sme v stredu dostali.

Kauzy, ktoré sa momentálne prevalili, sú len ďalším dokladom toho, že Slovensko okamžite potrebuje zákon, ktorý dostane odpočúvanie pod kontrolu a znemožní zneužívanie informačných technických prostriedkov. Po tom volali aj premiérka Iveta Radičová a prezident Ivan Gašparovič.

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník pre Pravdu povedal: „Je najvyšší čas, aby sa na všetky nástroje a zložky, ktoré sa využívajú v tajných službách, vytvoril nejaký kontrolný mechanizmus. Už je dávno päť minút po dvanástej. Je potrebné, aby po parlamentných voľbách konečne prichádzali odborníci aj v politických stranách, aj do exekutívy. Aby dokázali urobiť poriadok vo všetkých takýchto zložitých nástrojoch, ktoré pomáhajú štátu pri ochrane ľudských práv, ústavy, novinárov, daňových poplatníkov. Je najvyšší čas, aby sa všetci politici zamysleli nad tým, že v tomto štáte treba urobiť poriadok.“

Obludnosť

Odpočúvanie novinárov je obludné. Je to praktika, ktorá bola rovnako špinavá v roku 2007 za predchádzajúcej vlády, ako je špinavá aj v roku 2011 za súčasnej vlády.

Čitateľov denníka Pravda ubezpečujem, že tajné služby, ktoré sa v našom štáte očividne vymkli kontrole, nás nezastrašia. Nezastraší nás ani Ľubomír Galko, ani Robert Kaliňák alebo hociktorý iný politik. A mýli sa aj každý, kto by si myslel, že nás môže pomocou špinavej praktiky odpočúvania nejako kompromitovať.

Je to obvyklý scenár: namiesto upratovania špiny stočiť pozornosť na toho, kto na ňu poukazuje. V roku 2007 sa takto zodpovední snažili namiesto riešenia problému – VOS unikajú tajné informácie – „riešiť“ novinárov, ktorí na to upozornili. Dnes sa niekto veľmi snaží, aby sa neriešilo to, že vojenská kontrarozviedka bezprecedentne špehovala novinárov, zamestnancov ministerstva obrany alebo dokonca predsedníčku vlády, ale aby sa spochybnili tí, ktorých práva boli takto bezprecedentne porušované.

Stojím si za svojou redakciou. Nijaký politik nemá dosah na to, čo v našom denníku vyjde alebo nevyjde. Platilo to vždy a bude to platiť aj naďalej. Keď si nejakí politici náhodou namýšľajú, že majú takú moc, alebo keď sa takto dokonca nahlas vyjadrujú, je to len a len ich problém.

Vojenské obranné spravodajstvo má chrániť obranyschopnosť a celistvosť nášho štátu. Prepisy telefonátov našej redaktorky s poslancom Národnej rady SR, ktoré sa vynorili, dokazujú akurát jedno: vojenská kontrarozviedka sa za ministra Galka hrala na politickú políciu. O to je to celé horšie.

Nora Slišková, šéfredaktorka

79 debata chyba