Dzurinda: Za porážku preberám celú zodpovednosť

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda vníma výsledok volieb ako výraznú porážku stredo-pravých strán. Na tlačovej konferencii povedal, že preberá za to celú zodpovednosť. SDKÚ so 6,09 % hlasov získava 11 kresiel v parlamente. Opozičný Smer má vyše 44 % hlasov a obsadí v parlamente 83 kresiel.

11.03.2012 15:11
Dzurinda, SDKÚ, voľby 2012 Foto:
Mikuláš Dzurinda hodinu po skončení volieb.
debata (103)

Po spresňujúcej otázke novinárov, či nemieni odstúpiť z čela strany, šéf SDKÚ uviedol, že na pondelok je zvolané prezídium,  na ktorom budú všetko preberať. Vyjadril ľútosť, že nemôže ďalej pokračovať v svojej misii na ministerstve zahraničných vecí a zopakoval, že víta rozhodnutie podpredsedníčky strany Lucie Žitňanskej uchádzať sa o post novej líderky.

„Oceňujem rozhodnutie Lucie Žitňanskej, že zotrváva na svojom stanovisku spred volieb. Vtedy som jej rozhodnutie privítal. Svoje potešenie z toho chcem dnes zdupľovať. Mám z toho radosť,“ povedal.

Podpredsedníčka SDKÚ Žitňanská pripísala porážku aj bratovražednému súboju stredo-pravých strán, ktorý sa podpísal pod to, že „sme nedokázali presvedčiť voličov, že dokážeme spolu vládnuť“.

Kongres podľa stanov musí mať SDKÚ do šiestich mesiacov od parlamentných volieb. „Cítim veľkú osobnú podporu z výsledkov volieb. Tak ako som povedala pred voľbami, naložím s nimi, ako som sľúbila. Keď uspejem, urobím všetko pre to, aby SDKÚ na politickej scéne znovu dostala miesto, ktorej jej patriť má, teda lídra zmien, ktoré Slovensko vždy posúvali dopredu,“ vyhlásila  Žitňanská. Podľa nej moderná občianska pravica má zmysel a má zmysel o ňu bojovať.

Žitňanská, ktorá ešte ešte pred parlamentnými voľbami oznámila, že sa bude uchádzať o funkciu šéfky strany, ak získa vo voľbách dostatočnú podporu, získala podstatne viac preferenčných hlasov ako predseda strany Mikuláš Dzurinda.

Ivan Mikloš, ktorý na tlačovej konferencii tiež priznal svoj osobný diel na zlom volebnom výsledku strany, neuvažuje o predsedníckej kandidatúre.

SNS: Matovič je malé táradlo, ktoré história zožerie

Líder OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Igor Matovič je „malé táradlo, ktoré história zožerie“. Týmito slovami reagoval na tlačovej konferencii prvý podpredseda SNS Andrej Danko na Matovičovu neskrývanú radosť nad volebným neúspechom národniarov.

„Čas ukáže, že nerozozná HDP od DPH, že je len táraj a populista, ktorý nevie nič o parlamentnej demokracii, len sa naučil pár fráz a urážok,“ povedal Danko. „Ľudia ako on a Alojz Hlina ešte pripravia podobné komédie, ako vytvorili, keď sa im rozpadala kandidačná listina,“ odhadol Danko.

Rafaj dodal, že tak Matovič, ako aj Richard Sulík (SaS), ktorí verejne oceňujú vypadnutie SNS z parlamentu, sú škodoradostní predčasne. „Kto druhému jamu kope, sám do nej padne. Alebo sa šmykne na banánovej šupke,“ povedal Rafaj. Zároveň dodal, že je smutné, ak sú v parlamente „Gorily, Sasanky aj populisti“. „S úžasom pozeráme, že tu budeme mať vládu jednej strany a politických dobrodruhov,“ uzavrel Rafaj na margo situácie v Národnej rade.

103 debata chyba