Po Gorile prišla Sasanka

S blížiacimi sa voľbami neutíchajú škandály s tajnými dokumentmi, do ktorých sú namočení vrcholoví politici. Na internete sa objavil anonymný dokument z roku 2010 tentoraz s názvom Sasanka. Obsahuje prepisy esemesiek šéfa SaS Richarda Sulíka s podnikateľom Mariánom Kočnerom zo septembra až decembra roku 2010.

29.01.2012 15:00
Richard Sulík Foto:
Sasanka obsahuje prepisy esemesiek šéfa SaS Richarda Sulíka s podnikateľom Mariánom Kočnerom.
debata (5)

Týkajú sa najmä vtedy prebiehajúcej voľby generálneho prokurátora. Sulík bol v tom čase predsedom parlamentu. Hoci pravosť dokumentu bez ofi ciálnej hlavičky, ktorý sa na internete objavil vo štvrtok v noci, bola spočiatku otázna, samotný Sulík obsah prepisov potvrdil.

„Posielam množstvo esemesiek. Nepamätám si ale rok a pol dozadu, čo som esemeskoval. Ale nepopieram, že by som si bol s pánom Kočnerom esemeskoval,“ povedal Sulík. Aj keď obsah jeho komunikácie s Kočnerom známym aj z mafiánskych zoznamov potvrdil, za „pamflet“ či „hovadinu“ označil správu priloženú k prepisom. Tá naznačuje, že styky s vplyvným podnikateľom mal využívať na politické účely. „Začínajú sa stupňovať špinavé útoky na SaS,“ dodal Sulík s tým, že odmieta pravosť dokumentu.

Sulík tvrdí, že svoje kontakty s kontroverzným podnikateľom využíval ako zdroj informácií z politického prostredia. „Vyše roka sme sa však nevideli. O mojich stretnutiach s pánom Kočnerom som informoval premiérku Radičovú,“ povedal šéf liberálov. Ako uviedol, s podnikateľom sa spoznal cez exministra financií Jána Počiatka (Smer) ešte v roku 2006, keď Kočner kandidoval za primátora Bratislavy.

Kočner pre Pravdu potvrdil, že si so Sulíkom esemeskoval a stretával sa s ním. Zverejnenie prepisov považuje za zvláštnu spravodajskú hru.

Riaditeľka tlačového a informačného odboru Úradu vlády Ľubica Pilzová povedala, že Richard Sulík predsedníčku vlády o tomto kontakte informoval. „Premiérka ho upozornila, že ako predseda Národnej rady by nemal mať kontakty tohto typu,“ poznamenala Pilzová.

Prepisy s názvom Sasanka naznačujú, že Sulík mal s Kočnerom preberať aktuálne dianie vo vládnej koalícii, referendum, ale aj voľbu generálneho prokurátora. V esemeskách z 5. decembra 2010 sa ho dokonca pýta, či mu môže na recenziu poslať svoj text, ktorý napísal na tému voľby prokurátora. Sulík na otázku, či aj tak urobil, odpovedal: „Nespomínam si na to, ale ten blog nájdete na mojej stránke, bol zverejnený 7. decembra. Neviem to teraz povedať, čestné pionierske, nespomínam si na to. Nevylučujem to, neviem, je to taká drobnosť.“

Hoci podľa bezpečnostného analytika a bývalého investigatívneho novinára Milana Žitného mohli byť niektoré fakty v dokumentoch dotvorené, práve táto pasáž je kľúčová.

Trnka a Kočner sa osobne poznajú. Médiá informovali o tom, že v deň tajnej voľby bol Kočner na Generálnej prokuratúre. V tom čase prebiehala aj komunikácia Sulíka s Kočnerom.

„Ešte je treba k tomu niečo dodať? Ešte je treba si lámať hlavu, kde hľadať zradcov pri voľbe generálneho prokurátora? Je v tomto svetle dôležité pýtať sa, či ide o spravodajskú hru so zverejnením týchto esemesiek?“ pýta sa Žitný, podľa ktorého sa druhý najvyšší ústavný činiteľ v štáte nemá radiť o podobných veciach s človekom prepojeným na generálneho prokurátora.

Koalícia si pri voľbe šéfa prokuratúry od začiatku nedôverovala. SaS vystupovala ako zástanca zmeny generálneho prokurátora. Niektorí jej poslanci ako napríklad Juraj Droba si hlasovacie lístky v tajnej voľbe odfotili ako dôkaz, že nezradili. Od momentu kontrolovaného hlasovania sa spochybňovala tajnosť voľby, čo spôsobilo reťazenie podaní na Ústavný súd a výsledkom je, že Slovensko doteraz nemá riadneho generálneho prokurátora a prokuratúru vedie dočasne Trnkový prvý námestník Ladislav Tichý.

To, že by Sulíkovi robil spojku s Trnkom práve Kočner, odmieta aj bývalý generálny prokurátor Trnka. „Pán Kočner sa ohlásil sám. Stretli sme sa na prokuratúre zopárkrát. O voľbe generálneho prokurátora sme sa spolu nebavili,“ reaguje.

Podľa dokumentu mal Sulík tlačiť na Trnku, aby začal trestné stíhanie voči Igorovi Matovičovi, ktorý bol v tom čase členom poslaneckého klubu SaS. Matovič tvrdí, že o takýchto snahách Sulíka už počul vlani, a to od neznámeho muža. „Mal som informácie, že Sulík sa mal o niečo také snažiť, ale neriešil som to s ním osobne. Neveril som, že by mohol tak hlboko klesnúť,“ vyhlásil Matovič.

