Mečiarove amnestie ostávajú v platnosti, parlament ich nezrušil

Amnestie vtedajšieho zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara udelené v roku 1998 ostávajú v platnosti. Poslancom sa nepodarilo schváliť ústavný zákon, ktorý by Mečiarove amnestie zrušil.

03.02.2012 10:56 , aktualizované: 12:32
Vladimír Mečiar Foto:
Amnestie udelil Vladimír Mečiar v roku 1998 ako zastupujúci prezident.
debata (28)

Za právnu normu z dielne bývalej koalície zahlasovalo len 78 poslancov zo 141 prítomných. Keďže ide o ústavný zákon, minimum bolo 90. Návrh podporili všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd a všetci nezávislí poslanci okrem Anny Belousovovej a Rudolfa Pučíka. Poslanci Smeru-SD sa zdržali, SNS nehlasovala.

Návrh zrušiť Mečiarove amnestie, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda, mali poslanci na stole už šiestykrát. „Ak chceme zachrániť zmysel amnestie ako takej, ak chceme, aby do budúcna mohla plniť svoju legitímnu úlohu, musíme tieto amnestie zrušiť,“ apeloval predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH).

Zároveň vyjadril presvedčenie, že niekto tu pred pár rokmi prekročil Rubikon, vzal moc do svojich rúk a uveril, že dokáže ovládať a klamať všetkých. „Ten niekto nás všetkých zatiahol do nechutného a podlého konania, ktorého následky si nesieme všetci. Nedovoľme, aby nám toto zlo ostalo a nedovoľme, aby sa nám jeho aktéri vysmievali z nablýskaných limuzín a nedobytných sídiel. Zrušme teda hanebné amnestie spolu a nepozerajme sa na stranícku príslušnosť,“ vyzýval poslancov.

Vo svojom prejave tiež upozornil, že ak to poslanci podporia, do dejín vstúpia ako úctyhodní reprezentanti občanov tejto republiky, ktorí zabudli na stranícke a ideologické nezhody. „Urobme tak pre celú túto krajinu,“ povedal.

Samotná ĽS-HZDS označila návrh koalície za politický nezmysel bez opory v demokratickom právnom systéme. Mečiarovci zdôraznili, že amnestie boli podané ako reakcia na udelenie milostí vtedajším prezidentom Michalom Kováčom, „ktorý omilostil v obzvlášť závažnom prípade podvodu za milióny dolárov aj vlastného syna“. Tvrdia, že bez vyšetrenia tohto trestného činu nebolo možné poznať pravdu ani v nasledujúcich kauzách. ĽS-HZDS upozorňuje, že KDH doteraz nenavrhlo zrušiť udelenie milostí prezidenta Kováča.

Smer-SD už skôr prezentoval svoje stanovisko, že tieto amnestie sú amorálne, avšak z právneho hľadiska nezrušiteľné. Počas kauzy Veľký Slavkov sa však vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhrážal koaličnému partnerovi Vladimírovi Mečiarovi (ĽS-HZDS) práve zrušením amnestií.

Zrušenie Mečiarových amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi.

28 debata chyba