Bugár: Za pokles počtu Maďarov na Slovensku môže asimilácia

Za pokles ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti môže podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára asimilácia. "Treba asimiláciu maďarskej menšiny spomaliť. Možnosti sme predstavili v našom volebnom programe," reagoval Bugár na zverejnené výsledky sčítania ľudu.

29.02.2012 15:48
bugár Foto:
Béla Bugár.
debata (858)

Podľa neho sa vedelo, že nejaký pokles občanov hlásiacich sa k maďarskej menšine oproti minulosti bude. Dôležité bolo, aby nebol veľký. „Či pokles je 62 000, alebo menej, nevieme, pretože sa objavilo obrovské množstvo, ktoré si nepriznalo svoju národnosť,“ dodal.

Bugár upozornil, že sociológovia poukazujú na urýchlenú asimiláciu v prípadoch, keď sa maďarskí rodičia rozhodnú dať dieťa do školy s vyučovacím jazykom slovenským. Sociológovia podľa neho zistili, že rodičia sa rozhodujú o umiestnení dieťaťa do slovenskej školy, aby sa lepšie naučilo slovenčinu.

„Akoby neverili, že výučba slovenčiny je v maďarských školách dobrá. Navrhujeme výučbu slovenčiny zmeniť a vyučovať ju ako druhý jazyk, nie ako materinský,“ konštatoval Bugár.

K maďarskej národnosti sa prihlásilo v roku 2011 viac ako 458,4 tisíca obyvateľov, čo je 8,5 percenta z celkovej populácie. V roku 2001 sa k tejto národnosti hlásilo vyše 520,5 tisíca obyvateľov, čo bolo 9,7 percenta celkového počtu. Maďarský jazyk deklarovalo ako materinský 9,4 percenta obyvateľov.

858 debata chyba