Nositeľa nacistického kríža pred doživotím zachránila smrť

Sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici zruší európsky zatýkací rozkaz na bývalého veliteľa slovenského oddielu jednotky Edelweiss Ladislava Nižňanského. Toho v roku 1962 odsúdili na Slovensku na trest smrti a neskôr na doživotie. Stane sa tak na základe informácie Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce SIRENE Nemecko, že Nižňanský koncom minulého roku zomrel. Informoval o tom predseda senátu Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý zatykač vydal.

16.03.2012 13:06
Ladislav Nižňanský Foto:
Ladislav Nižňanský, bývalý veliteľ protipartizánskej jednotky Edelweiss, zomrel vo veku 94 rokov v Nemecku na sklonku minulého roka.
debata (18)

Dňa 16. januára 2004 Ladislava Nižňanského v nemeckom Mníchove zatkli pre podozrenie z účasti na vraždách z konca druhej svetovej vojny. Prokuratúra v Mníchove vzniesla v tomto zmysle 17. marca 2004 žalobu. Počas vojny bol Nižňanský zodpovedný za vyvraždenie najmenej 146 slovenských civilistov vrátane det,í a to dňa 21. januára 1945 v dedinách Ostrý Grúň a Kľak. Vypálili všetky domy v Kľaku a v Ostrom Grúni, ktoré predtým vydrancovali.

Vo februári 1945 Nižňanský nariadil aj popravu 18 židovských civilistov v obci Kšinná. Jednou z „veľkých akcií“ Nižňanského bolo aj zničenie anglo-americkej misie ešte v decembri 1944, ktorú vyslali na pomoc povstaniu.

Mníchovský Krajinský súd 19. decembra 2005 po 15 mesiacoch pojednávaní vtedy 88-ročného Nižňanského zbavil viny .

Zradil, stal sa členom jednotky Edelweiss

Ladislav Nižňanský sa narodil v roku 1917 na Slovensku v okrese Čadca. Bol vojakom z povolania, v čase slovenského štátu slúžil ako dôstojník delostrelectva v žilinskej posádke, ktorá sa ako prvá pridala k Slovenskému národnému povstaniu. Do konca októbra 1944 pôsobil ako pobočník veliteľa piatej taktickej skupiny slovenskej armády v hodnosti kapitána.

V novembri ho zajali Nemci a on prešiel na ich stranu. Stal sa členom jednotky Edelweiss. Bol to krycí názov špeciálnej jednotky vyčlenenej na boj s partizánmi. Jej úlohou bolo „čistiť“ hornaté oblasti Slovenska, kde sa skrývali povstalci. Nižňanského muži sa dopúšťali násilia aj na židovských obyvateľoch a na konte mali aj niekoľko britských a asi dve desiatky amerických tajných agentov.

Spolupracoval s tajnými službami troch štátov

Po vojne v roku 1948 odišiel Nižňanský do Rakúska. V jednom desaťročí sa mu podarilo spáchať sériu vojnových zločinov a spolupracovať s tajnými službami troch štátov: Nemecka, Československa a USA.

Ako príslušník nemeckých bezpečnostných spravodajských služieb sa Nižňanský spomína od 16. decembra 1944. V povojnových rokoch pracoval pre československú rozviedku, o čom sa uchovali úradné záznamy. Pravdepodobne v službách československej rozviedky odišiel Nižňanský v roku 1948 do Rakúska. Tam začal pracovať pre Američanov a podľa niektorých zdrojov asi dva roky pracoval pre oba tábory. Vo februári 1954 začal v Rakúsku pracovať pre americkú rozhlasovú stanicu Slobodná Európa ako prekladateľ a analytik a o niekoľko rokov neskôr odišiel do jej sídla v Mníchove. Analytikom Slobodnej Európy bol 29 rokov až do februára 1983, keď odišiel na dôchodok.

Jeden z najzáhadnejších vojnových zločincov

Prípad Nižňanský pútal pozornosť viacerých historikov, ktorí ho považovali za jednu z najtajomnejších postáv medzi vojnovými zločincami. Po vyšetrovaní NKVD v roku 1945 v Budapešti ho prepustili a vyšetrovanie sa už viac neopakovalo. Po tom, ako Nižňanského odsúdil v neprítomnosti Krajský súd v Banskej Bystrici v roku 1962 na trest smrti, ho začala vyšetrovať americká strana, ale žiadne zločiny mu nedokázali.

Na mníchovskom Krajinskom súde sa 9. septembra 2004 s Ladislavom Nižňanským, ktorý mal od roku 1996 nemecké štátne občianstvo, začalo prvé pojednávanie. Pravdepodobne v jednom z posledných súdov takéhoto druhu odmietol svoju účasť na všetkých obvineniach.

Na súde svedčilo 24 svedkov

Ladislav Nižňanský, ktorý vyše 30 rokov žil nenápadným životom so svojou manželkou na predmestí Mníchova, až kým ho v januári 2004 zadržala polícia, pred súdom priznal, že bol členom Edelweiss, pretože keby sa k jednotke nebol pridal, tak by ho Nemci po zadržaní poslali do koncentračného tábora. Podľa vlastných slov na súde, nikdy nepodporoval ciele nacistov. Napriek rokom, ktoré uplynuli od udalostí, sa však našlo 24 svedkov, ktorí masakru prežili.

V záverečnej reči, ktorú prokurátor Kuchenbauer predniesol v novembri 2005, žiadal pre Nižňanského maximálny trest – doživotie. Podľa neho dal bývalý veliteľ Edelweissu príkaz na zavraždenie 164 civilistov v troch slovenských dedinách začiatkom roku 1945. Kuchenbauer v záverečnej reči ďalej upozornil, že Nižňanský vydal príkaz, že zo slovenských dedín nesmie nikto uniknúť živý, že za svoju činnosť dostal nacistické vyznamenanie Železný kríž prvej triedy. „To predsa nedostanete len tak pre nič za nič,“ povedal.

Obetiam treba dať spravodlivé zadosťučinenie

Dňa 19. decembra 2005 mníchovský Krajinský súd po 15 mesiacoch pojednávaní vtedy 88-ročného Ladislava Nižňanského zbavil viny. Podľa sudcu Manfreda Götzla neboli žiadne pochybenia a dôkazy, že by sa Nižňanský podieľal priamo na vraždách. Na druhej strane štátny prokurátor Konstantin Kuchenbauer požiadal o revíziu procesu.

Rozsudok o zbavení viny pre Nižňanského nadobudol právoplatnosť 29. júna 2006. Krajský súd v Banskej Bystrici 31. októbra 2006 zmenil rozsudok pre údajného slovenského vojnového zločinca Ladislava Nižňanského z trestu smrti na doživotie. Išlo o formálne zmenenie rozsudku smrti, ktorý na Slovensku zrušili, na rozsudok doživotného väzenia v najťažšej nápravnovýchovnej skupine.

Na otázku, či má zmysel súdiť vtedy 88-ročného starca, jeden z nemeckých prokurátorov odvetil: „To nie je právna, ale morálna otázka. Ak je obžalovaný schopný absolvovať súdny proces, treba obetiam dať spravodlivé zadosťučinenie.“

18 debata chyba