Odborári chcú, aby KDH Uhliarika stiahlo z kandidátky

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik nemá čo robiť na kandidačnej listine politickej strany, ktorá sa hrdí bojom proti Gorile. Myslia si to zástupcovia Lekárskeho odborového združenia, ktorí vyzvali KDH, aby stiahlo Uhliarika zo svojej kandidátky. Ako dôvod uvádzajú ministrovo prepojenie s finančnou skupinou Penta, ktorá sa spomína v spise Gorila.

15.02.2012 15:00
Figeľ, Uhliarik Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ (vľavo) neplánuje stiahnuť Ivana Uhliarika z kandidátky.
debata (15)

„Ak strana KDH na čele s ministrom vnútra Lipšicom berie vyšetrovanie kauzy Gorila úprimne, tak očakávame, že hnutie si najskôr zametie vo vlastnom dome. Ináč sa nezbavíme podozrenia, že všetko úsilie je len predvolebná rétorická fraška,“ povedal predseda lekárskych odborárov Marián Kollár. „Vyzývame preto KDH, aby stiahlo Ivana Uhliarika z kandidátky,“ do­dal.

Podľa odborárov najjasnejšie ministra zdravotníctva s Pentou spájajú nominácie ľudí na dôležité posty v rezorte, ktorí pôvodne prišli zo zdravotnej poisťovne Dôvera. Tá patrí do portfólia Penty. Medzi nimi je napríklad riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky Michaela Cesnaková či Matúš Tekel, šéf odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky. Riaditeľ odboru informatiky na ministerstve Peter Kažík mal byť priamo vo finančnej skupine Penta. Z poisťovne Dôvera vyšiel aj súčasný predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš či generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor.

„Tieto posty sú rozhodujúce, mali by na nich byť odborníci, ale bez určitých väzieb,“ povedal podpredseda odborového združenia Peter Visolajský.

Pente sa v zdravotníctve darí už roky

Penta sa v zdravotníctve angažuje už niekoľko rokov. Za vlády Mikuláša Dzurindu vstúpila na trh so zdravotným poistením, keď ovláda druhú najväčšiu zdravotnú poisťovňu Dôvera. Spája sa aj s viacerými reformami bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Podľa depeše amerického veľvyslanca zverejnenej na portáli WikiLeaks prešli Zajacove reformné zákony tak hladko, že vyvolávajú podozrenie z kupovania hlasov poslancov. „Zdrojom podozrivým z kupovania hlasov bola finančná skupina Penta,“ uvádza sa v správe Scotta Thayera, vtedajšieho vedúceho amerického veľvyslanectva v Bratislave. Na potráli WikiLeaks sa tvrdí, že Penta dala niekoľkým poslancom dokopy dva milióny korún, aby parlament schválil zmenu, podľa ktorej lekárne mohli vlastniť nielen fyzické osoby lekárnici, ale aj firmy. Najväčšia finančná skupina chcela totiž podľa WikiLeaks využiť zmeny v zákone a svoje zdravotné poisťovne tak, aby vytlačila konkurenčné lekárne a nasmerovala ľudí do jej predajní liekov.
V minulosti bola Penta tiež akcionárom súkromnej záchrannej spoločnosti Falck, a.s., ktorá prevádzkuje stanice záchrannej služby. Dnes cez firmu Pro Care vlastní niekoľko polikliník po celom Slovensku. Naposledy vstupom do spoločnosti Estate Consult získala desať regionálnych nemocníc v Košickom, Prešovskom a Trenčianskom kraji. Cez firmu Alpha Medical Ventures ovláda medicínske laboratóriá. Penta tak napreduje za svojou ambíciou, ktorou je podľa Haščákových slov stať sa do roku 2018 v zdravot­níctve hráčom číslo jeden. 

Ministerstvo zdravotníctva si svojich zamestnancov obhajuje. „Michaela Cesnaková a Matúš Tekeľ pripravili zákon, na základe ktorého sú ceny liekov nastavené ako druhé najnižšie v Európskej únii a pripravili zavedenie generickej preskripcie. Zakázali tiež reprezentantom farmaceutických firiem navštevovať lekárov v ordinačných hodinách, čo pán Marián Kollár ako súkromný lekár asi ťažko nesie,“ uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Ako dodala, Kažík zase zlacnel eHealth z pôvodných 250 miliónov eur na 130 miliónov eur a súčasný riaditeľ štátnej poisťovne priviedol zadlženú Všeobecnú zdravotnú do vyrovnaného hospodárenia.

Uhliarik v minulosti čelil aj kritike, že zákony pripravuje v prospech finančných skupín. Jedným z nich mal byť napríklad zákon o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú niektorí kritici označili za privatizáciu. „Ja by som ich sprivatizoval všetky, keby som bol premiérom tejto krajiny alebo v Poľsku,“ povedal ešte v čase prebiehajúcej transformácie svoj názor na privatizáciu nemocníc partner skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Uhliarik sa podozreniu z nahrávania obchodu finančnej skupine nevyhol ani pri schvaľovaní nového zákona o liekoch. Slovenská lekárnická komora niekoľkokrát upozorňovala, že je ušitý na mieru veľkým lekárenským sieťam. Najväčšou na trhu je momentálne sieť lekárni Dr. Max, ktorú vlastní Penta.

Kresťanskí demokrati napriek všetkému Uhliarika z kandidátky stiahnuť neplánujú. "KDH je tu 22 rokov aj preto, že aktívne bojuje s korupciou. Je zvláštne, že to hovoria tí, ktorí opustili pacientov na lôžku, keď bojovali o svoje vyššie platy,“ reagoval na vyjadrenia lekárskeho združenia hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč.

**Pentu možno obísť. Minister musí iba chcieť
**

Finančná skupina Penta ovláda už roky takmer celé zdravotníctvo. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula si napriek tomu myslí, že minister zdravotníctva môže rozhodovať aj bez jej vplyvu.

Ako je možné, že Penta získala taký vplyv v zdravotníctve?
Vlastní poisťovňu Dôvera, sieť lekární Dr. Max, má nemocnice na východnom Slovensku… môžem sa len domnievať, čo je za ich vplyvom.

Je v poriadku, ak bývalí zamestnanci Penty či Dôvery v súčasnosti robia na ministerstve zdravotníctva?
Uhliarik hovorí, že sú to kvalifikovaní ľudia a iných nemá. Ja si myslím, že existujú aj iní odborníci.

Čo si myslíte o údajnom prepojení ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika so skupinou Penta?
Je rozhodnutie Európskeho súdneho dvora z júna 2011, že objednávanie zdravotníckych služieb nie je hospodárska činnosť, ktorá umožňuje zisk. Minister Uhliarik sa poponáhľal vytvoriť zákon, ktorý ho zdravotným poisťovniam vytvárať, naopak, umožňuje, tak si utvorte sami mienku… Všeličo sa šušká o jeho prepojení s Pentou, ale ja nič neviem dokázať, preto si verejne ani nič nemyslím.

Má nový minister zdravotníctva vôbec možnosť obísť Pentu, ktorá už pôsobí v každom segmente zdravotníctva okrem záchraniek?
Všetko je možné a dá sa to spraviť aj rozumným spôsobom. Otázka je, kto bude novým ministrom zdravotníctva a akú bude mať chuť to urobiť.

15 debata chyba