NKÚ: Rekonštrukcia bratislavského štadióna bola predražená

Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) preukázala, že rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave stála takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu.

19.12.2011 16:26
zimný štadión Ondreja Nepelu Foto:
Zimný štadión Ondreja Nepelu.
debata (28)

Vedenie mesta Bratislava má k dispozícii výsledky kontroly NKÚ. Mesto nevylučuje v prípade predraženej rekonštrukcie zimného štadióna trestnoprávnu dohru. Agentúru SITA o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Podľa Andrassyho mesto požiadalo o stanovisko svoje právne oddelenie a Generálneho investora Bratislava a v prípade, že primátor Milan Ftáčnik nadobudne pocit, že bývalé vedenie mesta a GIB-u konalo nad rámec svojich kompetencií a zákona, podá podnet na trestnoprávne stíhanie.

Kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu žiadalo súčasné vedenie mesta. Malo totiž pochybnosti, či peniaze na obnovu Zimného štadióna Ondreja Nepelu boli využité efektívne. Andrassy uviedol, že primátor Milan Ftáčnik predloží mestským poslancom správu o výsledkoch kontroly na najbližšom zastupiteľstve a informovať o nich bude aj na utorkovom brífingu.

Ako informuje denník Hospodárske noviny, podľa záverov kontrolórov Najvyššieho kontrolného úradu stála rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu takmer dvakrát viac oproti pôvodnému plánu a s peniazmi sa narábalo nehospodárne. Rekonštrukcia stála 96 miliónov eur, podľa kontrolného úradu bola predražená až o 90,6 percenta oproti pôvodným zámerom hlavného mesta.

Kontrolóri ďalej odhalili, že projektant aj stavebník boli vybratí v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a bývalé vedenie mesta a organizácia Generálny investor Bratislava (GIB) peniaze minuli otáznym spôsobom.

28 debata chyba