Podľa Kočnera sa naozaj Sulík s touto vecou na neho obrátil. „Ja som mu povedal, že sa obrátil na nesprávnu osobu a že sa má kontaktovať Generálnu prokuratúru,“ skonštatoval pre Pravdu. Priznal tiež, že Sulíkovi editoval jeho blog, či sa však týkal voľby generálneho prokurátora, to si už nepamätá.

V spise sa okrajovo spomína aj ďalší poslanec Juraj Droba (SaS), ktorý podľa prepisov nevie, kde býva Kočner a nemôže odfotiť, ako k nemu ide Sulík na stretnutie. Na poznámku, či z toho nevyplýva, že sa chceli pred Drobom Sulík s Kočnerom skrývať, Droba podotkol: „Pochopil som to ako vtip, keďže som bol taký šikovný pri fotení hlasovacích lístkov, takže si možno fotím aj všetko ostatné. Čiže tam bol nejaký pokus o vtip. Neviem si predstaviť, prečo by sa mali predo mnou skrývať,“ reagoval.

V prepise sa tiež spomína, že Sulík nechce, aby ho videli s Kočnerom. Na otázku prečo, Sulík pre Pravdu stroho povedal: „Nechcel som byť s ním videný a hotovo.“

Aj keď viacerí analytici už pripustili, že Sasanka je pravdepodobne súčasťou predvolebnej kampane, politológ Tomáš Koziak zdôrazňuje, že kauza sa nedá ešte porovnávať s tým, čo sa už zistilo o korupcii v kauze Gorila. Jej rozsah na celospoločenské škody je totiž podľa neho menší, ako keď finančné skupiny ovplyvňujú rozhodovanie politikov podplácaním. „Takýchto spisov je zrejme viacej a postupne sa vyplavujú na povrch. V politike už na Slovensku nemôže nikto povedať to biblické "hoď do mňa kameňom, ak si bez viny“, upozornil politológ.

Nejasný je naďalej aj pôvod materiálu. Hoci podľa priloženej správy mal údajne vzniknúť na základe spravodajského rozpracovania s využitím operatívnej techniky Slovenskej informačnej služby, tá sa od prípadu dištancuje. Uvádza, že „nie je pôvodcom uvedeného dokumentu a k jeho pôvodu sa nevie vyjadriť“. „SIS zároveň nevie ani vyvrátiť, ani potvrdiť, či k dátovej komunikácii opísanej v dokumente medzi identifi kovanými účastníkmi naozaj došlo,“ spresnil hovorca tajnej služby.

je považovaný za kontroverzného podnikateľa,... Foto: Archív TASR
Marián Kočner je považovaný za kontroverzného podnikateľa, pretože jeho meno sa už niekoľko rokov spája s rôznymi kauzami. Pôvodne vyštudovaný žurnalista sa dnes venuje hotelierstvu a developerstvu.

Kto je Marián Kočner
**
*** Marián Kočner
je považovaný za kontroverzného podnikateľa, pretože jeho meno sa už niekoľko rokov spája s rôznymi kauzami. Pôvodne vyštudovaný žurnalista sa dnes venuje hotelierstvu a developerstvu.

*** Kauza Technopol** – spolu so synom bývalého prezidenta Michalom Kováčom ml. bol Kočner počas vlády Vladimíra Mečiara trestne stíhaný za údajný podvod. Išlo o obchodovanie s textilom, pri ktorom mali pripraviť Technopol o viac ako dva milióny dolárov. V roku 1997 vtedajší prezident Michal Kováč udelil Kočnerovi amnestiu.

*** Kauza Markíza** – pred parlamentnými voľbami v roku 1998 sa pomocou bezpečnostnej služby pokúsila Kočnerova firma Gamatex obsadiť budovu televízie Markíza. Dôvodom boli nesplatené záväzky k firme Espé, ktoré získal Kočner.

*** Kauza Kia** – v roku 2004 skúpila ďalšia Kočnerova firma Gamatex Plus časť pozemkov, kde mala stáť automobilka Kia pri Žiline. Kočner sa tým dostal stal do sporu s vtedajším ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom (ANO), s ktorým boli spolužiaci. Štát nakoniec pozemky odkúpil. Kočner mal na tejto transakcii zarobiť zhruba štvrť milióna korún.

*** Kandidatúra na post primátora** – v roku 2006 Kočner neúspešne kandidoval na post primátora hlavného mesta, v predvolebnej kampani sľuboval napríklad MHD zadarmo. Celá akcia sa však skončila vydieraním. Kočnera mal údajne v mene Vladimíra Mečiara vydierať podnikateľ Ivan Beňačka, ktorý žiadal peniaze za skompromitovanie Kočnerovej protikandidátky Moniky Flašíkovej (Smer). Beňačku zadržali pri preberaní úplatku vo výške okolo 166-tisíc eur, ktorý mu Kočner v spolupráci s políciou odovzdal.

*** Návšteva prokuratúry** – Kočner navštívil Generálnu prokuratúru v decembri 2010 v čase, keď sa v parlamente volil jej šéf. Pre denník Sme vtedy povedal, že sa tam mal stretnúť s prokurátorom, ktorý má na starosti kauzu vydierania z roku 2006. Minister vnútra Daniel Lipšic vtedy vyhlásil, že po Generálnej prokuratúre sa pohybujú ,,závadové osoby". Kočner priznal, že sa pozná s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom ešte z vojenčiny.

*** Mafiánske zoznamy** – meno Marian Kočner bolo uvádzané v mafiánskych zoznamov, ktorých únik minulý rok vyšetrovala polícia. Tá za to obvinila policajtku z Úradu boja proti kriminalite. Krajská prokuratúra v Bratislave obvinenie voči policajtke zrušila.

5 debata chyba