Na verejnosť unikli ďalšie utajované skutočnosti, SIS mlčí

Na verejnosť unikli ďalšie utajované skutočnosti. Link na niekoľkostranový súhrn správ, ktoré mala údajne vypracovať SIS, sa dostal do médií v utorok večer.

21.12.2011 14:49 , aktualizované: 17:16
Slovenská informačná služba, SIS Foto:
Na verejnosť zrejme unikli utajované dokumenty, ktoré mala vypracovať Slovenská informačná služba.
debata (9)

Informácie podľa portálu Aktuálne.sk siahajú do minulosti. Začínajú sa správami o schvaľovaní odpočúvaní v roku 2005 a končia sa približne v roku 2009. Popisujú najmä akcie Gorila a Gorila 1, kde malo ísť o nasadenie monitoringu a odpočúvania na jednu osobu a konšpiračný byt.

Informácie hovoria o aktivitách jednej z veľkých finančných skupín, spomína sa privatizácia veľkých podnikov aj financovanie politických strán. Tajná služba podľa jej hovorcu obsah dokumentov pozná už dlhšie. „SIS sú údajné hodnoverné "materiály“ s informáciami, ktoré sa nachádzajú na Vami identifikovanej stránke, známe už z minulosti a boli predmetom preverovania príslušných orgánov. K módnym špekuláciám a diskusiám, ktoré sa týkajú rôznych „objavov“ informácií na internete, sa SIS nemá dôvod vyjadrovať," reagoval pre Aktuálne.sk hovorca tajnej služby.

Šéfom výboru na kontrolu činnosti SIS je podpredseda Smeru Robert Kaliňák. Ten sa zatiaľ vyjadrovať nechcel. „Čítame si to, ale na prvý pohľad to vyzerá ako podvrh. Vyjadríme sa neskôr,“ reagoval hovorca strany Erik Tomáš. Čas na reakciu si vyžiadal aj šéf brannobezpečnos­tného výboru Martin Fedor, keďže obsah materiálov zatiaľ nepozná.

Penta: Údajné správy SIS kolujú už niekoľko rokov

Údajné správy o monitoringu a odpočúvaní, ktoré kolujú na internete a boli zaslané do redakcií niektorých médií, nie sú pravdivé. Uviedol to Martin Danko, hovorca investičnej skupiny Penta, ktorej meno sa v uvedených materiáloch objavuje viackrát.

„Vieme zhruba dva roky, že materiály s týmto obsahom sa potulujú rôznym spôsobom po slovenskom trhu a že sa pohybovali aj medzi novinármi… Máme pocit, že ten, kto to zostavoval alebo sa rozhodol s tými informáciami takýmto spôsobom pracovať, ich zostavoval účelovo tak, že zasadzoval nejaké konšpirácie a kompilácie do mediálne známych udalostí, ktoré sa diali v danej dobe v slovenskom politickom alebo hospodárskom živote, a vypracoval to s cieľom niekoho poškodiť, či už ide o našu firmu, alebo môže ísť o niektoré politické strany,“ povedal hovorca Penty.

Tomuto časovému zaradeniu zodpovedajú aj samotné materiály. Ich obsah pokrýva obdobie od roku 2005 a končí približne v roku 2009.

Investičná skupina v súvislosti s týmito informáciami pripravuje právne kroky. Ako však poznamenal Danko, v tomto prípade bude zložité sa brániť, keďže je veľmi zložité určiť, kto je páchateľ. „Informácie, ktoré boli zverejnené na tejto webovej stránke, sú z nejakého amerického servera. Môžete mediálne tvrdiť, že s tým zásadne nesúhlasíte, že to nie je pravda, ale mechanizmy, aby ste sa voči tomu mohli efektívne brániť, sú značne oslabené,“ uviedol.

9 debata chyba