Skúmanie odposluchov vo VOS prechádza už do trestnoprávnej roviny

Skúmanie nasadzovania informačno-technických prostriedkov (ITP) a následnej manipulácie s nimi na pôde Vojenského obranného spravodajstva (VOS) sa už dostáva z úrovne kontrolnej do trestnoprávnej roviny. Po utorkovom poslaneckom prieskume vo VOS to povedal predseda Výboru parlamentu pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (SDKÚ).

20.12.2011 14:37
Telefón, mobil, telefonovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Hovoríme už o niekoľkých trestných stíhaniach vo veciach, ktoré začali orgány činné v trestnom konaní,“ poznamenal Fedor. Tvrdí, že poslanci v utorok dostali od riaditeľa VOS a od zastupujúcej ministerky obrany Ivety Radičovej (SDKÚ) nové informácie týkajúce sa predmetu ich kontroly. Tým je skúmanie odôvodnenosti nasadzovania ITP od 1. januára tohto roku. „V celej záležitosti sa ukazujú nové a nové zistenia,“ povedal Fedor. Konkrétnejší však podľa vlastných slov byť nemôže pre utajovanú povahu týchto skutočností.

„Z pohľadu kontrolných právomocí môjho výboru už v tejto chvíli nemôžeme urobiť viac a ďalej musia vec riešiť orgány činné v trestnom konaní. Domnievam sa tiež, že vyšetrovanie preukáže nielen, kto pochybil vo vnútri VOS, ale aj to, na koho pokyn k tomu všetkému dochádzalo. To nebude dôležité len kvôli minulosti, ale aj budúcnosti, aby sa to neopakovalo,“ zdôraznil poslanec.

Členovia jeho výboru zároveň požiadali premiérku o písomnú správu k predmetu kontroly a po jej doručení by mal výbor na januárovom zasadnutí požiadať Generálnu prokuratúru SR o informáciu o pokračovaní vyšetrovania. Má sa zistiť, či „nevznikajú nejaké prekážky, aby bola celá záležitosť s nasadzovaním odposluchov dôkladne vyšetrená“.

Brannobezpečnostný výbor na svojom zasadnutí 8. decembra konštatoval, že existujú vážne podozrenia, že VOS porušovalo zákon. Po prvej dôkladnej kontrole na VOS a ministerstve vnútra (MV) výbor tiež konštatoval, že v kontrolovanom období VOS neplnilo dostatočne úlohy spravodajského zabezpečenia obrany, a to v rozsahu uvedenom v zákone o vojenskom spravodajstve.

Fedor vtedy vyhlásil, že VOS sa nevenovalo tým úlohám, pre ktoré bolo zriadené. „Prakticky sa zaoberalo samo sebou. Služba má zo zákona určené úlohy, ide najmä o ochranu pred cudzími tajnými službami a teroristami. No ten pomer jej činnosti k zákonným úlohám je veľmi nepriaznivý,“ vysvetlil. Poslanec zároveň potvrdil, že prípadov, keď malo dochádzať k neoprávnenému nasadeniu ITP, je oveľa viac, než bolo medializované. Koľko ich bolo, však nepovedal. Neuviedol ani to, či tam boli ďalší novinári, ani to, či k prepisu telefonických rozhovorov prišlo na VOS alebo na polícii.

Premiérka Radičová, ktorá je poverená riadením ministerstva obrany, 7. decembra povedala, že vo VOS došlo 11. marca k systémovým zmenám, ktoré umožnili širokospektrálny únik informácií. Tým sa rozšírila možnosť úniku informácií a nebolo možné zistiť, odkiaľ informácie unikajú. „Prvý krok, ktorý sme preto urobili, bol, že sme 3. decembra rozhodnutím znefunkčnili celý systém, aby nemohol pokračovať únik informácií zo systému,“ uviedla Radičová.

Exminister obrany a poslanec SaS Ľubomír Galko, ktorý prišiel o vládne kreslo práve pre kauzu odpočúvania troch novinárov denníka Pravda a šéfa TA3 Michala Gučíka, sa voči záverom premiérky ohradil. „Zaujímalo by ma, prečo premiérka kryje človeka, ktorý je podozrivý z úniku informácií. Dostala podozrivého na striebornej tácke,“ upozornil Galko. Podozrivého našli podľa jeho slov tým, že iba jeden z príslušných členov VOS odmietol ísť na detektor lži v súvislosti s preverovaním úniku prepisov telefonických rozhovorov. „Ak mám pravdivé informácie, na túto osobu VOS už podala trestné oznámenie,“ podotkol Galko.

debata chyba