Vzácnych orlov ubudlo, ľudia ich trávia

Útočisko vzácneho orla kráľovského u nás sa mení na popravisko. Slovensko spolu s Maďarskom tvoria jedno z izolovaných miest v Európe, kde sa tento kriticky ohrozený druh vyskytuje, ale namiesto ochrany tu spolu s ďalšími chránenými dravcami nachádza záhubu.

25.01.2012 06:00
orol kráľovský Foto:
Mláďa orla kráľovského
debata (8)

Ľudia im kladú otrávené pasce a strieľajú ich. Polícia eviduje čoraz viac podobných prípadov, no doteraz nebol nikto potrestaný.

Zóna smrti chránených dravcov je v nížinatej oblasti pri Trnave a Jaslovských Bohuniciach širokej asi 40 kilometrov . „V priestore medzi obcami Voderady a Veľké Kostoľany pravidelne nachádzame otrávené dravce,“ hovorí Jozef Chavko, ornitológ so 40-ročnou praxou. Napríklad pri Malženiciach našli v jednom prípade 22 otrávených dravcov vrátane štyroch jedincov mimoriadne vzácneho sokola rároha.

Výrazný úbytok chránených druhov potvrdilo aj celoslovenské januárové sčítanie dravcov. Orol kráľovský už úplne vymizol z Trnavskej pahorkatiny a Podunajskej roviny. „V oblasti Malých Karpát zvyčajne hniezdilo šesť párov, teraz sú už len dva,“ hovorí Chavko. Ornitológovia napočítali aj menej myšiakov lesných.

Ľudí ženie k travičstvu a strieľaniu dravcov mýtus, že škodia. „Pripisujú im za vinu znižovanie stavov menšej zveri – zajacov či bažantov. To je však nezmysel, dravce sú užitočné,“ vysvetľuje Chavko. Myšiaky zbavujú polia drobných škodcov, orly kráľovské zas čistia prírodu od zdochlín. Ničenie dravcov môže podľa environmentalistov narušiť rovnováhu v prírode. Ak sa drobné hlodavce premnožia, poľnohospodári začnú používať viac chémie, ktorá sa môže dostať do potravín či pitnej vody.

Hoci ochranári aj policajti mená páchateľov v mnohých prípadoch poznajú, doteraz nebol nik obvinený. Nikoho totiž nepristihli priamo pri čine, ako kladie otrávené pasce. A dodatočne to je podľa policajta – špecialistu na environmentálnu kriminalitu – Mária Kerna ťažké dokázať. „Ide o špecifickú protiprávnu činnosť, miesto činu je v prírode, kde pomerne rýchlo zanikajú stopy o identite páchateľa. Chýbajú svedkovia alebo iné usvedčujúce dôkazy. Sú aj prípady, kde máme podozrenia na konkrétne osoby, avšak nie je dosť dôkazov.“ V prípade preukázania viny páchateľom hrozí za podobné činy osemročné väzenie.

V niektorých prípadoch padá podozrenie aj na poľovníkov. „Dohodli sa s pracovníkmi družstiev, kde nie je problém získať jedovaté chemikálie zo skladu s postrekmi. Otrávili návnady a rozhádzali ich po poli. Robili to len preto, aby zostalo čo najviac drobnej zveri, aby bolo na čo strieľať,“ prezradil poľovník s vyše tridsaťročnou praxou z okresu Nitra. Meno nechcel zverejniť z obavy pred pomstou od bývalých kolegov z poľovníckeho združenia. Keď začal upozorňovať na podobné prípady, začali sa mu vyhrážať a aj preto zo zväzu odišiel.

Výkonný riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba pripustil, že sa medzi poľovníkmi nájdu takí, ktorí útočia na dravce. „Sám som mal v niektorých prípadoch podozrenie a informoval som políciu. Do dnešného dňa však tieto prípady neboli dotiahnuté.“ A kým to polícia neuzavrie a niekoho neobviní, zväz nemôže podľa neho proti takýmto členom zasiahnuť a vylúčiť ich zo svojich radov. Snažia sa priebežne robiť aspoň osvetu, nedávno sa podieľali napríklad na publikácii venovanej špeciálne dravcom.

Za úhynmi chránených vtákov sú však podľa Šubu neraz aj poľnohospodári. V okresoch Galanta, Šaľa či Dunajská Streda zahynuli desiatky dravcov kvôli pracovníkom fariem, ktorí nevedeli manipulovať s jedmi. Chceli síce zlikvidovať len hlodavce, no keďže jedy zle rozmiestnili, zahynuli tu aj dravce. Pri obci Lehnice takto vyhynuli takmer všetky jedince vzácneho sokola červenonohého.

Vtáčia kriminalita

  • počty orlov klesajú – v prípade orla kráľovského sa odhaduje, že v Európe zostalo už len 600 párov, z toho asi 40 na Slovensku
    • problém s obnovou – orlovi kráľovskému trvá niekoľko rokov, kým môže mať mladé, preto ak zahynie dospelý jedinec, obnova druhu sa výrazne spomalí
    • orly sa tiež kradnú – mláďatá orla kráľovského sa často kradnú z hniezd a používajú sa ako atrakcia na zámkoch, v roku 2009 na Záhorí neznámy páchateľ ukradol tri mladé z jedného hniezda, spoločenská hodnota orla je asi 2 000 eur, za mláďa sa na čiernom trhu platí 7 000 eur
    • 22 obetí – najrozsiahlejší prípad hromadnej otravy dravcov bol v roku 2009 pri Malženiciach, našli tu 16 myšiakov lesných, myšiaka severského, sokola myšiara a 4 jedince sokola rároha (na Slovensku hniezdi už len 40 párov)
    • 8 rokov väzenia – môže dostať páchateľ za podobný čin, potrestaný však zatiaľ nebol nik
8 debata chyba