Radičová dočasne prebrala ministerstvo obrany

Premiérka Iveta Radičová prebrala ministerstvo obrany, kde po odobratí poverenia Ľubomírovi Galkovi (SaS) momentálne nie je minister. "Ja som sa dnes prišla dohodnúť s jednotlivými zodpovednými šéfmi sekcií, služobného úradu a štátnym tajomníkom v pokračovaní práce v rezorte obrany," povedala Radičová pri odchode z ministerstva.

28.11.2011 13:02
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Na tom, že rezort formálne na istý čas preberie Radičová, sa premiérka dohodla v piatok s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Prezident totiž nechce, aby tam Galko chodil. Ten odmieta, že by riadil ministerstvo aj potom, ako minulú stredu dostal dekrét o odobratí poverenia. S premiérkou sa podľa jeho slov dohodol, že mu bude dlhšie trvať odovzdávanie vecí.

„Ja som od stredy nepodpísal ani jediný dokument, všetko (organizačné veci) podpisoval štátny tajomník,“ vyhlásil Galko v nedeľu v TV Markíza. Rovnako odmietol, že by sa oboznamoval s utajovanými skutočnosťami. V piatok mal pritom tlačovú besedu o tom, že z úniku tajných dokumentov z VOS je podozrivý starší dôstojník, ktorý odmietol ísť na detektor lži. Premiérka v pondelok povedala, že so štátnym tajomníkom Róbertom Ondrejcsákom ne­rozprávala o tom, ako sa Galko k týmto informáciám mohol dostať. „To nebolo predmetom dnešného rozhovoru,“ dodala Radičová. Premiérka v pondelok počas svojej návštevy neodvolala riaditeľa VOS, lebo takúto kompetenciu nemá.

Prezident Gašparovič v piatok pripustil, že výber ministra, ktorý povedie rezort obrany po Ľubomírovi Galkovi, sprevádzajú isté problémy. O jeho nástupcovi nerozhodol ani po stretnutí s premiérkou, pritom mali byť v hre dve alternatívy, ktorý z poverených ministrov by to mohol byť. Podľa informácií SITA prezident ponúkol vedenie rezortu obrany ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH), ten to však odmietol. Rozhovory o novom ministrovi pokračujú v pondelok. „Budete informovaní dnes poobede, kedy sa stretávam s pánom prezidentom,“ dodala Radičová.

debata chyba