Čiernu skládku možno nahlásiť cez mobil či internet

Človek, ktorý zbadá väčšie množstvo odpadkov pohodených na ulici alebo v prírode, už nemusí merať cestu na úrady. Stačí, ak má poruke telefón alebo internet a môže zaznačiť čiernu skládku do virtuálnej mapy.

20.04.2012 06:00
Zelená hliadka Foto:
Čierne skládky v uliciach Bratislavy čistí partia dobrovoľníkov zo Zelenej hliadky.
debata (1)

Podobný projekt sa uskutočňuje v Bratislave vďaka spolupráci Zelenej hliadky a portálu mapujeme.sk. Človek klikne na miesto na mape, pridá fotografie, napíše krátky popis a je to. Všetko je bezplatné. „Od februára sme tu zaznamenali 97 hlásení o čiernych skládkach,“ hovorí zakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka. Ten spolu s ďalšími dobrovoľníkmi vytypuje lokality, ktoré idú vyčistiť.

Nefungujú pritom zo žiadnych grantov ani sponzorov, míňajú na to vlastné peniaze. Pri poslednom upratovaní čiernej skládky pri Kalnom jazere použili asi 120 vriec a niekoľko párov rukavíc, čo predstavuje náklady asi 50 eur. Pri čistení im pomohli členovia miestneho rybárskeho zväzu.

Pri čistení skládok naplnia vrecia odpadkami a uložia ich k najbližším kontajnerom, ktoré potom odvezú smetiari. Nie vždy sa stretávajú s pochopením, istý obyvateľ raz na nich zavolal policajtov a hrozili im pokutou.

Čupka na rozdiel od iných ochranárov verí, že čistenie čiernych skládok má zmysel a nie je to zbytočné. „Ak ľuďom upraceme okolie, často sa stane, že si to potom sami udržiavajú v poriadku. Treba len nájsť odvahu a zdvihnúť prvý papierik,“ povedal.

Zelená hliadka spolupracuje s niekoľkými bratislavskými mestskými časťami. Niektoré z nich nevyužívajú peniaze na likvidáciu skládok účelne. Všetky peniaze minú napríklad na bager, ktorý naloží len najväčší odpad a zvyšok, ktorý by sa mal doupratovať ručne, tu zostane. „Inde zas pracujú takzvaní inšpektori verejnej čistoty. Míňajú sa na to ďalšie peniaze, ale v uliciach ich takmer nevidieť. Všetky tieto opatrenia treba prehodnotiť,“ dodal Čupka.

Portálov, kde sa dajú nahlasovať čierne skládky, je viac. Zo stránky trashout.sk si možno stiahnuť aplikáciu pre nahlasovanie skládky priamo do mobilu. Opäť je to zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba