Slovensko zažilo najväčší odpočúvací škandál

Traja novinári, riaditeľ spravodajskej televízie, premiérka či hovorca opozičnej strany. To sú len príklady desiatok ľudí, ktorí sa v tomto roku stali obeťou odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom. Okolnosti, za akých k škandálu s odpočúvaním došlo, ešte vyšetrujú.

30.12.2011 20:00
Ľubomír Galko Foto:
Ľudia na Ministerstve obrany, ktoré viedol Ľubomír Galko, odpočúvali aj redaktorov denníka Pravda.
debata

Vojenská kontrarozviedka sa odpočúvaním snažila zistiť takzvanú stykovú bázu troch redaktorov Pravdy aj riaditeľa TA3 Michala Gučíka. Z odpočutých súkromných rozhovorov robila aj prepisy a v jednotlivých spisoch nechýbali ani informácie o ich zdravotnom stave či dokonca informácie o pohyboch na bankových účtoch a bezpečnostných kódoch od kancelárií. Odpočúvanie bolo podľa zverejnených informácií skončené hneď na druhý deň po októbrovom páde vlády.

Okrem toho mala vojenská kontrarozviedka v rámci akcie s krycím názvom „Dáma“ monitorovať aj premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ).

Hoci vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa po prevalení informácií obranného spravodajstva zastal a tvrdil, že všetky odpočúvania boli legálne, všetci politickí lídri aj nezávislé mimovládne organizácie sa zhodli na tom, že praktiky VOS pripomínajú „návrat do Mečiarovej éry zneužívania tajných služieb“. Prezident Ivan Gašparovič trval na tom, že ak sa odpočúvanie potvrdí, Galko, ktorý je za VOS priamo zodpovedný, musí byť odvolaný. K tomuto názoru sa napokon priklonila aj Radičová, ktorá dva dni po zverejnení kauzy vyhlásila, že niečo také je „nezlučiteľné so základnými princípmi právneho štátu a demokracie“ a Galka odvolala.

Nasledujúce týždne vyšetrovania ukázali, že kauza odpočúvania mala oveľa hlbšie pozadie. Členovia brannobezpečnos­tného parlamentného výboru po poslaneckom prieskume vo VOS a na ministerstve vnútra konštatovali, že kontrarozviedka si dlhodobo neplnila úlohy spravodajskej obrany a vo väčšine prípadov sa zaoberala sama sebou. Len za niečo vyše pol roka k nej podľa ich slov došlo k desiatke porušení zákonov. Všetko sa to malo diať najmä po marci, teda mesiac po tom, čo Galko za nového riaditeľa VOS vymenoval dnes už odvolaného Pavla Brychtu, ktorému podľa vlastných slov „rozviazal ruky“. Táto zmena mala zapríčiniť prakticky nekontrolovateľné nasadzovanie odpočúvaní a ich prepisovanie, ale aj únik utajovaných informácií.

Dochádzalo k zavádzaniu sudcov a k ďalším porušeniam zákona. „Jeden z nálezov prieskumu je, že mohlo dochádzať ku kopírovaniu odôvodnení v žiadostiach o odposluchy,“ vyhlásil predseda brannobezpečnos­tného výboru a exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ).

Radičová, ktorú po odvolaní Galka prezident poveril riadením rezortu obrany, Brychtu zbavila mlčanlivosti, aby v kauze mohol vypovedať a nahradila ho Róbertom Tibenským. Zároveň dala znefunkčniť celý systém, aby predišla ďalšiemu úniku informácií.

Poslanci totiž zistili, že podobných prípadov nenáležitých odpočúvaní boli desiatky. Osobitný spis mal založený napríklad aj hovorca Smeru Erik Tomáš, ktorého odpočúvanie však sudca napokon neschválil. Poslanec Smeru a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák tiež upozornil, že určitý čas bol odpočúvaný aj „obyčajný občan preto, lebo sa dlhšiu dobu zdržiaval v blízkosti ministra obrany“, teda Ľubomíra Galka. SaS priznala, že VOS navrhla aj odpočúvanie Galkových šoférov, hoci k nemu napokon nedošlo.

V kauze postupne padlo viacero trestných oznámení a Generálna prokuratúra už začala aj trestné stíhanie. Okrem šéfredaktorky Pravdy Nory Sliškovej podal podnet na prokuratúru aj Gučík a Radičová, pričom právne kroky avizoval aj prokurátor Peter Šufliarsky, ktorý sa stal súčasťou kauzy na základe prepísaného rozhovoru s novinárkou Pravdy. Oznámenie padlo aj priamo na odvolaného Galka, a to zo strany Kaliňáka, podľa ktorého Galko na prekrytie škandálu následne do viacerých redakcií anonymne rozoslal prepis viacerých jeho rozhovorov s novinárkou, v ktorých sa vyjadruje vulgárne. Galko reagoval taktiež trestným oznámením.

Zhoda naprieč politickým spektrom zostáva v potrebe zmeny kontroly odpočúvania. Návrh na jeho sprísnenie už predložil Fedor spolu s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (SDKÚ).

Článok je súčasťou Ročenky Pravdy, ktorá mapuje výnimočné dni na Slovensku, vo svete, v ekonomike, kultúre a športe v roku 2011.

debata chyba