Chránené dážďovníky hynú pre zatepľovanie

Zatepľovanie domov má negatívny vplyv na život chránených druhov živočíchov. Na Slovensku sa o polovicu stenčila populácia dážďovníka, užitočného vtáka podobného lastovičke, ohrozené sú aj netopiere. Ochranári v týchto dňoch spustili projekt na ich záchranu. V krajoch sa formujú tímy odborníkov, ktorí spolupracujú s bytovými družstvami a upozorňujú ich na výskyt chránených druhov.

16.04.2012 07:00
Dážďovník Foto:
V sedemposchodovom paneláku so štyrmi vchodmi môžu hniezdiť stovky dážďovníkov.
debata (17)

„Žiaden zákon neprikazuje projektantom, aby zohľadnili výskyt týchto živočíchov pri zatepľovaní. Za to nemôže byť nikto sankcionovaný,“ hovorí ochranár Matúš Kováč. Problém však môže nastať po čase, keď sa prítomnosť vzácnych druhov odignoruje, čo sa podľa neho bežne deje. Stavbári fasádu bytovky jednoducho uzavrú, zničia hniezda a dnu pod izoláciou uviazne celá kolónia, bez možnosti úniku.

„Ak sa dodatočne potvrdí ich výskyt, dochádza k porušeniu zákona o ochrane prírody,“ pokračuje Kováč. V jednej bytovke býva napríklad 500 netopierov raniakov hrdzavých. Spoločenská hodnota jedného je približne 165 eur, čo dokopy predstavuje škodu 82 500 eur. Hodnota dážďovníka tmavého je tiež 165 eur, pri dážďovníkovi skalnom je to 331 eur.

Hoci inšpekcia životného prostredia môže siahnuť vo výnimočných prípadoch až po sankcii 33-tisíc eur, zatiaľ to podľa ochranárov nerobí. „Často sa to uzavrie exemplárnou pokutou 50 eur a nás oslovia, aby sme ešte zachránili, čo sa dá,“ dodal Kováč.

Ľudia, ktorí zamlčia, že v ich dome sídlia dážďovníky alebo netopiere, poškodzujú podľa ochranárky Denisy Lobbovej sami seba. Spoza izolácie sa časom začne šíriť nepríjemný zápach. Netopiere si hľadajú cestičky, dostanú sa do bytového jadra a vylietajú z kúpeľne alebo zo záchoda. Podobný prípad sa teraz rieši v Holíči, nedávno to bolo v Ružomberku," uviedla ochranárka Denisa Lobbová.

Všetko sa to dá vyriešiť náhradnými búdkami. Tie moderné nenarušia vzhľad, sú zapracované do fasády. „Cena závisí od počtu živočíchov. Na jednu bytovku to vyjde približne 400 eur aj s inštaláciou,“ dodala Lobbová.

Dážďovníky ubúdajú kvôli zatepľovaniu aj v susedných krajinách. V Prahe zaznamenali pokles o 45 percent, v niektorých poľských mestách dokonca až o 80 percent. Ak bude pokračovať takýto trend, ľudia to môžu podľa Lobbovej pocítiť na vlastnej koži. Dážďovníky sa totiž živia hmyzom. „Za jeden večer dokáže jedinec skonzumovať niekoľko tisíc komárov.“ Aj kvôli nim sa dážďovníky presťahovali pred niekoľkými desaťročiami zo skalných príbytkov do panelákových sídlisk. Tu sa komáre ľahšie lovia vo svetle pouličných lámp. Na sídliskách majú tiež menej predátorov.

17 debata chyba