Kočner k videu: Sulík mal ísť po stope zradcu

Rozhovory o voľbe generálneho prokurátora prostredníctvom SMS správ medzi šéfom SaS Richardom Sulíkom a Mariánom Kočnerom majú na webe pokračovanie.

23.02.2012 08:34 , aktualizované: 14:25
debata (315)

Stránka, ktorá zverejnila Sasanku, teraz priniesla sedem tajne nahratých videí, na ktorých sa spolu rozprávajú zrejme u Kočnera pri raňajkách. Témou je opäť voľba generálneho prokurátora, ale aj premiérka i ďalší koaliční partneri liberálov.

A bývalý šéf parlamentu Radičovú vôbec nešetril. Kočnerovi rozprával o tom, ako je premiérka bez názoru. Za príklad si zobral tému zvyšovania DPH, kde podľa neho Radičová za deň päťkrát zmenila názor.

Sulík sa v rozhovore tiež priznal, že počas vládnutia s Radičovou ho oslovili s ponukou vymeniť predsedu vlády. Líder SaS tiež uviedol, že vládnutie s Ivanom Miklošom by bolo zrejme ľahšie. Dodal však, že Radičová mu nikdy natoľko neprekážala, aby podnikal nejaké kroky.

Na ďalších úryvkoch sa Kočner a Sulík zhovárajú o voľbe generálneho prokurátora. Z kontextu vyplýva, že podľa Sulíkových informácií niekoľkí poslanci koalície dostali ponuku 300-tisícovej odmeny, ak zahlasujú za Dobroslova Trnku.

Z kontextu rozhovoru vyplýva, že ponuku dostal aj najmenej jeden z poslancov za SaS, ktorý Sulíkovi povedal, že ju odmietol. Podľa Kočnera dostal Sulíkov poslanec ponuku od niekoho z KDH.

„To je možné,“ pripúšťa na zázname Sulík. Hovorí tiež, že po jednej z volieb generálneho prokurátora na neho predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda naliehal, aby sa opakované hlasovanie konalo v ten istý deň.

Kočner: nedal som robiť videozáznamy

Podnikateľ Marián Kočner v prvej reakcii pre Pravdu nechcel uverejnené videozáznamy komentovať, kým sa neporadí so svojím právnikom. „Považujem to za vážny zásah do svojho súkromia. Dám si odborníkmi preveriť dom na odpočúvacie a nahrávacie zariadenie,“ reagoval Kočner. Dodal, že odpovedať k tomu, čo sa objavilo na internete by sa mali v prvom rade politici.

K údajnej korupcii v parlamente Kočner pre TA3 uviedol, že vyjadrenia Sulíka sí iba zahmlievacím manévrom. Tvrdí, že ak mal Sulík informácie o ponúkanom úplatku pre jeho poslanca, mal ísť po horúcej stope a dozvedel by sa, kto je ten zradca.

Podplácaním poslancov sa zaoberal Úrad špeciálnej prokuratúry. Tomu dal vlani v januári pokyn ešte vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Polícia však stíhanie neskôr zastavila.

„Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že polícia 9. mája 2011 uznesením zastavila trestné stíhanie týkajúce sa podozrenia z kupovania poslaneckých hlasov pri voľbe generálneho prokurátora koncom roka 2010 z dôvodu, že skutok sa nestal,“ reagovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.

Kočner ohlásil na utorok na 10.00 tlačovú konferenciu, kde vraj zodpovie na všetky otázky novinárov. Chcel by tam odpovedať aj na otázku, ako vznikla videonahrávka v jeho dome. V súčasnosti sa touto otázkou údajne zaoberajú technici. „Ponúknem 300-tisíc eur tomu, kto mi zistí, ako a kto túto nechutnú vec vyrobil,“ uviedol.

Kočner tvrdí, že on uvedené záznamy nenahral. "Čo by som z toho mal? Keby som ich uverejnil, veľmi by som si nepomohol, " uviedol. Kočner.

Na otázku Pravdy či od Sulíka požadoval informácie, o čom sa rokuje na koaličných radách a na čo mu boli, uviedol, že jeho tieto veci nezaujímali, ani sa na ne Sulíka nepýtal. „To on sa chváli, že ako tam na koaličnej rade s nimi cvičí,“ reagoval kontroverzný podnikateľ.

Bola to chyba, priznal Sulík

Richard Sulík, ktorý je v Spojených štátoch, zatiaľ osobne v médiách na záznamy nereagoval, jeho stanovisko tlmočila hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová. Uvádza v ňom, že išlo o súkromný rozhovor v dome pána Kočnera a toto video bolo nakrútené ilegálne a bez vedomia Richarda Sulíka.

„Nekonal som so zlým úmyslom, ale uvedomujem si, že stretávať sa s ním bola veľká chyba. Jediné, o čo mi išlo, bolo zistiť, kto sú zradcovia v koalícii. Pokúšal som sa získať tieto informácie, ale ukázalo sa, že ako tajný agent by som kariéru nespravil. Namiesto toho som sa stal súčasťou vykonštruovaného príbehu,“ vyhlásil Sulík.

Radičová: Takéto spôsoby politikov diskvalifikujú

Sulík už po zverejnení SMS správ vyhlásil, že na komunikácii s Kočnerom nevidí nič zlé. Informoval o nej vraj aj Radičovú.

Premiérka znova zopakovala, že „takéto správanie sa a kontakty predsedu parlamentu sú neprijateľné. Takéto spôsoby politikov diskvalifikujú.“

Kočnerovo meno sa nachádza v tzv. mafiánskych zoznamoch, ktorých únik minulý rok vyšetrovala polícia.

Kaliňák: Sulík mal podať trestné oznámenie

Exminister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák si myslí, že takéto záznamy robia silové zložky a stojí na nich dokazovanie v korupčných kauzách. Kaliňák tiež pripustil, že Kočnera monitorovali preto, lebo bol v mafiánskych zoznamoch.

„Keď Sulík vedel o kupovaní poslancov pri voľbe generálneho prokurátora, mal ísť podať trestné oznámenie,“ uviedol.

315 debata chyba